2017. január 7., szombat

Töltelékes káposzta - kolbásszal, füstölt hússal, szalonnával



Egy finom töltelékes káposzta, ötvözve erdélyi módra és a magam módján - fűszerezve csomborral és egy kis kaporral, aztán sok paprikával, egy kis paradicsommal, szalonnával, füstölt hússal és kolbásszal. S mindez cserépedényben megsütve....
Nemcsak karácsonykor és télen, hanem az év bármely szakában jólesik egy tányérral belőle, de ilyenkor talán még jobban, mikor a mínuszok két jegyű számból állnak....



Hozzávalók a képen látott mennyiséghez, a káposztás tekercsekhez: 10 db savanyított káposztalevél, 30 dkg savanyított káposzta, 35 dkg darált hús, 10 dkg füstölt tarja, 1 tojás, 1 hagyma, 5 evőkanál rizs, 5-8 dkg füstölt csemege szalonna, só, a fűszerek: törött paprika, őrölt bors, szárított csombor,
az edény aljára: 6 szelet kolozsvári szalonna, pár füstölt comb darabka (mint a képen látható),
és a tetejére: néhány szelet füstölt kolbász, pár darab erős paprika és 1-2 kanálka sűrített paradicsom, felengedve vízzel.

Elkészítése:
A cserépedényt egy órával főzés előtt hideg vízbe beáztatjuk. 
A csemege szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. A zsírjában megpároljuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a rizst is, amit kicsit pirítjuk még. Mindezt hozzákeverjük a darált húshoz és a kis kockákra vágott füstölt tarjához. Sózzuk, fűszerezzük, beleütjük a tojást is. Önthetünk hozzá 8-10 evőkanál vizet - amint elkeverjük, rögtön beszívja a hús, - akkor főlés közben a rizsnek lesz honnan felszívni a nedvességet, és lazább lesz a töltelékünk.
A káposztaleveleket kitesszük tányérokra, erősebb középső erét kivágjuk. Egyenletesen elosztjuk rajtuk a tölteléket, és felgöngyöljük. ITT, egy régebbi bejegyzésemben jól látszik, hogy hogy szoktam.
A cserépedény alját befedjük a kolozsvári szalonnával és a füstölt comb darabkákkal. Erre jönnek a göngyölt káposztás tekercsek. Megszórjuk csomborral. Betakarjuk a szálas káposztával, ezt is megszórhatjuk csomborral. Rátesszük a kolbász szeleteket, az erős paprikát, és teljesen színültig felöntjük a sűrített paradicsommal elkevert vízzel. Rátesszük az edény tetejét, és sütőbe tesszük. Kis lángon másfél-két óráig sütjük. Időközben pótolhatjuk az elfőtt vizet, és a végén, ha hígnak találjuk, kevés paprikás rántással besűríthetjük.
Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá, amit apróra vágott kaporral hintünk meg.

Az előkészületek

A töltelék a káposztaleveleken

Elkezdjük megtölteni a cseréptálat



Felöntve a paradicsomos vízzel, lehet sütni



2017. január 5., csütörtök

Halászlé bajai módra



A karácsonyi menünk ezzel a halászlével kezdődött. Nagy kedvencem a bajai módra készült, úgy is mondhatnám, hogy csak ezt szeretem 😊. Nem véletlen, hisz azon a környéken nőttem fel. Sok tésztával az igazi, most eredeti, baján készített gyufatésztával készült, és természetesen sok erős paprikával. És egy pohárka szekszárdi vörösborral, ami a szülővárosomban termett...

Hozzávalók: kétharmad és egyharmad arányban ponty és harcsa szeletek, lehet benne 1 ponty fej és ikra is, só, 1 kg halhoz kb. 1,2 dl víz, 2 nagyobb hagyma, szép piros színű törött paprika (bogyiszlói vagy kalocsai) kb. 3 evőkanállal, vagy annyi, hogy jó színe legyen, ízlés szerint erős paprika, 1-2 halászlékocka, 1 paradicsom.

