2022. szeptember 25., vasárnap

Rakott padlizsán császárszalonnával





Ismét egy nagyon egyszerű, de finom padlizsános ebéd, amit ketten egy ebédre meg is ettünk...
Nagyon szeretjük ezt a gyors, hús nélküli könnyű nyári-őszi rakott ételt, tetején a sok ropogósra sült sajttal. Régóta készül nálunk, Anyukám is mindig szerette megsütni ebédre, mikor már termett a kertben a padlizsán, a paradicsom, paprika....
Most egy kis császárszalonnával - ahogy divatosan mondani szokás - bolondítottam meg. 😀

Hozzávalók: krumpli, paprika, paradicsom, padlizsán, só, bors, olaj vagy margarin/vaj, sajt, császárszalonna.

Elkészítése:
Egy tűzálló tálat kikentem olajjal, aztán rétegesen beletettem a zöldségeket. Legalulra a vékony karikára vágott krumplit, majd a paprikát, paradicsomot, a tetejére a szintén karikára vágott, meghámozott padlizsánt. Minden réteget sóztam, borsoztam. 
A tetejét is kicsit meglocsoltam olajjal - de egy-két kis kocka vajat is tehetünk rá az olaj helyett -, aztán fóliával lefedtem, és sütőbe tettem. Amikor már szinte minden megpuhult levettem a fóliát, megszórtam reszelt sajttal és a csíkokra vágott finom húsos szalonnával. Ekkor már fólia nélkül tettem vissza a sütőbe, és szép piros-barnára sütöttem.

A zöldségek rétegezése: krumpli, paprika, paradicsom...

...padlizsán

Mikor minden megpuhult, jöhet rá....

...a sajt és a császárszalonna



16 megjegyzés:

  1. Ezt a mázlit :-) Most gondolkodtam, mi legyen a sorsa a kis padlizsánomnak, amit kaptam. Hát császárszalonnám nincs, de szerintem ha rendes szalonnacsíkokat kisütök és azt teszem rá, az se lesz rossz. Köszönöm az ötletet ! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tudtam ebédötletet adni, jó étvágyat hozzá!

      Törlés
  2. Ez az ételed is nagyon finom lehetett. Sajnos a férjem nem szereti a padlizsánt, így én nem készíthetek. De én szeretem és szoktam is készíteni, legfeljebb a férjem nem eszik belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, megéri ha csak egy kicsi adagot készíteni belőle, mert nagyon finom. 😋

      Törlés
  3. Imádnivaló egytál étel. Gyorsan ki kell használni még a nyár adta, utolsó zamatos zöldségeket. Nagyon finomat készítettél. Húsmentes napokra jó alternatíva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Finom volt, sajnos nemsokára itt a párás esős ősz, és a kertből már nem juthatunk hozzá a friss hazainak. Ezek a zöldségek is mind otthonról származnak, Apukám kertjéből !

      Törlés
  4. Eddig a padlizsánból én mindig krémet készítettem. Nagyon jó ötlet rakottasan készíteni. Szuperül néz ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin! A padlizsánkrémet mi is nagyon szeretjük, a fagyasztóban mindig van, de amíg terem a friss, többféle mást is ki szoktam próbálni belőle 😊.

      Törlés
  5. Megint egy nagyon jó ötletet adtál, köszönöm! Lecsó készült cukkinival, padlizsánnal, erre is sort fogok keríteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, próbáld ki ezt is, finom 😀.

      Törlés
  6. Látom, nagy padlizsán rajongók vagytok. Nagyon ügyes vagy, hogy ilyen változatosan készíted. Èn már többször megjártam a boltival, ezért óvatos vagyok. Gyönyörűek a képeid megint.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, ez a padlizsán is még Apukám kertjéből való, nagyon szépek, finomak voltak. Sütöttünk krémnek is, a fagyasztóban vannak, lesz majd mit ennünk 😀.

      Törlés
  7. Nagyon guszta, most rögtön megtudnám enni. Én patiszonnal és cukkinivel készítettem már hasonlót....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva! Cukkinival is nagyon finom lehetett, azt én is szívesen megkóstolnám most 😀.

      Törlés
  8. Múlt héten én is hasonlót sütöttem, csak cukkinivel. Biztos padlizsánnal is nagyon finom!🙂🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Verus! Cukkinivel még én nem próbáltam 🙂, de az is nagyon finom lehet. Most nagyon kíváncsi lettem rá, lehet hogy megsütöm még ezen az őszön 🙂.

      Törlés