![]() |
"Kiskertemben" a savanyúságok: két szélén a zöld paradicsom, középen a csalamádék |
![]() |
Közelebbről a zöld paradicsomok... |
![]() |
....és csalamádé |
Pár napja készítettem ezeket a savanyúságokat, amiket télen majd nagyon jó lesz felbontani, mikor szűkösebb lesz a kínálat zöldség- és salátafélékből.
Először csak a zöld paradicsomot szerettem volna posztolni, mivel ilyen még nincs a blogomon, csalamádé viszont igen. Ezért is nem készítettem a csalamádéról fázisképeket, de aztán olyan szép színes lett, hogy mégis fotóztam a "készterméket", és feltettem a zöld paradicsomok mellé. 😊
Először csak a zöld paradicsomot szerettem volna posztolni, mivel ilyen még nincs a blogomon, csalamádé viszont igen. Ezért is nem készítettem a csalamádéról fázisképeket, de aztán olyan szép színes lett, hogy mégis fotóztam a "készterméket", és feltettem a zöld paradicsomok mellé. 😊
A csalamádé leírása
Hozzávalók, a zöldségek: káposzta, uborka, pritamin vagy kápia paprika, erős paprika, zöld paradicsom, fehér vagy lila hagyma, sárgarépa,
a felöntő léhez (ez csak az arány, ebből annyit készítsünk, amennyi szükséges): 1 liter vízhez 3 dl 10 %-os ecet (ízlés szerint ez lehet több vagy kevesebb), 10-12 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint több), 3-4 dkg só, 1 csapott mokkáskanál borkén,
a felöntő léhez (ez csak az arány, ebből annyit készítsünk, amennyi szükséges): 1 liter vízhez 3 dl 10 %-os ecet (ízlés szerint ez lehet több vagy kevesebb), 10-12 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint több), 3-4 dkg só, 1 csapott mokkáskanál borkén,
a fűszerek: szemes fekete bors, színes vagy zöld bors, mustármag, koriander, szegfűbors, kapormag és babérlevél,
a tetejére: késhegynyi szalicil.
Elkészítése:
A káposztát, a paprikát, az uborkát, a zöld paradicsomot és a hagymát felszeleteltem, a sárgarépát lereszeltem. Besóztam, és legalább fél napot állni hagytam. Ekkor gyengén kinyomkodtam, és üvegekbe tettem. Tetejükre, és közéje szórtam a fűszereket, jó pár szemet mindegyik fajtából, és 1-2 vagy három babérlevelet, attól függően, hogy mekkora az üveg.
A lé hozzávalóit összekevertem és felforraltam. (A só mennyisége attól függően kevesebb lehet a hozzávalóknál leírtaktól, hogy a kinyomkodott zöldségek mennyire lettek sósak.)
A lé hozzávalóit összekevertem és felforraltam. (A só mennyisége attól függően kevesebb lehet a hozzávalóknál leírtaktól, hogy a kinyomkodott zöldségek mennyire lettek sósak.)
A savanyúságlé hozzávalóinál leírtak csak egy arány, az üvegekhez szükséges mennyiséget kell készíteni, ami egyébként nagyon finom, ízletes. ha marad belőle, hűtőben sokáig eláll.
Amikor langyosra hűlt a lé, ráöntöttem a megtöltött üvegekre, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem és lezártam az üvegeket.
Amikor langyosra hűlt a lé, ráöntöttem a megtöltött üvegekre, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem és lezártam az üvegeket.
Más teendő nem volt velük, mehettek a kamrába.
Az ecetes zöld paradicsom leírása
Hozzávalók, a zöldségek: zöld paradicsom, vöröshagyma, gyöngyhagyma, erős paprika (csili, vagy ahogy régen neveztük: cérnapaprika) és/vagy csípős pepperoni, friss kapor,
a felöntő léhez (ez csak az arány, ebből annyit készítsünk, amennyi szükséges): 1 liter vízhez 3 dl 10 %-os ecet (ízlés szerint ez lehet több vagy kevesebb), 10-12 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint több), 4 dkg só,
a díszítéséhez: sárgarépa, lila hagyma
a fűszerek: szemes fekete bors, színes vagy zöld bors, mustármag, koriander, szegfűbors és babérlevél,
a tetejére: késhegynyi szalicil.