Elkészítése:
A halat besózzuk, minimum fél órát állni hagyjuk. 
A hagymát apróra vágjuk, amit a hallal együtt hideg vízben felteszünk főni. Amikor elkezd forrni, beletesszük a törött paprikát, a halászlékockát és az erős paprikákat. Az ikrát kicsit később adjuk hozzá. Megkóstoljuk, hogy elég sós-e, aztán nincs vele már sok dolgunk. Kb. 20 perc alatt készre fő. 
Az utolsó 5-10 percben beleteszünk egy paradicsomot, ez segít meggátolni, hogy a hal szétfőjön.
Keverni sem szabad, csak rázogatni.
Mellé gyufatésztát és erős paprikát kínálunk.

Finom lett, majdnem olyan jó, mint amit Apukám szokott főzni 😊.




2017. január 3., kedd

Sajtos tallér



Szilveszterre sütöttük ezeket a sajtos köménymagos tallérok, otthon Édesapámnál.
Már nagyon rég használtuk utoljára ezt a tallérsütőt, most eszembe jutott, hogy régen milyen finom sajtos tallérokat sütöttünk Anyukámmal. A régi receptet sajnos már nem találtuk meg, de az interneten van belőle választék. Ez a recept tetszett meg a legjobban, e szerint készítettük, csak jóval kisebb adagot. 
Nagyon finom lett, amit természetesen nem csak Szilveszterkor süthetünk meg 😉



Hozzávalók, nálunk: 25 dkg liszt, 6-7 dkg margarin, 1 kisebb tojás, 1,5 gramm sütőpor (kb. 1 csapott mokkáskanállal), 1 púpozott kiskanál só, 5 dkg reszelt sajt, kb. 1 dl tejföl, ízlés szerint köménymag és egy kevés törött paprika,
sütéskor a sütőlap megkenéséhez: olaj vagy zsír.

Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütő mindkét lapját megkenjük a zsiradékkal, 4 lapocskát teszünk bele. (Mi kétszer 4 db sütése után zsíroztuk újra.) Gyorsan megsülnek, közben egyszer megfordítjuk az egész tallérsütőt, hogy a másik oldalát is érje a láng.

A tészta kiszaggatása

Sütés közben

A tallérsütő kinyitva, közelebbről....

...és becsukva, a kisült sütikkel



2016. december 31., szombat

B. U. É. K. 2017. - Malacfejek újévre



Ezekkel a malacokkal szeretnék vidám Szilveszteri mulatságot és Boldog, Szerencsés, Egészségben gazdag új évet kívánni mindenkinek!



Marisznál láttam meg még tavaly hasonló malacfejeket, az ötlet tőle jött. Aztán még több helyen is láttam, különböző tésztákból. Én csak egy egyszerű kelt kalácstésztát készítettem, tökmag szemekkel.

Sütés előtt...




2016. december 27., kedd

Karácsonyi eledeleink - 2016.


A karácsonyfánk

Ismét elmúlt egy karácsony, gyorsan és szépen, ahogy mindig.... Voltak hagyományos étkeink és újdonság is, mert szeretek minden évben valami újat is készíteni, legyen az főétel vagy édesség. 
Itt látható egy kis ízelítő, melyek majd részletesen is jönnek, de csak jövőre....

Halászlé bajai módra, ahogy én szeretem 😊, sok tésztával - ami most eredeti, baján készített gyufatésztával készült, és természetesen sok erős paprikával. És egy pohárka szekszárdi vörösborral, ami a szülővárosomban termett...

Rántott harcsa zelleres-lilahagymás krumplisalátával

Göngyölt csirkemell sonkával és ananásszal töltve, finom barnarizzsel és almacsatnival

Töltelékes káposzta, ötvözve erdélyi módra és a magam módján -  fűszerezve csomborral és egy kis kaporral, aztán sok paprikával, szalonnával, füstölt hússal, kolbásszal...

Édes sütik és sós, nagy része minden évben készül karácsonyra...

....és egy kis újdonság, a mézes krémes

A diós, gesztenyés és mákos bejglink, előtt az Apukám által készített sütik...

...és különféle csokigolyók, a lányomtól

Végül a Betlehemünk. A Szent család volt az eredeti, vásárolt, amit agyagból, saját készítésű királyokkal, pásztorokkal, állatokkal kipótoltunk, már jó pár évvel ezelőtt.

A tehenet a lányunk készítette...

a tevét a férjem...

a báránykát szintén Franciska....

...a többit jómagam