2012. január 16., hétfő

Gyümölcskenyér




Hozzávalók: 16 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 12 dkg vaj vagy margarin,  4 tojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál rum, kb 30-35 dkg vegyes aszalt és cukrozott gyümölcs (mazsola, füge, aszalt szilva- meggy- és sárgabarack, cukrozott citrom- és narancshéj, kandírozott eper, stb ... ) ,
a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, a díszítéshez: mogyoró, darabos, nagy szemű cukor.

Elkészítése:
A vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a sárgájákat, a rumot, a feldarabolt és liszttel meghintett gyümölcsöket (hogy ne szálljanak majd le a massza aljára), a sütőporral vegyített lisztet, végül a tojásfehérjék felvert habját. Vajazott, lisztezett őzgerinc formába öntjük, előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 50 percig sütjük.
Ha kisült, a formában még 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni. A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és a süteményt egyenletesen bevonjuk vele. Tetejét mogyoróval, darabos cukorral, vagy tetszőlegesen kidíszítjük.

Mindkét gyümölcskenyeret Édesapám sütötte karácsonyra, két különböző évben, Lajos Mari "Karácsonyi édesség" című könyvéből, ahol pompás gyümölcskenyér néven szerepel. Valóban pompás lett!



3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Az volt eszembe mikor először ránéztem, hogy hiába nem olyan régen volt karácsony, de én most is szívesen megennék 1-2 szeletet ebből!

    VálaszTörlés
  2. Ügyes apukád van, csodaszép ez a gyümölcskenyér. Én még sosem ettem ilyet:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük! Sajnos, mióta Apukám egyedül maradt, neki kell főznie, most karácsonyra sütnie. Mindig segített a konyhában, így szerencsére sok mindent ellesett, hogy mit hogy kell csinálni. De Anyukámat sajnos nem pótolja senki és semmi.....

    VálaszTörlés