2022. november 30., szerda

Túrós ökörszem






Finom kelt sütemény, akár reggelire, vacsorára, vagy bármikor napközben. Most sütöttem először, nagyon jól sikerültek. Hogy hogy maradt ez ki eddig az étlapunkból, nem is tudom.... 😄

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 tojássárgája, kb. 1,25 dl tej, 3 dkg margarin, 
a töltelékhez: 15 dkg túró, 5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál tejföl, 1 kisebb citrom reszelt héja, 1 púpozott evőkanál mazsola, 
a teteje megkenéséhez: 1 fél felvert tojás.

Elkészítése:
Az élesztőt fél dl tejben 1 kiskanál cukorral felfuttattam. A lisztben elkevertem a sót, a cukrot,  a tojássárgáját, végül a felfutott élesztőt. A többi tejjel jól gyúrható tésztává dagasztottam. Meleg helyen duplájára kelesztettem.
Közben elkészítettem a túrókrémet. Az összes töltelék hozzávalót krémesre kivertem.
A megkelt tésztát félujjnyi vastagra kisodortam, majd egy nagyobb fánkszaggatóval (vagy egy pohárral, bögrével) kiszaggattam. A közepébe kis mélyedést nyomtam, úgy, hogy körbe 1 cm pereme legyen. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket, megkentem a felvert tojással, közepét pedig megtöltöttem a túrókrémmel. A megmaradt kevés tojást elosztottam a töltelékek tetején.
Kb. 15-20 percet vártam, míg újra megkeltek,  majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem.
 
Frissen, langyosan a legfinomabbak, de ha véletlenül marad belőlük másnapra is, még akkor is finomak.

A töltelék megkeverése

A megkelt tészta

A tepsiben, még töltelék nélkül....

...és a töltelékkel, sütésre készen



18 megjegyzés:

  1. Tényleg hogy maradt ki? Pedig milyen jól néznek ki, és tudom, hogy finomak is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Ani, most már biztos, hogy máskor is előveszem majd ezt a receptet 😄.

      Törlés
  2. Én ismerem ezt a túrós ökörszemet, de még én sem készítettem. Pedig nagyon jól néz ki az általad elkészített süti.Kívánatos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt, ízre majdnem olyan mint a túrós batyu. De hát a tésztája is hasonló kelt tészta, és a tölteléke is. Mindenesetre fincsi volt 😄.

      Törlés
  3. Én az egyszerűbb módját ismertem, zsemle félbevágva, tejben picit megáztatva, túróval töltve, sütve. Az is finom. (A belét persze ki kell kaparni, azt tejben picit megáztatva a túróhoz lehet keverni.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszön Mari, a zsemlés sem ettem még, nem is ismerem, de finom lehet az is, ahogy leírod 😄!

      Törlés
  4. Nagyon szépek lettek és finom is gondolom! Zsemlés változatot én is ismerem az is finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, nagyon finom volt, az nap mikor sütöttem csak ez volt a vacsoránk 😊.

      Törlés
  5. Nagyon guszták, és biztosan nagyon finom! Még én sem sütöttem, de mentem a receptedet és sort kerítek rá. Nagyon szép a háttérképed is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, jó étvágyat majd hozzá!

      Törlés
  6. Eddig nálunk is kimaradt, de amint túró kerül a házhoz, elkészítem! Nagyon szép sütemények! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, neked is sok sikert hozzá, és jó étvágyat majd 😊!

      Törlés
  7. Én is a zsemlés változatot ismerem, bár még sosem készítettem. Ezzel a házi kelt tésztával biztos sokkal finomabb lett, csak úgy mosolyognak a tányéron.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, a zsemlés változatot én sem ismerem. Bár az más, de biztos az is nagyon finom.

      Törlés
  8. Nagyon ügyes vagy!Én a zsemlyés változatát
    szoktam készíteni,az is nagyon finom.
    Sok puszi:ÁGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ági, köszi szépen! Érdekes, hogy mindenki a zsemlés változatot ismeri és készíti, én meg nem is nagyon hallottam még róla 😀.
      Egyszer el kell majd azt is készítenem....

      Törlés