2020. szeptember 1., kedd

Szilvás-almás pite





Szép szilvát kaptam a piacon, megfizethető áron, ezért úgy döntötten, hogy szilvás pitét fogok sütni. Két szem alma így is került bele, és fahéj is, nagyon finom lett 😊
A tésztája régi családi recept, Anyukám is mindig eszerint sütötte az almás és túrós pitét, úgy ahogy én is, tudtam szilvásnál is beválik majd....

Hozzávalók a tésztájához:  40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, háromnegyed csomag sütőpor, 2 tojás sárgája,
a töltelékhez: 2 alma, 70 dkg szilva, 1-2 kiskanál citromlé, ízlés szerint cukor, 1 vaníliás cukor, 2 kiskanál fahéj, kb. fél zacskó vaníliás pudingpor,
teteje megkenéséhez: 1 tojás,
tálaláskor a megszórásához: fahéjas porcukor.

Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból összeállítottam a tésztát, majd fél óráig pihentettem.
Közben elkészítettem a tölteléket. A szilvát kimagoztam, összedaraboltam, ízlés szerint megcukroztam, csepegtettem rá citromlét, hozzáadtam fahéjat és a vaníliás cukrot. Rövid ideig kis lángon elkezdtem párolni, csak ameddig levet engedett és kicsit puhult. Hozzákevertem a pudingport, ezzel is főztem még rövid ideig, hogy kicsit sűrűsödjön, aztán levettem a tűzről.
Az is almát lereszeltem, erre is csepegtettem citromlét, megszórtam cukorral és fahéjjal, majd hozzákevertem a szilvához.
A tésztát kétfelé osztottam, az egyiket kisodortam, tepsibe tettem, és előmelegített sütőben 2-3 percig elősütöttem, addigra már kezdett feljönni a tészta. Ekkor rátettem a tölteléket, tetejére a másik tésztalapot, megkentem tojással, és megszúrkodtam villával. Visszatettem a sütőbe, és készre sütöttem, kb 30 perc alatt - de ez az idő fúgg a sütőtől.
Csak akkor szeleteltem fel, amikor már teljesen kihűlt, majd fahéjas porcukorral megszórva tálaltam.

Az elősütött tészta, mellette a felső lap és a megkevert töltelék

Az elősütött tésztán a töltelék...

....és rajta a felső tésztalap is, lehet készre sütni



14 megjegyzés:

  1. Csodás, nagyon finom lehetett! Nekem is van a tarsolyomban egy krémes szilvás pite receptje de olyan nehezen jön össze:-))

    VálaszTörlés
  2. Ez isteni finom lehetett! ❤🙂

    VálaszTörlés
  3. Még nem jutott eszembe, hogy keverjem a két gyümölcsöt. Jó ötletnek tűnik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani! Múltkor láttam az egyik "Ízőrzők" műsorban, hogy szilvával és almával készítettek süteményt, onnan jött az ötlet a két gyümölcs házasításának, de annak más volt a tésztája és dió is volt benne 🙂. De már azt sem nem tudom, hogy hol sütötték, mert akkor még nem volt szándékomban megcsinálni....🙂

      Törlés
  4. Ez a szilvás-almás pite nagyon kedvemre való, imádom minkét tölteléket és ami a lényeg nagyon finom lehetett és jól is néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Lívia, valóban nagyon finom volt!

      Törlés
  5. Nagyon hasonló recepttel sütöttem tegnap én is szilvásat. Jó ez a kombináció is, küldhető egy szeletet.... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Zsuzsa, küldenék, de sajnos már elfogyott... 😊

      Törlés
  6. Imádom a pitéket! Ez is kedvenc lenne! 😊

    VálaszTörlés
  7. Minden pite finom, de a szilvás különösen! :-) Nem is tudom, régen miért csak lekvár meg pálinka lett a szilvából, süti soha nem készült belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! A lekvár meg a pálinka sem rossz, de a pite is finom belőle 😊😊.

      Törlés