![]() |
A csatni tálkában, lehet kínálni.... |
![]() |
Aki úgy gondolja főzheti még hosszabb ideig, pépesebbre, lekvár szerűre, de én szeretem ha kicsit darabos, lehet ráharapni, amikor tálalom húsok mellé |
![]() |
Már üvegekben, lezárva, mehet a száraz dunsztba |
Itt az ősz, a befőzések ideje, én is tettem már el savanyúságot, és különböző lekvárokat. Csatniból is többféle van a blogomon, almás, paradicsomos, fügés, szilvás.... most csak egy kis adagot, egy őszibarackos-almásat főztem, izgalmas fűszerekkel....😋
Csak pár darab őszibarackot vettem, és amiket a csatnihoz használtam fel, azok pont mind fehér húsúak voltak. Sárga húsú barackból biztosan szebb, teltebb színe lett volna. De így is finom lett, és a kurkuma segített!
A receptet a saját elképzelésem és ízlésünk szerint állítottam össze, és a régebben elkészített csatnijaimból merítve.
Hozzávalók: 3 db őszibarack - 45 dkg, 2 alma - 32 dkg, 1 nagy hagyma, 15 dkg színes kaliforniai paprika szeletek (piros, zöld, sárga), 2 dkg hámozott friss gyömbér, 2 db csípős pepperoni paprika, 2 gerezd fokhagyma, só, 2 kiskanál cukor, 2 kiskanál méz, 5 kiskanál almaecet,
a fűszerek: indiai "panch puran" fűszerkeverék (indiai boltban kapható, összetétele: édeskömény, római kömény, mustármag, görögszéna, feketehagyma mag), mustármag, szárított-morzsolt jalapeno, zöld- és fekete bors, és kurkuma ízlés szerint,
a tetejére: késhegynyi szalicil.
Elkészítése:
A gyümölcsöket és a zöldségeket tetszés szerint összedaraboltam, a gyömbért lereszeltem. Sóztam és elkezdtem főzni.
A fűszereket durvára daráltam, azokat is hozzáadtam, és a cukrot is. A vége felé ízesítettem az ecettel, és ízlés szerint egy kis mézzel is. Kóstolással állapíthatjuk meg, hogy miből szeretnénk még hozzátenni valamit, fűszerezni, ízesíteni. És az erősségét is ízlés szerint adagolhatjuk hozzá.
Én nem főztem túl hosszú ideig, hogy a gyümölcs és zöldség darabok még felismerhető formában maradjanak 😀, de azért minden jól átfőjön. Ha valaki még puhábbra, krémesebbre szeretné, főzheti hosszabb ideig, hisz az eredeti indiai csatnikat órák hosszat főzik, igaz az enyém csak egy nagyon kis mennyiség volt.
A gyümölcsöket és a zöldségeket tetszés szerint összedaraboltam, a gyömbért lereszeltem. Sóztam és elkezdtem főzni.
A fűszereket durvára daráltam, azokat is hozzáadtam, és a cukrot is. A vége felé ízesítettem az ecettel, és ízlés szerint egy kis mézzel is. Kóstolással állapíthatjuk meg, hogy miből szeretnénk még hozzátenni valamit, fűszerezni, ízesíteni. És az erősségét is ízlés szerint adagolhatjuk hozzá.
Én nem főztem túl hosszú ideig, hogy a gyümölcs és zöldség darabok még felismerhető formában maradjanak 😀, de azért minden jól átfőjön. Ha valaki még puhábbra, krémesebbre szeretné, főzheti hosszabb ideig, hisz az eredeti indiai csatnikat órák hosszat főzik, igaz az enyém csak egy nagyon kis mennyiség volt.
Mikor kész lett üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem, a fémkupakkal lezártam, és száraz dunsztban hagytam teljesen kihűlni.
Nagyon finom lehet. Szeretjük a csatnikat, se idén mèg nem is gondoltam rá. Igazság szerint nem is akartam befőzni semmit, sok minden maradt tavalyról, de aztán a szokás hatalma csak erősebb volt. Ezen a barack-alma összeállításon most nagyon gondolkodom.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, próbáld ki, én is csak egész kis mennyiséget készítettem.
TörlésIdén én is kevesebbet főztem be, nálunk is maradt több minden tavalyról 😊.
Soha nem ettem, soha nem készítettem - de nem lehet rossz....És akkor ezt mihez eszed ? Húshoz ? vagy csak úgy magában ?
VálaszTörlésKöszönöm Mari, mi szeretjük a csatnikat. A blogomon a Recept-böngészőben a Főzelékek, szószok, mártások -nál több csatnit is megtalálsz, ha érdekel a receptjük.
TörlésMi mindig csak húsokhoz eszzük, magában sosem. Általában sűlt húshoz, savanyúság helyett, és ilyenkor szinte mindig rizs a köret. Valahogy nekem így illik együtt ez a párosítás 😊.
Nagyon guszta és finom lehet húsok kiegészítőjeként. Próbálkoztam már én is régebben de a család nem minden tagjánál nyert sikert😊
VálaszTörlésKöszönöm Éva, sült húsokhoz kiváló kiegészítő, ahogy írod. Mi nagyon szeretjük, az alma-paradicsom a legnépszerűbb a családban, Apukám is olyat szokott eltenni. Ami egy kis fügével "megbolondítva" még különlegesebb.
TörlésNagyon guszta, és a hozzávalókat elnézve csakis finom lehet....
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, finom volt, lehet hogy még egy adagot fogok csinálni, annyira ízlett 😋.
Törlés