2013. augusztus 28., szerda

Töltött patisszon


A kettévágott patisszon a sajtmártással

A sütőből kivéve, frissen, forrón...

A recept alapötletét az Erdélyi Konyha "Ízes-színes nyári ételek" című receptestkönyvében olvastam, melyet kicsit gazdagítottam szalonnával, gombával, kaporral és pritaminpaprikával, a rizst viszont elhagytam belőle. A könyvet még a tavasszal kaptam egy beküldött receptemért.
Valóban ízes és színes lett az ebédünk....

Hozzávalók a saját változatomhoz: egy nagyobb, de zsenge patisszon (kb. 60-70 dkg-os), 10 dkg gomba, 10 dkg darált hús, 1 nyers tojás, egy darabka húsos füstölt szalonna (csak az íze kedvéért), 1 nagyobb hagyma, 1 kiskanál sűrített paradicsom, 1-2 szelet pritaminpaprika, 1 kisebb csokor kapor, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj,
a sajtmártáshoz: 10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is), 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 2 dkg margarin.

Elkészítése:
A patisszon tetejét levágtam, magházát eltávolítottam, és héjastól, enyhén sós vízben puhára főztem.
A hagymát és a szalonnát apróra vágtam, egy serpenyőben együtt sütöttem-megdinszteltem, majd hozzáadtam a húst, amit fehéredésig pirítottam. Ezután hozzákevertem az apróra vágott gombát és pritamin paprikát, a sűrített paradicsomot, valamint a patisszon szintén kis darabokra vágott "kalapját" is. Fűszereztem, beleszórtam az apróra vágott kapor felét, majd fedő alatt készre pároltam. Mikor kicsit kezdett hűlni, belekevertem a tojást is.
A sajtmártáshoz a margarint megolvasztottam, megpirítottam rajta a lisztet, felengedtem a tejjel, simára kevertem, kicsit sóztam és borsoztam. Mártás sűrűségűre főztem, majd a tűzről levéve hozzákevertem a reszelt sajtot.
Amikor a patisszon megfőtt lecsepegtettem, megtöltöttem a kész raguval, és kiolajozott tűzálló tálba tettem. A töltelék nem fért mind bele, így mellé halmoztam. Az egészet leöntöttem a forró sajtmártással, megszórtam a maradék kaporral, és sütőben kissé piros-barnára sütöttem. Friss bazsalikomlevéllel tálaltam.

Készül a töltelék

Fől a patisszon

Megtöltve.....

...és leöntve a sajtmártással, sütésre készen



5 megjegyzés:

  1. De jó, van itthon két tököm, el fogom készíteni!

    VálaszTörlés
  2. Hasonlót én is készítettem már, csak cukkinvel:) Nagyon gusztán néz ki így patiszonból készítve, hát még a sajtszósszal:)

    VálaszTörlés
  3. Lilla, Kati köszi! A cukkini is nagyon finom töltve, már én is készítettem olyat :)

    VálaszTörlés
  4. Nálunk még nem kapható ez a fajta kis helyes patiszon, de talán már jövő hónapban. Különleges, és igazán finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés