2012. március 26., hétfő

Húsvéti csigakalács


A húsvéti kalács, de készíthető az év bármely szakában

Felvágva

És ha unnánk már a sok tojást és sonkát  -  reggelire, szilvalekvárral

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű kalács tésztájához: 25 dkg liszt, 12 dkg margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej a kelesztéshez, és még egy kevés ha kell a dagasztáshoz, 1 nagyobb tojás, vagy 1 kisebb plusz egy sárgája, 3 evőkanál cukor, 2 kiskanál keserű kakaópor, vagy amennyitől szép barna lesz a tészta, és 1 kiskanál fahéj,
a töltelékhez: cukor, fahéj, mazsola, kandírozott narancshéj.

Elkészítése:
Az élesztőt egy kiskanál cukorral felfuttattam a tejben, a margarint felolvasztottam, a liszthez hozzáadtam a tojást, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, és hozzácsurgattam a margarinnak kb. az egyharmadát. Közepesen lágy tésztát készítettem, ha szükséges még egy kis tej adható hozzá.
Ezután elfeleztem a tésztát, az egyiket világosan hagytam, a másikba kevertem a kakaót és a fahéjat, valamint egy kevéske margarint még, hogy jól át tudjam gyúrni. Meleg helyen duplájára kelesztettem, majd mindegyiket kisodortam téglalap formájúra.
Először a világos tésztát kentem meg olvasztott margarinnal, meghintettem fahéjas cukorral, rászórtam a mazsola és a narancshéj felét, majd rátettem a kakaós tésztát, és azzal is hasonlóan jártam el. Feltekertem, és hét, kb. 6 cm-es darabra vágtam. A csatos tortaforma aljára sütőpapírt tettem, oldalát megkentem margarinnal, és beletettem a feldarabolt csigákat.
Sütés előtt még 20-25 percig kelesztettem, majd előmelegített sütőbe tettem, és kb. 10-15 perc múlva egy darab sütőpapírral lazán letakartam, hogy ne égjen meg.
Csak akkor szeleteltem fel, amikor már teljesen kihűlt.

A megkelt tészták

Kisodorva, a világos tészta a töltelékkel

Rákerült a kakaós tészta is

Összesodorva, feldarabolva

A formában

A kisült kalács



6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a fotóid tartalma!!! A kalács tökéletes!

    VálaszTörlés
  2. Éva írta......

    Nagyon gusztusos, szinte kívánna az ember beleharapni. Tényleg minden alkalomra megfelelhet.

    További jó sütkérezést kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Nálad már igazi húsvéti hangulat van:) Gyönyörű lett a kalácsod, szépséges, tartalmas és finom:)

    VálaszTörlés
  4. Kívülről is szép, felvágva is nagyon guszta és biztos nagyon finom ez a kalács!

    VálaszTörlés
  5. Milyen finom kis kalács! Én porcukorral szórtam mindig, de már leszoktattam magam erről a káros szenvedélyről! ;DD Imádom a piros és pöttyös dolgokat is! :)

    VálaszTörlés