2011. április 30., szombat

Nyúlpecsenye vadász módra


Nyúlpecsenye burgonyakrokettel, vörösboros mártással, berkenyével és párolt zöldséggel

Hozzávalók: 4-6 db nyúlcomb, húsos füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1-2 szál fehér- és sárgarépa, 1 alma, só, őrölt bors, olaj vagy zsír, rozmaring, 4-5 babérlevél (ha van friss), néhány egész szemes bors, és  szegfűbors, kb. 2 dl vörösbor, 2-3 evőkanál ribizlilekvár és paradicsompüré, valamilyen pikáns gyümölcskompót: áfonya, ribizli vagy berkenye, étkezési keményítő,
a körethez: burgonyakrokett.

Elkészítése:
A húsdarabokat sózzuk, borsozzuk, a szalonnával megspékeljük, majd forró zsiradékon hirtelen megpirítjuk. Egy tepsit vagy tűzállótálat kikenünk zsírral, beletesszük az elősütött combokat, rátesszük a rozmaring ágakat, a babérleveleket, és a szemes borsokat. Felöntjük vízzel, fóliával letakarjuk és sütőbe tesszük. Időközönként kivesszük, és saját levével locsolgatjuk, az elpárolgott vizet pótoljuk, ha kell.
A combok sütésekor visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát,  hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket és az almát, együtt még pirítjuk, majd ezt is felöntjük kevés vízzel, és fedő alatt elkezdjük párolni. Kicsit később hozzáadunk a vörösborból és paradicsompüréből egy keveset, majd készre főzzük.
Amikor a hús már megpuhult, levesszük a fóliát róla, hogy szép piros barnára süljön.
Ezután elkészítjük a mártást. A megsült hús, valamint a zöldséges köret visszamaradt szaftját leszűrjük, hozzáadjuk a maradék vörösbort és ribizlilekvárt, felforraljuk, és az étkezési keményítővel besűrűsítjük.
Tálaláskor a nyúlcombok tetejére is tehetjük a zöldséget, de tálalhatjuk mellé is, valamint rátehetjük  a gyümölcsöt is (mi most berkenyét használtunk), meglocsoljuk a mártással és köré tesszük a kroketteket.

A nyúlcombok sütésre előkészítve

Fő a zöldséges mártás

A nyúlcombok a párolt zöldség nélkül



2 megjegyzés:

  1. Tökéletesen elkészített nyúlpecsenye, nagyon tetszik a mártása. Burgonyakrokettet nem szoktam készíteni, méltatlanul elfelejtkeztem róla, pedig mennyire illik a mártásos húsokhoz!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Vicuska, örülök hogy neked is tetszik a nyúlpecsenyénk. A krokett valóban nagyon jó hozzá.

    VálaszTörlés