2020. augusztus 25., kedd

Paradicsomleves



Ez a leves is Mözsön készült, mikor pár hete otthon vakációztam. Apukám főzte, a kertben termett bio paradicsomjából készített paradicsomléből, finom házi sózott ételízesítővel, amiben a zöldségek nagy része szintén a kertjében termett. És mindezt megkoronázta legkedvesebb fűszerem, a zamatos friss bazsalikom. Amit talán nem is kell mondani, hogy természetesen ezek is a kertben növekednek és ontják illatos leveleiket...

Hozzávalók: 5 dl sűrű házi paradicsomlé, 4-5 dl víz, 1 evőkanál sózott-darált házi ételízesítő (amiben sokféle zöldség van benne), 1-1evőkanál liszt és zsír (vagy olaj), 1-2 frissen szedett zellerlevél, 1-kiskanál szárított-morzsolt bazsalikom, ízlés szerint 1-2 kanál cukor,
tálalásnál: tészta vagy más levesbetét és friss bazsalikomlevelek.

Elkészítése:
A zsíron kicsi megpirítjuk a lisztet és az ételízesítőt, beleöntjük a paradicsomlét és a vizet. Hozzáadjuk a zellerlevelet és a szárított bazsalikomot, majd forrás kis lángon kb.30 percig főzzük.
Ekkor ízlés szerint cukrozzuk, még egyszer felforraljuk, és már tálalhatjuk is a levesbetéttel és a friss bazsalikomlevelekkel.

Minden évszakban finom, de talán így nyáron a legüdítőbb.




10 megjegyzés:

  1. A legüdítőbb nyári levesek egyike. Sokszor készül nálam is, télen-nyáron. Betétként fűszeres raviolit szoktam hozzá kínálni, de a betűtésztás változatot is szeretjük. Apukád édenkertje sok csodaságot terem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Nea, egy kert tényleg áldás! A fűszeres raviolival nagyon finom és különleges lehet 😊

      Törlés
  2. Nagyon finom levest főztél, szeretjük mi is bár én ilyen üde fűszerezést én nem tudok csinálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, a te levesed is nagyon finom lehet, ha más is a fűszerezése 😊

      Törlés
  3. Szeretjük a paradicsomlevest, és a paradicsomos káposztát is, ami szintén nagyon üdítő nyáron. Én a levesbe szárazon kissé megpirított zabpelyhet főzők. Finom lehetett a te levesed is, és nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Lívia! Zabpehellyel még nem ettük, de úgy is fincsi lehet 😊

      Törlés
  4. Nekem is nagy kedvencem a paradicsomleves.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vanilin! Finom is, nekem is kedvencem 😁

      Törlés
  5. Gyerekkori ízeket idéz, imádom!❤

    VálaszTörlés