Egy finom töltelékes káposzta, ötvözve erdélyi módra és a magam módján - fűszerezve csomborral és egy kis kaporral, aztán sok paprikával, egy kis paradicsommal, szalonnával, füstölt hússal és kolbásszal. S mindez cserépedényben megsütve....
Nemcsak karácsonykor és télen, hanem az év bármely szakában jólesik egy tányérral belőle, de ilyenkor talán még jobban, mikor a mínuszok két jegyű számból állnak....
Nemcsak karácsonykor és télen, hanem az év bármely szakában jólesik egy tányérral belőle, de ilyenkor talán még jobban, mikor a mínuszok két jegyű számból állnak....
Hozzávalók a képen látott mennyiséghez, a káposztás tekercsekhez: 10 db savanyított káposztalevél, 30 dkg savanyított káposzta, 35 dkg darált hús, 10 dkg füstölt tarja, 1 tojás, 1 hagyma, 5 evőkanál rizs, 5-8 dkg füstölt csemege szalonna, só, a fűszerek: törött paprika, őrölt bors, szárított csombor,
az edény aljára: 6 szelet kolozsvári szalonna, pár füstölt comb darabka (mint a képen látható),
és a tetejére: néhány szelet füstölt kolbász, pár darab erős paprika és 1-2 kanálka sűrített paradicsom, felengedve vízzel.
az edény aljára: 6 szelet kolozsvári szalonna, pár füstölt comb darabka (mint a képen látható),
és a tetejére: néhány szelet füstölt kolbász, pár darab erős paprika és 1-2 kanálka sűrített paradicsom, felengedve vízzel.
Elkészítése:
A cserépedényt egy órával főzés előtt hideg vízbe beáztatjuk.
A csemege szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. A zsírjában megpároljuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a rizst is, amit kicsit pirítjuk még. Mindezt hozzákeverjük a darált húshoz és a kis kockákra vágott füstölt tarjához. Sózzuk, fűszerezzük, beleütjük a tojást is. Önthetünk hozzá 8-10 evőkanál vizet - amint elkeverjük, rögtön beszívja a hús, - akkor főlés közben a rizsnek lesz honnan felszívni a nedvességet, és lazább lesz a töltelékünk.
A káposztaleveleket kitesszük tányérokra, erősebb középső erét kivágjuk. Egyenletesen elosztjuk rajtuk a tölteléket, és felgöngyöljük. ITT, egy régebbi bejegyzésemben jól látszik, hogy hogy szoktam.
A cserépedény alját befedjük a kolozsvári szalonnával és a füstölt comb darabkákkal. Erre jönnek a göngyölt káposztás tekercsek. Megszórjuk csomborral. Betakarjuk a szálas káposztával, ezt is megszórhatjuk csomborral. Rátesszük a kolbász szeleteket, az erős paprikát, és teljesen színültig felöntjük a sűrített paradicsommal elkevert vízzel. Rátesszük az edény tetejét, és sütőbe tesszük. Kis lángon másfél-két óráig sütjük. Időközben pótolhatjuk az elfőtt vizet, és a végén, ha hígnak találjuk, kevés paprikás rántással besűríthetjük.
Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá, amit apróra vágott kaporral hintünk meg.
Az előkészületek |
A töltelék a káposztaleveleken |
Elkezdjük megtölteni a cseréptálat |
Felöntve a paradicsomos vízzel, lehet sütni |