2022. szeptember 21., szerda

Cukkinis-padlizsános lecsó, krumplival





Nagyon szeretem a lecsót, nyáron, ősszel, de télen is. Sűrű pirospaprikás szafttal, egy szelet friss kenyérrel, erősen, füstölt kolbásszal, lehet tojással vagy anélkül, vele főtt krumplival vagy tarhonyával - de így is, mint most, cukkinivel és padlizsánnal. Apukámtól kaptuk - mikor nála voltunk nemrég - a hozzávaló padlizsánt, bébi cukkinit, paprikát, paradicsomot, hagymát....
 
Ha még nem készítettetek ilyet, próbáljátok ki, amíg itt a lecsó szezonja, nagyon finom!
 
A hozzávalókat mennyiség nélkül írom, mert mindenki úgyis annyit készít belőle, amennyire szüksége van, és lecsót általában mindenki tud főzni, nagyon pontos leírás nem is szükséges. Aztán a paprika-paradicsom arányát is mindenki másképp szereti, és a kolbászból is van aki kevesebbet, van aki jó sokat tesz bele, esetleg virslit. Ez utóbbit én nem szoktam. Úgyhogy ha valamire lehet mondani, akkor a lecsó az, amit "mindenki másképp csinálja" 😁.

Hozzávalók: zsenge cukkini, padlizsán, sárga és piros héjú paprika, paradicsom, hagyma (lehet sok), házi gulyáskrém, krumpli, füstölt kolbász, só, bors, törött paprika, erős paprika, zsír.

Elkészítése:
Ha a krumplis változatot csinálom, akkor szeretem a feldarabolt krumplit kicsit előfőzni (sós vízben forrás után kb. 10-12 percet), mert a paradicsomos szaftban nehezebben puhul meg, mint a többi hozzávaló. Legalábbis nekem igen.
Közben a hagymát negyedekbe vágtam, majd vékonyra összeszeleteltem és a zsiradékon megdinszteltem. Hozzáadtam a felszeletelt paprikát, a hámozott, feldarabolt padlizsánt, és a héjas, darabokra vágott cukkinit is. Sóztam, borsoztam, 1-2 percig együtt pároltam, majd hozzákevertem a cikkekre vágott paradicsomot és 1-2 kanálka gulyáskrémet is. Megszórtam paprikával, és hozzáadtam az előfőzött krumplit. Kb. 10 perc múlva tetejére raktam a karikára vágott kolbászt, és így együtt fedő alatt készre főztem.
Jó étvágyat hozzá!🍅

A hozzávalók nagy része



14 megjegyzés:

  1. Padlizsánt, meg cukkinit valóban nem tettem még lecsóba - de talán nem lehet rossz. Ezek olyan "íz-jellegtelen" ételek, el nem ronthatják a jó lecsót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki egyszer, finom tartalmas lecsó, nem tudja elrontani 😊😊.

      Törlés
  2. A lecsó nálunk is nagy kedvenc. Külön-külön mindegyik zöldség került már bele, de így együtt még nem. Pedig igencsak finom lehet- az utolsó őszi termésekből még össze tudom dobni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én már csináltam hasonlót, csak akkor krumpli nélkül. Így kicsit sűrűbb, jó szaftos lett, igaz elég sok kolbászt is tettem bele. Jó laktató lett 😊.
      Sok sikert ha elkészíted!

      Törlés
  3. Nagyon finom nyárbúcsúztató lecsót készítettél. Lehet, hogy még kipróbálom, szeretem mindkét zöldséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, jó étvágyat hozzá, ha elkészül nálad is! 😊.

      Törlés
  4. Nagyon guszta lecsó, és igencsak laktató lehet. Cukkinivel már nálam is készült lecsó, de padlizsánnal még nem.... ki kell hogy próbáljam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, próbáld ki, biztos fog ízleni 😊.

      Törlés
  5. Ez a lecsó nagyon finom lehetett. Nálunk is kedvenc a lecsó, mi is nagyon szeretjük. Nagyon guszta lett, jó volt ránézni. Megkívántam. Holnap én is készítek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt, neked is jó főzőcskézést 😊.

      Törlés
  6. Nagyon szépen tálaltad. Ínycsiklandóan néz ki. Ani

    VálaszTörlés