![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTWHQhxtn2Kg0hUxFLLT8jXfIqIeRUFHPAjw7s2D7PLt8ukULKXobuc85OrXVYK3QhSe9XLvasVfcVaZC8h-kPzIxEicVDQYA0CShAE8teoK8VrlOnQrg6ew_df9wzxONsvxkElcCmE3Ux/s640/2012_0314_113517.JPG) |
A húsvéti kalács, de készíthető az év bármely szakában |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQt-V27Jv9i8AlGiKKRUE8jOpXVkAkIKDVPqtYKaWZcJrzgjDSgnxo4UlGBpbEqdx1IDQ6fTmGRAh-f8yFkFmIcigycnwfBH8ldVUNm0kCE-qhkeMulGykFcq-c9cIGNYIqHWE2-wOX6mV/w625-h411/2012_0314_155659.JPG) |
Felvágva |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-H4aNr9UHPYlGUZVVdmwuMxfV8eZMM_Xj7glcfaTQejF66GYq4drO51UAc2VQeSa79z2i3ifQhSeb4dYwKiP44OhdcuWXJklz-N0wtUCvMNrR4MADNdBTS-I5r2wWnZ2TJP4xhqDlt3JR/w625-h461/2012_0315_084330.JPG) |
És ha unnánk már a sok tojást és sonkát - reggelire, szilvalekvárral |
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű kalács tésztájához: 25 dkg liszt, 12 dkg margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej a kelesztéshez, és még egy kevés ha kell a dagasztáshoz, 1 nagyobb tojás, vagy 1 kisebb plusz egy sárgája, 3 evőkanál cukor, 2 kiskanál keserű kakaópor, vagy amennyitől szép barna lesz a tészta, és 1 kiskanál fahéj,
a töltelékhez: cukor, fahéj, mazsola, kandírozott narancshéj.
Elkészítése:
Az élesztőt egy kiskanál cukorral felfuttattam a tejben, a margarint felolvasztottam, a liszthez hozzáadtam a tojást, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, és hozzácsurgattam a margarinnak kb. az egyharmadát. Közepesen lágy tésztát készítettem, ha szükséges még egy kis tej adható hozzá.
Ezután elfeleztem a tésztát, az egyiket világosan hagytam, a másikba kevertem a kakaót és a fahéjat, valamint egy kevéske margarint még, hogy jól át tudjam gyúrni. Meleg helyen duplájára kelesztettem, majd mindegyiket kisodortam téglalap formájúra.
Először a világos tésztát kentem meg olvasztott margarinnal, meghintettem fahéjas cukorral, rászórtam a mazsola és a narancshéj felét, majd rátettem a kakaós tésztát, és azzal is hasonlóan jártam el. Feltekertem, és hét, kb. 6 cm-es darabra vágtam. A csatos tortaforma aljára sütőpapírt tettem, oldalát megkentem margarinnal, és beletettem a feldarabolt csigákat.
Sütés előtt még 20-25 percig kelesztettem, majd előmelegített sütőbe tettem, és kb. 10-15 perc múlva egy darab sütőpapírral lazán letakartam, hogy ne égjen meg.
Csak akkor szeleteltem fel, amikor már teljesen kihűlt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkjJqZnYbgBkhVLFmnX4TRZf-665Tb2V08ILZBig9Rg_IZBj26Y1gBrX5bNFQYsJt3G8nrICmJkWT2Z2KX0aUTR2efIIFUqU7E8WhACP5RL4XC-HzHceB7S7bTi8IG2-1eu5o1eOwrA41P/w500-h334/2012_0305_150757.JPG) |
A megkelt tészták |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwZOuDu7fIWNdvjgcfWBBzXX8hKtXxE03a0bKGzQP-ZC5EXJiRkL593Ry8gEwgm0FQTzx4DwoBYzTOenzy6S5G5sCJscv8hGTNPvxVvmIehsL2rOnSo-DxAy7Q6UoInr-Rwnzom2huguxB/w500-h346/2012_0305_152252.JPG) |
Kisodorva, a világos tészta a töltelékkel |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQU8uAG5l8zs88kOiGFD5Cn9Sw6afug5yPmaLgXy6ogtMnSnRky9fsS6HgFUrywfZYvPkdCDAs4bMZCR0yQqzzW_Cf_f8f-HdXUFCGJMfcwg-2x4ErY30HZWzY_SZhq62SYqDe04pTJZsG/w500-h333/2012_0305_152632.JPG) |
Rákerült a kakaós tészta is |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFsJ_KyavSsoe0FNcH7elqjYLK3knmkfe93ylk7i1iKCHRp_srLhmfP_iRG51w7yoi57g9UMG82C3RPFSwfjD51y6gTRhEQh2ZlMoPLp6QrwcpDxo5ZCQNxaEPUWOq4f845_cSmGV3i5kK/w500-h241/2012_0305_153110.JPG) |
Összesodorva, feldarabolva |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOvIZCcvNC3Du9Rl1oq1vKBJbsyeUM4fb8wGoc_nSJflpAoBuKhofMOzf2TXMdwo5XiYkBII7ehzI3YY33eXTsSbqrXWVAj18msuhV9x8Lo6ErOk7KYm0mHYRvX1WIM_Ai7VS6OaBpBHDD/w500-h401/2012_0305_153833.JPG) |
A formában |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsMbG-3Hbd6qIhNh2sXh6DhocAfG4aea3zlJzyfSHyYVIfCmbvMX1_KqssXRfi_LTcDWdDm5JjJNSbucQ3nk6LvLbYODCdQiVeBHG0jmQ_4d-_zBOYqfFaFKjKRBibLxfkdySyLJ1omt3v/w500-h375/2012_0305_180714.JPG) |
A kisült kalács |
Nagyon szép a fotóid tartalma!!! A kalács tökéletes!
VálaszTörlésÉva írta......
VálaszTörlésNagyon gusztusos, szinte kívánna az ember beleharapni. Tényleg minden alkalomra megfelelhet.
További jó sütkérezést kívánok!
Nálad már igazi húsvéti hangulat van:) Gyönyörű lett a kalácsod, szépséges, tartalmas és finom:)
VálaszTörlésKöszönöm mindhármótoknak!
VálaszTörlésKívülről is szép, felvágva is nagyon guszta és biztos nagyon finom ez a kalács!
VálaszTörlésMilyen finom kis kalács! Én porcukorral szórtam mindig, de már leszoktattam magam erről a káros szenvedélyről! ;DD Imádom a piros és pöttyös dolgokat is! :)
VálaszTörlés