2012. május 7., hétfő

Spárgával töltött csirkemell tekercs


A töltött tekercs rizzsel, párolt spárgával és egyéb zöldségekkel

Egy kettévágott tekercs zöldséges "ágyon"

Megfőztem, illetve sütöttem életem első spárgás ételét. Összességében finom lett, bár a spárgának különösebb ízét nem éreztem. De A-, B1-, B2-, C- és E vitaminban gazdag, valamint kalciumot, foszfort, nátriumot, és sok káliumot tartalmaz. Gyógynövényként is több évszázada tartják számon. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van, és segíti a szervezet méregtelenítését is.

Hozzávalók 4 tekercshez: 4-4 szelet csirkemell, sajt és füstölt húsos szalonna, 12 db spárga, só, bors, szárnyas fűszerkeverék, kakukkfű, rozmaring, kevés olaj,
a körethez: párolt rizs, az egy kötegből megmaradt spárga, 1 sárgarépa, néhány rózsa karfiol, 2-3 szelet színes húsú paprika, só bors, kakukkfű, oregánó (szurokfű), rozmaring, bazsalikom, olaj,
a díszítéshez: salátalevél, paradicsom.

Elkészítése:
A húst kiklopfoltam, sóztam, fűszereztem. Mindegyik darabra tettem egy szelet sajtot és 3 db alaposan megmosott, és alsó, esetleg fás részétől megtisztított spárgát, majd feltekertem, és egy szelet szalonnát szintén rátekertem. A tekercseket olajjal kikent jénai tálba fektettem, kis vizet öntöttem alá, és fóliával lefedve sütőbe tettem. Amikor a hús megpuhult, levettem a fóliát, hogy a hús és a szalonna kicsit megpiruljon.
A körethez a megmaradt spárga alsó végeit meghámoztam, majd feldaraboltam, és sós, enyhén cukros vízben megfőztem, kb. 15-20 percig. Külön edényben, kevés olajon megpároltam a keskeny csíkokra vágott sárgarépát és a karfiolt, később hozzáadtam a feldarabolt paprikát, sóztam, borsoztam és megszórtam a többi, körethez szánt fűszerrel is. Csak addig pároltam, hogy még ropogósak maradjanak a zöldségek, majd hozzákevertem a megfőtt és leszűrt spárgadarabokat.
Párolt rizzsel tálaltam, salátalevéllel és apró kis paradicsomokkal tálaltam.

A hússzeletek előkészítése

A spárga darabolása a körethez

A tekercsek sütés előtt....

...és sütés után

Már a tányéron



7 megjegyzés:

  1. Ó, de jó lenne ez most vacsorára! :)

    VálaszTörlés
  2. De szép színes étel! Én még soha nem ettem spárgát. Nagyon jó ez a recept, szerintem más zöldséggel is fincsi lehet.

    VálaszTörlés
  3. Ezek szerint nem vagyok egyedül azzal, hogy még nem készítettem spárgás ételt! Nagyon gazdag az íz- és színvilága, gusztusosan tálaltad! :)

    VálaszTörlés
  4. Jajj, Kati, nem is merek ra nezni erre a finomsagra. Egy harapastol mar is hiznek ket kilot!
    A szalonna hazilag keszult? de ha megsem, akkor is szinte erzem a finom illatat! Minden nagyon guszta, es finom.
    Remelem szep Anyak Napjat toltottel csaladoddal!

    VálaszTörlés
  5. Köszi mindnyájatoknak. A szalonna olyan házi féle, nagyon finom.
    Anyáknapján étteremben voltunk, libamájat ettem :)

    VálaszTörlés
  6. Ha abban a vízben főzöd meg a rizst ,amiben előzetesen a spárgát, talán jobban megmaradna a spárga íz.Próbáld meg fehér spárgával is.
    Spárgából levest szoktam igy tavasszal de fehérből a zöldet még nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, bár a spárga nem tartozik a kedvenceim közé szerintem egy próbát megérne..:)

    VálaszTörlés