Finom kelt sütemény, akár reggelire, vacsorára, vagy bármikor napközben. Most sütöttem először, nagyon jól sikerültek. Hogy hogy maradt ez ki eddig az étlapunkból, nem is tudom.... 😄
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 tojássárgája, kb. 1,25 dl tej, 3 dkg margarin,
a töltelékhez: 15 dkg túró, 5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál tejföl, 1 kisebb citrom reszelt héja, 1 púpozott evőkanál mazsola,
a teteje megkenéséhez: 1 fél felvert tojás.
Elkészítése:
Az élesztőt fél dl tejben 1 kiskanál cukorral felfuttattam. A lisztben elkevertem a sót, a cukrot, a tojássárgáját, végül a felfutott élesztőt. A többi tejjel jól gyúrható tésztává dagasztottam. Meleg helyen duplájára kelesztettem.
Közben elkészítettem a túrókrémet. Az összes töltelék hozzávalót krémesre kivertem.
A megkelt tésztát félujjnyi vastagra kisodortam, majd egy nagyobb fánkszaggatóval (vagy egy pohárral, bögrével) kiszaggattam. A közepébe kis mélyedést nyomtam, úgy, hogy körbe 1 cm pereme legyen. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket, megkentem a felvert tojással, közepét pedig megtöltöttem a túrókrémmel. A megmaradt kevés tojást elosztottam a töltelékek tetején.
Kb. 15-20 percet vártam, míg újra megkeltek, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem.
Közben elkészítettem a túrókrémet. Az összes töltelék hozzávalót krémesre kivertem.
A megkelt tésztát félujjnyi vastagra kisodortam, majd egy nagyobb fánkszaggatóval (vagy egy pohárral, bögrével) kiszaggattam. A közepébe kis mélyedést nyomtam, úgy, hogy körbe 1 cm pereme legyen. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket, megkentem a felvert tojással, közepét pedig megtöltöttem a túrókrémmel. A megmaradt kevés tojást elosztottam a töltelékek tetején.
Kb. 15-20 percet vártam, míg újra megkeltek, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem.
Frissen, langyosan a legfinomabbak, de ha véletlenül marad belőlük másnapra is, még akkor is finomak.
Tényleg hogy maradt ki? Pedig milyen jól néznek ki, és tudom, hogy finomak is.
VálaszTörlésKöszi szépen Ani, most már biztos, hogy máskor is előveszem majd ezt a receptet 😄.
TörlésÉn ismerem ezt a túrós ökörszemet, de még én sem készítettem. Pedig nagyon jól néz ki az általad elkészített süti.Kívánatos.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finom volt, ízre majdnem olyan mint a túrós batyu. De hát a tésztája is hasonló kelt tészta, és a tölteléke is. Mindenesetre fincsi volt 😄.
TörlésÉn az egyszerűbb módját ismertem, zsemle félbevágva, tejben picit megáztatva, túróval töltve, sütve. Az is finom. (A belét persze ki kell kaparni, azt tejben picit megáztatva a túróhoz lehet keverni.)
VálaszTörlésKöszön Mari, a zsemlés sem ettem még, nem is ismerem, de finom lehet az is, ahogy leírod 😄!
TörlésNagyon szépek lettek és finom is gondolom! Zsemlés változatot én is ismerem az is finom!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, nagyon finom volt, az nap mikor sütöttem csak ez volt a vacsoránk 😊.
TörlésNagyon guszták, és biztosan nagyon finom! Még én sem sütöttem, de mentem a receptedet és sort kerítek rá. Nagyon szép a háttérképed is!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, jó étvágyat majd hozzá!
TörlésCsodásan néz ki! :)
VálaszTörlésKöszönöm! 😊.
TörlésEddig nálunk is kimaradt, de amint túró kerül a házhoz, elkészítem! Nagyon szép sütemények! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, neked is sok sikert hozzá, és jó étvágyat majd 😊!
TörlésÉn is a zsemlés változatot ismerem, bár még sosem készítettem. Ezzel a házi kelt tésztával biztos sokkal finomabb lett, csak úgy mosolyognak a tányéron.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, a zsemlés változatot én sem ismerem. Bár az más, de biztos az is nagyon finom.
TörlésNagyon ügyes vagy!Én a zsemlyés változatát
VálaszTörlésszoktam készíteni,az is nagyon finom.
Sok puszi:ÁGI
Szia Ági, köszi szépen! Érdekes, hogy mindenki a zsemlés változatot ismeri és készíti, én meg nem is nagyon hallottam még róla 😀.
TörlésEgyszer el kell majd azt is készítenem....