2012. szeptember 13., csütörtök

Zakuszka



Hozzávalók: 2-3 kg padlizsán, 1,5 kg pritamin paprika, esetleg erős paprika, 50 dkg hagyma, 1/2 liter paradicsomlé, kb. 40 dkg sárgarépa, olaj, só, bors, néhány babérlevél, cukor.

Elkészítése:
Először a padlizsánt sütöttem meg, és megpároltam a sárgarépát. A paprikát ledaráltam a közben megpuhult sárgarépával együtt. A hagymát apróra összevágtam, kis olajon megdinszteltem. Hozzáadtam a ledarált paprikát és sárgarépát, a babérleveleket, sóztam, borsoztam, és fedő alatt elkezdtem párolni.
Az időközben megsült padlizsánt megpucoltam, villával összetörtem, és a paprikához adtam. Hozzáöntöttem a paradicsomlét, egy-két kiskanál cukorral ízesítettem, és sűrűre főztem.
Közben néhányszor megkóstoltam, hogy kell-e még bele só, bors, esetleg egy kis cukor. Ezeket nem mértem, mindenki ízlés szerint tehet bele.
Mikor sűrűre főtt, kis üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem, kevéske olajat öntöttem rá, jól lezártam, és száraz dunsztban hagytam, míg teljesen ki nem hűltek.

A zakuszkát lehűtve, friss, forró pirítósra kenve szoktuk enni. A mostani csípős változat nagyon finom pikáns ízű lett.




6 megjegyzés:

  1. Már annyiszor elgondoltam, hogy nekiállok, de még nem jutottam odáig. Most, hogy nálad ilyen guszta kép van fent, még az is lehet, hogy készítek egy keveset...:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Lilla. Próbáld ki, ha van időd és erőd hozzá :) Én is csak kicsi adagot készítettem, jó egy kiló padlizsánból. Hét ilyen kis 2 dl-es üveggel lett belőle, de elég is lesz, nem szeretem mindig ugyanazt enni :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon csábítóan néz ki és engem is arra a gondolatra terelt hogy elkéne készíteni. Az elmúlt évben is csak csodáltam és nem készítettem el. Az 1 kg. padlizsánhoz mennyi paprikát tettél? Gondolom amit megadtál hozzávalókat az nagyobb adagra van.

    VálaszTörlés
  4. Köszi Éva. Én a 3 kg padlizsánhoz képest csökkentettem mindent arányosan, a paprika kb. 55 dkg volt. De ha pirosabbra szeretnéd, akkor a 2 kg padlizsánhoz képest csökkentsd az arányokat. Ez ízléstől függ.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól is néz ki! Még soha nem készítettem zakuszkát, a családban mindig anyukám főzi, de most már ideje lenne kipróbálnom! :)

    VálaszTörlés
  6. Már egy kis idő óta nem néztem be hozzád, és nagyon örvendek amit most láttam nálad. Én soha nem kostoltam a Zakuszkát, valami Erdélyi féle pástom lehet, de imádom a lista felsorozást ami benne van, és a paradicsom hozzá adásával.
    Hűha hogy milyen finom, és pikáns...szivesen cserélnék veled egy üveggel a mangó dzsememmel...vagyis ha tudnád küldeni nekem, én is küldeném a dzsemet cserében. -nem viccelek-

    VálaszTörlés