2012. szeptember 20., csütörtök

Tiroli almás rétes




Hozzávalók 2 rúd tésztájához: 28 dkg liszt, 22 dkg margarin, 1 kis doboz tejföl, 1-2 evőkanál cukor, 1 evőkanál ecet, csipet só,
a töltelékhez: 60-70 dkg alma, kb. egy maroknyi durvára vágott dió, cukor ízlés szerint (nálam kb. 10 dkg), 1 evőkanál fahéj, mindegyik rúdra 1-1 evőkanál zsemlemorzsa, baracklekvár,
a teteje megkenéséhez: tojás.

Elkészítése:
Először a tésztát készítettem el. A hozzávalókat összedolgoztam, cipót formáltam belőle, és amíg pihentettem, elkészítettem a tölteléket.
Az almát meghámoztam, lereszeltem, a cukorral és a fahéjjal nagyon rövid ideig pároltam.
A tésztát két felé osztottam, mindegyiket tepsi hosszúságúra kisodortam, megkentem vékonyan baracklekvárral, egy csíkban rásimítottam a tölteléket, meghintettem a zsemlemorzsával, és rászórtam a darabolt diót. Lazán feltekertem, tepsibe tettem, tetejét megkentem tojással, és egy vastagabb tűvel megszúrkodtam.
Előmelegített sütőben sütöttem meg. Csak akkor szeleteltem fel, amikor már nagyjából kihűlt. Tálalás előtt porcukorral szórtam meg.

A kisodort tészta a töltelékkel

A tojással megkent rudak a tepsiben



5 megjegyzés:

  1. Ugyanezt meggyes töltelékkel szoktam elkészíteni... Nagyon jól néz ki nálad almával is. (mondjuk az almát is imádom:))
    Úgy látom, hogy lassan-lassan neked is megjön a kedved és a hangulatod a sütéshez. Ma olyan hűvös, esős idő van felénk, hogy kifejezetten jól is esik egy picit fűteni a tűzhellyel sütés közben. :-))

    VálaszTörlés
  2. Köszi Gabriella! Ma nálunk is borongós az idő, sajnos itt az ősz. Vagyis az ősszel nem is lenne baj, mert ha jó az idő, kimondottan szeretem. Nyáron nem nagyon szoktam sütni, panelban lakunk, és az nagyon fel tud melegedni. De most végre ismét nekiállhatok... :)

    VálaszTörlés
  3. Csodaszép a rétesed, tetszik nagyon a tésztája! Szinte a számban érzem az ízét, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  4. Kösz Hankka, én is már rég sütöttem, mostanában jutott eszembe, hogy ismét csinálhatnék ilyet.

    VálaszTörlés
  5. Oh de nagyon szeretem, de soha nem készítettem még!:-)

    VálaszTörlés