2023. március 2., csütörtök

Keksz szalámi


Úgy csomagoltam, mintha tényleg szalámi lenne 😀

Felszeletelve...



Van már több keksz szalámi a blogomon, mindegyik kicsit más, mint ahogy ez is különbözik kicsit a többitől. De abban megegyeznek, hogy mindegyik finom.

Ismét az Ízőrzők műsorában készített finomságok egyike csábított el, most a  Súr településen látottak. Nagyon finom, és hűtőszekrényben tárolva sokáig eláll, ha addig nem esszük meg....

Én csak az eredeti mennyiség feléből készítettem, de ebből is lett két rövidebb "szalámi"...

Hozzávalók (2 rövidebb rúdhoz): 25 dkg háztartási keksz, 10 dkg dió, 10 dkg cukor, 1,5 dl tej, 10 dkg vaj vagy margarin, 1-2 dkg kakaó (vagy ízlés szerint hogy szép színe legyen), 1 evőkanál rum.

Elkészítése:
A kekszet vastagabb nejlon zacskóba tettem, és húsklopfolóval durvára törtem. Ugyanígy felaprítottam a diót is. Ezeket egy tálban összekeverjük.
Kisebb lábasban felolvasztottam a vajat. Közben másik tálkában összekevertem a kakaót, a cukrot, és apránként felhígítottam a tejjel. Ráöntöttem a vajra, felmelegítettem, és az egészet összefőztem, majd a rummal ízesítettem.
Két fóliát kiterítettem, elfeleztem rajtuk a masszát, összetekertem, és közben igazgattam, hogy tömör, és szép formájuk legyen.
Egy éjszakára hűtőszekrénybe tettem, majd a rudakat körben porcukorba mártottam. Utána szépen szeletelhető, és sokáig eltartható.






14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!! Eddig még nem csináltam, csakis keksztekercset, de kifogom próbálni, köszi a receptet. Tényleg mintha szalámi lenne, remek ötlet volt így csomagolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, próbáld ki, nagyon finom volt 😊.

      Törlés
  2. Csinosra csomagoltad! :-) Mindenképp szeretjük a kekszszalámit. Nálunk is az "sült" hét végén, csak lustábbra vettem, tepsibe nyomkodtam, s felkockáztam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, finomak minden formában, és gyorsan fogynak 😊.

      Törlés
  3. Én is szoktam ilyen félét készíteni, de én darált kekszből készítem. Nagyon jól néz ki, és finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt így darabos keksszel, és jól át is puhult.

      Törlés
  4. Katika, ez a csomagolás pazar ötlet, és pazarul is néz ki! :)
    Szeretném jelezni, hogy ismét lesz Blogkóstoló játék, március 5-e a jelentkezési határidő Gallov Andinál: sherpakonyhaja@gmail.com
    Jó lenne terjeszteni, hogy minél több jelentkező legyen!
    Puszi: Marisz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marcsi, és azt is hogy szóltál. Még nem játszottam Blogkóstolót, lehet hogy jelentkezek rá 😊.

      Törlés
  5. Gyönyörű lett, a képek szintén! Még nem készítettem ilyen rudat, ideje lenne. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, ha még nem készítettél ilyet, akkor tényleg itt az ideje, nagyon finom, és sokáig eláll 😊.

      Törlés
  6. Nagyon finom sütés nélküli desszert. Ritkán, inkább karácsony táján szoktam én is készíteni. Nálunk sajnos nem áll el sokáig, annyira szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, nálunk is gyorsan fogy, de van hogy a hűtőben hátrébb kerül, és elfeledkezünk róla 😊. De megromlani sosem szokott 😊.

      Törlés
  7. Finom is és előnye, hogy a hűtőszekrényben eláll, tehát egy személyes háztartás is készítheti....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, finom, érdemes kipróbálni....

      Törlés