2021. augusztus 4., szerda

Túrós-zöldfűszeres burek






A burek egy Balkánon elterjedt finom töltött sült tésztaféleség. Mi a Vajdaságban (ma Szerbia), Tóthfaluban ettünk bureket, édes túrós töltelékkel, már jó pár évvel ezelőtt. Általában réteslapból készítik, én most leveles tésztából. Tölthetik édesen és sósan egyaránt, túróval, fetával, hússal, zöldségekkel.... stb.
Sülhet tepsiben egyben, feltekerve mint egy rétes és kerek formába téve, vagy háromszögre hajtva, mint ahogy most nálunk, amit én sósan készítettem el. Finom krémes házi túróval és zöldfűszerekkel.
Próbáljátok ki, nagyon ízletes. Mi ebédre, leves után második fogásként ettük, egy-egy kis korsó sörrel leöblítve 😋.

Hozzávalók 8 db-hoz, a tésztához: 50 dkg fagyasztott leveles tészta, 
a töltelékhez: 25 dkg túró, 2-3 evőkanál tejföl, fél felvert tojás, só, őrölt bors, 2 gerezd zúzott fokhagyma, ízlés szerint Cayenne bors, friss zöldfűszerek: snidling, kapor és petrezselyem,
a tetejére: fél felvert tojás, pár szem lenmag.

Elkészítése:
A tésztát hagytam szobahőmérsékleten kiengedni.
Közben elkészítettem a tölteléket. A túrót elkevertem a tejföllel és az összes többi töltelék hozzávalóval.
Ez két darabból álló tészta volt. Mikor a tészta kiengedett egyenként kisodortam mindegyiket, kb. 24x24 cm nagyságúra, majd mindkettőt négyfelé vágtam. A négyzetek közepére tettem egy-egy halmocskát a megkevert túrókrémből, majd átlósan kettéhajtottam. A széleit jól lenyomkodtam, tepsibe tettem, megkentem tojással, villával megszúrkodtam és lenmaggal megszórtam.
Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép ropogósra sütöttem.

A megkevert túrókrém

A töltelék a tésztán

tepsiben, sütés előtt....

...és után



14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehetett! Most felhasználtam a leveles tésztámat de legközelebb elkészítem ezt a változatot férjuram biztos támogatja majd az ötletemet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, majd számolj be, hogy hogy ízlett, ha elkészíted 😃.

      Törlés
  2. Nagyon guszta, váljék kedves egészségetekre! Van a fagyasztóba leveles tészta, így hamarosan elfogom készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, jó étvágyat majd hozzá!

      Törlés
  3. De jól néz ki! A kiszökött túrótöltelék a legfinomabb! :-) Én mindig felcsipkedem a tepsiről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda! Ahogy írod, ezek a falatok, amik sütéskor kibújnak, a legjobbak 😃.
      De a többi is nagyon finom volt 😋.

      Törlés
  4. Mi is szeretjük a töltött tésztákat sósan és édesen is, szoktam készíteni. Nagyon guszta és finom lehetett ez a burek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia, finom volt, kicsit erős is, és sok munka nem is kellett hozzá.

      Törlés
  5. Édes-túrósat már többször sütöttem, de ez a sós változat is csábító, gyanítom ki fogom próbálni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, próbáld ki, nagyon jó egy leves után második fogásnak.

      Törlés
  6. Imádom a bureket, húsosat, túrósat...gyakran sütök!🙂🙂

    VálaszTörlés