2015. augusztus 28., péntek

Padlizsános rizottó


Egy finom, mediterrán ízvilágú padlizsános egytálétel a Nők Lapjából, egy kis változtatással....

Hozzávalók nálam: 30 dkg padlizsán (két kisebb), 15 dkg paradicsom, 2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy fehér húsú paprika, 2 szál szálzeller (nekem nem volt csak egy-két normál zeller szára), 5 dkg mag nélküli olívabogyó, só, bors, olívaolaj,
a tálaláskor: 1-2 karika csípős paprika, néhány szem koktélparadicsom és bazsalikomlevél,
a rizottóhoz: 1 bögre rizs, olaj, só, 1 kis fej hagyma, fél dl fehér bor, 1 evőkanál vaj, 4 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:
A padlizsánt héjával együtt kis kockákra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, felaprózzuk. A hagymát és a zellert vékony karikára vágjuk, az olívabogyókat kettévágjuk.
Két evőkanál olajban megpároljuk a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és a zellert. Fedő alatt kb. 10 percig főzzük.
A padlizsánt sózzuk, majd 6 evőkanál olívaolajban a paprikakarikákkal együtt 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük. Hozzáadjuk az előbb elkészített hagymás paradicsomos mártáshoz, beleszórjuk az olívabogyókat is, majd további 3-4 percig főzzük, és a végén sózzuk, borsozzuk.
A rizottóhoz kevés olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a rizst, 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a bort és vizet (összesen kétszer annyit mint a rizs), majd puhára főzzük. Sózzuk, beledolgozunk a vajat és a reszelt sajtot.
A rizst tálba terítjük, tetejére halmozzuk a padlizsánragut, végül a koktélparadicsom gerezdekkel, csípős paprikával és bazsalikommal díszítjük.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik ez a recept! Guszta! A receptben van pár olyan hozzávaló ami nekem nincs, de szerintem anélkül is finom lehet , egyszer kipróbálom majd! Szeretem az ilyen hús nélküli étkeket!

    VálaszTörlés