2012. november 14., szerda

Hecsedli (csipkebogyó) tea hibiszkusszal


A tea finoman üdítő hidegen is....

...melegen is

Lassan jönnek a hosszú téli esték, ilyenkor jólesik egy csésze forró tea. A csipkebogyóból készült tea magas C-vitamin tartalma miatt nemcsak finom, hanem egészséges is. A hibiszkusztól pedig kissé savanykás, és csodás színű lesz.
Még most sem késő szedni. A fenti szárított bogyókat még októberben szedtük Budakalászon, de a legutóbbi hétvégén is sikerült még begyűjtenünk egy szép adagot Pilisszántón, amit egy kellemes kirándulással tudtunk egybekötni...

Hozzávalók: 1 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál szárított és aprított csipkebogyó (ha egész szemekből készítjük, akkor több), 1-2 mokkáskanál szárított hibiszkuszvirág (ahol teaféléket árulnak, ott kapható), édesítéshez méz, citromlé.

Elkészítése:
A csipkebogyót áztassuk be előző este, vagy fogyasztás előtt kb. 10 órával, majd kicsit melegítsük fel. Mielőtt inni szeretnénk, adjuk hozzá a hibiszkuszvirágot, melegítsük újra fel, jó melegre, de most sem forrásig, majd 10-15 perc múlva, vagy amikorra már szép színe lesz a teának, szűrjük le. Mézzel édesítsük. Ízlés szerinti citromlével ízesíthetjük még. 

A szárításra szánt bogyókat szedés után két végétől tisztítsuk meg. A fent látható első adagot én is így egyben hagyva szárítottam meg, amit főzés előtt ajánlatos feldarabolni, vagy húsklopfolóval összetörni, mert akkor könnyebben ki tud ázni. A másodszorra szedetteket még frissen kettévágtam, és a magos belsejüket eltávolítottam, ahogy a legutolsó képen látható is. Ez eléggé időigényes, de szebb, tisztább szárítmány válik így belőle, és az esetleges belső hibás, beteg bogyók rögtön kidobhatók. Szárítás után kis vászonzsákban, esetleg üveg- vagy fémdobozban tároljuk, sokáig eltartható.

Csipkebogyóból egyébként sok mindent készítettem már: szörpöt, likőrt, lekvárt és bort is. Érdemes mindegyiket kipróbálni.....

Az októberi budakalászi kirándulásunk alkalmával ilyen
szép érett bogyókat sikerült szednünk


A szépen kiválogatott "termés" már itthon

A kettévágott és magjaitól megtisztított csipkebogyók, száradásra várva



9 megjegyzés:

  1. Nagyon szép színe van a teádnak, biztos nagyon finom! Egyszer megjártam a csipkebogyóval tisztítás közben allergiás kiütésem lett azóta csak képről nézem, pedig tudom hogy nagyon egészséges!A kirándulásotokról beírtakat majd megnézem!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszenek a képek, olyan hangulatot árasztanak!!!

    VálaszTörlés
  3. Éva, köszi. A csipkebogyó tisztítás közben nekem is kicsit viszketett és piros lett a kezem egy-két helyen, de aztán gyorsan elmúlt.
    Aleda, köszi, ez a kompozíció most nekem is nagyon tetszik.. :))

    VálaszTörlés
  4. De szépek a fotóid!
    Nekem nem lenne türelmem kimagolni a csipkebogyót, egészben szárítom meg, s elkészítés előtt összetöröm. Idén egy szemet sem találtunk, nem tudom, nem is volt a bokrokon, vagy csak megelőztek...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehet... elszürcsölgetném szívesen. :) ...és annyira tetszenek a képek.

    VálaszTörlés
  6. Szia! Nagyon szeretném én is kipróbálni a csipkebogyó teát, csak még nem szántam rá magam a magozás műveletére...
    Milyen módszerrel csinálod, hogy érem el a legjobb/legtisztább eredményt?

    Gyuri

    VálaszTörlés
  7. Szia Gyuri! A szemeket késsel kettévágom, és kikaparom a magokat. Ha szedés után vársz egy-lét napot, akkor kicsit puhulnak a csipkebogyók, és könnyebb elvágni őket. Aztán tálra téve, radiátoron gyorsan megszárad.

    VálaszTörlés
  8. Szia Kati!
    Ma megcsináltam egy maroknyit, de nem valami szapora munka:)
    Két kérdésem lenne még hozzád:
    -mennyire tisztítod meg a szőröktől a csipkehúst?
    -hideg vízben való áztatás után (teának) lesz-e valami színe és íze a víznek, mert nekem 12 óra áztatás után is csak egyszerű víz maradt!

    Köszönettel:
    Gyuri

    VálaszTörlés
  9. Szia Gyuri!
    Ha nem tisztítod meg teljesen a szöszöktől, és ha marad benne pár mag, az egyáltalán nem baj.
    Hideg vízben való áztatás után valóban sok íze, színe nem lesz. Ahogy írtam a receptnél, utána még felfőzőm és hibiszkuszt is adok hozzá. Attól szép színe lesz.
    De szoktam csipkebogyót saját készítésű gyümölcstea keverékbe is tenni, akkor leforrázom és kb, 20-30 percig állni hagyom, majd leszűröm.

    VálaszTörlés