2021. június 13., vasárnap

Paprika pesztós tészta frissen és tepsiben átsütve


A tészta frissen

Tálalva a frissen elkészített tészta....

...bazsalikom levelekkel, ami saját vetés és nevelés 😊...

....és reszelt sajttal

Gondoltam ha létezik bazsalikom-, paradicsom stb. pesztó, akkor a finom vastag húsú kaliforniai paprikából is lehet csinálni. Végül is nem teljesen a klasszikus pesztó receptje szerint készült, mivel fenyőmag nem került bele, és parmezán sem, ez utóbbit normál sajttal helyettesítettem. 
Lehet hogy valaki azt mondja, hogy ez nem is pesztó, de ezektől függetlenül nekünk ízlett, és én most így neveztem el 😄.
Két napra valót főztem belőle. Első nap frissen, reszelt sajttal megszórva ettük, másnap a maradékot egy tűzálló tálba tettem, és sütőben sütöttem meg. Ekkor a rajta lévő bőséges sajt finom ropogósra sült.

Hozzávalók: 1 nagyobb kaliforniai paprika, ami 22-24 dkg, kb. 4 evőkanál házi spagetti szósz, 1 nagyobb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, kis maroknyi reszelt sajt, 20 dkg gomba, 10 dkg főtt-füstölt tarja, kevés olívaolaj, só, őrölt bors, szárított-morzsolt kakukkfű, bazsalikom és oregánó, és 18 dkg száraztészta, ami lehet penne, orsó vagy mint nálam szarvacska, tetejére reszelt sajt, tálalásnál friss bazsalikom levelek.

Elkészítése:
A paprikát nagyobb szeletekre vágtam, sóztam, és serpenyőben kevés olajon megsütöttem. Eleve olyat választottam a piacon, ami már kicsit fonnyadtabb volt, de szép vastag húsú. Az ilyen könnyeben megsül, és sokkal olcsóbb is.
Mikor jól megsült, a héját könnyen le tudtam húzni róla. A spagetti szósszal együtt botmixerrel pépesítettem, így nem volt olyan sűrű a mixelés alatt, és jól össze is keveredett a spagetti szósszal.
A sonkát kis kockákra vágtam, és kevés olajon megpirítottam.
A megtisztított és felszeletelt gombát az apróra vágott hagymával együtt szintén olajon megpirítottam. Sóztam, borsoztam, megszórtam a száraz fűszerekkel, és hozzáadtam a tört fokhagymát is.
Ezután hozzáadtam a szószhoz a kész sonkát, gombát, és kevés reszelt sajtot. Hozzákevertem az időközben kifőtt tésztát is, és a serpenyőben pár perc alatt így együtt átsütöttem.
Reszelt sajttal és friss bazsalikom levelekkel tálaltam.

A paprika megsütése

A leturmixolt paprika a spagetti szósszal

A szószban a megpirított gomba és sonka, a fűszerekkel



A tészta tepsiben átsütve

A megsült tészta a tálban....

...és tányéron

Másnap a megmaradt szószos tésztát tűzálló tálba tettem, tetejét bőségesen megszórtam reszelt sajttal, és sütőben kb. 30 perc alatt ropogósra sütöttem. Így is nagyon finom lett, talán még jobb is, mint első nap 😋.

Az előző nap elkészített megmaradt tészta a tűzállótálban

Rajta már a sajt is, sütésre készen



8 megjegyzés:

  1. Huhh, ez isteni finom lehet! Imádom a sült paprikát!🙂❤❤❤

    VálaszTörlés
  2. Ezt az ételed mi is nagyon szeretnénk. Mi nagyon tésztásak vagyunk és szószokkal bármikor jöhet. Nagyon jól néz ki és a hozzávalók mindegyike finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, mi is szeretjük a tésztákat, ezért próbálom néha kicsit változatosabbá tenni 😊.

      Törlés
  3. Nagyon finom lehetett guszta! Szeretem én is az ilyen tésztákat de sajnos ezzel egyedül vagyok így olyankor szoktam készíteni mikor van más étel férjuramnak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, mi mind a ketten szeretjük ezeket a tésztákat, de nálunk is van olyan, hogy másfélét eszünk 😊.

      Törlés
  4. Könnyed kis nyári étel, a melegben jobban is esik, mint a húsos fogások. Már a látvány is magáért beszél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, finom könnyű tészta volt, szeretjük a gombás szószokat.

      Törlés