Elkészítése:
A zöld paradicsomot felszeleteltem, a kisebbeket csak félbe vágtam. A hagymát szintén felszeleteltem. A pepperonit 1-2 cm-esre daraboltam. Az erős paprikát egyben hagytam, ebből üvegekként egy-kettőt tettem.
Ezután üvegekbe pakoltam, a paradicsomot, a hagymát, és a pepperonit felváltva, az erős paprikát az üveg oldalához, a díszítéshez a sárgarépát és egy-két szelet lila hagymát pedig ízlésesen, szintén az üveg oldalához tettem. Közéjük szórtam a fűszereket, jó pár szemet mindegyik fajtából, és 1-3 babérlevelet, attól függően, hogy mekkora az üveg. És a kaprot is a tetejére tettem.
A lé hozzávalóit elkevertem és felforraltam.
A hozzávalóinál leírtak csak egy arány, az üvegekhez szükséges mennyiséget kell készíteni, de ha marad belőle, hűtőben sokáig eláll, és felhasználható máshoz.
A még meleg lét ráöntöttem a megtöltött üvegekre, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem és lezártam az üvegeket.
Más teendő nem volt velük, mehettek a kamrába.
A még meleg lét ráöntöttem a megtöltött üvegekre, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem és lezártam az üvegeket.
Más teendő nem volt velük, mehettek a kamrába.
Figyelem: A nyers zöld (éretlen) paradicsom mérgező, mert szolanint és tomanint tartalmaz, amelyek az érés során eltűnnek. Ezen anyagok túlzott fogyasztása mérgezést okozhat, ezért a zöld paradicsom csak hőkezelve, pl. savanyítva vagy főzve fogyasztható mértékkel!
![]() |
A hozzávalók az ecetes zöld paradicsomhoz |
![]() |
Üvegekbe töltve.... |
![]() |
....és rajtuk a felöntőlé, tetejük lezárva |
Nagyon szépek és milyen finom lesz majd ha egy kicsit érnek az üvegben. A zöld paradicsomról keresztanyám jut eszembe aki nagyon szerette és sokszor készített nagyon finom volt ! Egyszer próbáltam elkészíteni de ahhoz hasonló nem sikerült sajnos.(Mikor először ettem akkor még nem gondoltam a receptre)
VálaszTörlésKöszönöm Éva, már alig várom azt a napot, mikor ki lehet majd valamelyiket nyitni 😋. Ezt a zöld paradicsomot úgy kaptam, friss szedés volt, mindjárt elképzeltem, hogy milyen jó kis savanyúság kesz belőle.
TörlésRégen, ha valahol ettem valami finomat, én sem gondoltam, hogy milyen jó lenne a receptje.....
Nagyon szép képeket készítettél. Jól jön majd ennyi savanyúság télen. Miért nyomod ki a csalamádé levét? Én azt is felhasználom, és nem főzök külön felöntőlét. http://korsocska.blogspot.com/2017/08/csalamade-kis-dinnyevel.html
VálaszTörlésKöszőnöm Ani, valószínű hogy igazad van, és a levét is fel lehetne használni a felöntőléhez. Na majd legközelebb....
TörlésA csalamádédat megnézem majd.
Már most is annyira guszták, hogy nehéz lesz kivárni, míg fel lehet majd bontani. Én is szoktam zöldparadicsomot elrakni, az egyik legfinomabb savanyúság ... szerintem.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, én is nagyon szeretem.
TörlésZöld paradicsomot még sosem ettem el, de csalamádét igen. Talán idén is fogok, habár elég sok uborkám van...De itt annyira jól néznek ki, hogy lehet, kedvet kaptam a csináláshoz...
VálaszTörlésKöszönöm Mari, ha van hozzá alapanyagod, próbálkozzál meg vele, finom.
TörlésNagyon guszta mindkettő, és a színek szinte elvarázsolnak. Mi is szeretjük mindegyiket, igaz zöld paradicsomot már régen tettem el.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, szeretem a szép színes dolgokat mindenben, így az ételekben is 😊. Zöld paradicsomot én is csak akkor teszek el, ha a családból valakitől kapunk. Remélem minden finom lesz majd!
Törlés