2021. július 28., szerda

Rántott sajtgolyó - reszelt sajtból






Szeretjük a rántott sajtot, de sokszor bosszúsággal vegyül az öröm. Mert biztos mindenki tudja, hogy amilyen egyszerű ételnek számít a rántott sajt, olyan nehéz eltalálni a megfelelő panírozását, hogy sütés közben ne folyjon ki. Most ennek vége, és még panírozni sem kell! Ezzel a reszelt sajt módszerrel nem kell attól tartani, hogy sütés közben a sajt fele eltűnik a panír alól, ne adj’Isten rántott levegőt tudunk csak tálalni a megterített asztalra 😊.

Hozzávalók, a képeken látható 11 db sajtgolyóhoz: 25 dkg trappista sajt, másfél tojás, másfél evőkanál liszt, pici bors és pár csipet só,
a behempergetéséhez: zsemlemorzsa, 
a kisütéséhez: olaj vagy más zsiradék.

Elkészítése:

A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeltem, hozzáadtam a tojást, a lisztet, a sót és a borsot.
Jól összekevertem, nagyobb diónyi golyókat formáztam belőle, majd zsemlemorzsába forgattam. Sütés előtt kb. 30 percre mélyhűtőbe tettem pihenni. 
Ekkor bő olajban kisütöttem. Tényleg bő, magas olajban, hogy a golyók úszni tudjanak rajta, az aljuk ne érjen le az edény aljára. Ezért csak egy kisebb lábos használtam hozzá.

Ízre majdnem olyan mint a rántott sajt, kicsit talán könnyedebb. 
Petrezselymes rizzsel és tartármártással tálaltam. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni benne!

A neten olvastam róla, több helyen is láttam, a hozzávalók különböző arányaival. Nekem így lett pont jó az állaga. Így utólag úgy gondolom, hogy kb. 30 dkg sajthoz lehet adni két egész tojást, és két evőkanál lisztet. De az összeállítása során úgyis mutatja magát, hogy hogy lesz jó.

A hozzávalók a tálban

A megformázott sajtgolyók 

A prézlibe forgatás

A kisütésük



18 megjegyzés:

  1. Guszták és nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom volt, meg voltunk elégedve vele 😀.

      Törlés
  2. Én is szoktam rántott sajtot készíteni, de szeleteltet, golyó formában még nem készítettem, de majd kipróbálom. Nagyon guszta és finom lehetett a sajtgolyód.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt. Eddig én is csak szeleteltet készítettem, dupla panírral, mégis mindig kifolyott, hol jobban, hol kevésbé. Próbáld ki, biztos ízlik majd, nem egészen olyan mint a szeletelt, de nekünk nagyon ízlett.

      Törlés
  3. Ez nagyon jó ötlet, biztosan kipróbálom!!!
    A rántott levegőn jót nevettem.... :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Zsuzsa, próbáld ki, nekünk nagyon tetszett 😀.
      Egyszer régebben megesett, hogy majdnem rántott levegő lett az ebédünk, mert a sajt 90 %-a kifolyt az olajba 😄.

      Törlés
  4. A kisfiam biztosan imádni fog téged ezért a receptért! Ezt akár nagyobb mennyiségben is lehet gyártani és fagyasztóban tárolni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marika, csináld meg, biztos ízlik majd a családnak 😀

      Törlés
  5. Én is találkoztam már ezzel kreatív megoldással, de még nem sikerült elkészítenem. Nagyon jól néznek ki és tényleg nincs veszteség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Nekünk is nagyon tetszettek, meg is lepődtünk, hogy milyen szép gömbölyűre sikerült kisütni. És fincsik is voltak 😃.

      Törlés
  6. Micsoda szuper ötlet! A sajtot jobban szeretem, mint a húst, azt hiszem, többet is eszem belőle. Ki fogom próbálni ezt a módszert!Köszönet a közreadásért - én biztos nem kezdtem volna keresgélni a neten :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, próbáld ki, ha szereted a rántott sajtot, ez is ízleni fog.
      Véletlenül találtam rá a neten. Aztán még rákerestem, van sok belőle a világhálón 😃.

      Törlés
  7. Nagggyon jó ötlet! Köszönöm. Biztos kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, téged is csak biztatni tudlak a kipróbálására 😃.

      Törlés
  8. De jól néznek ki a kis sajtgolyók! Én is szoktam hasonlót készíteni, maradék tojásfehérjéből is. Bár elég rég volt terítéken.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, én csak most készítettem előszőr, de nagyon ízlett. Olyannal is találkoztam a neten, amelyikben csak fehérje van, ahogy te is írod. De nekem most pont nem volt felesleges, és így olyan receptet választottam, amibe egész tojás kell. Na majd legközelebb....

      Törlés
  9. Gyönyörűséges golyócskák, már a látványtól is nagyot nyelek. Régebben én is csináltam már, lehet ismételni kellene. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, azt hiszem nekem is kell majd ismételni 😃.

      Törlés