2020. október 21., szerda

Túrós lepény




Már régóta terveztem megsütni ezt a finom kelt tésztás túrós lepényt - mivel még nincs fent a blogomon -, amit a Nagymamám gyerekkoromban sokszor megcsinált ebédre. Általában egy tartalmasabb leves után második fogásként ettük. Nagyon szerettem, frissen, még langyosan volt a legfinomabb. Hogy pont milyen volt a receptje nem tudom - biztos nem teljesen ilyen -, de azt hiszem receptje sem volt, rutinból készült. Persze akkor ennél sokkal nagyobb tepsivel került az asztalra, de a család is nagyobb volt....

Hozzávalók egy kb. 30 x 24 cm-es lepény tésztájához: 25 dkg liszt, 3 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 8 dkg margarin, 1 evőkanál zsír, 1,5-2 dkg élesztő, 1 dl tej + 1 kiskanál cukor, 
a töltelékhez: 25 dkg házi túró, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás, ízlés szerint cukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 maroknyi mazsola.

Elkészítése:
Először a tésztát dagasztottam be. Az élesztőt a kiskanál cukorral felfuttattam a langyos tejben, majd az összes tészta hozzávalóval közepesen lágy tésztát készítettem. Langyos helyen duplájára kelesztettem.
Közben elkészítettem a tölteléket. A tojást szétválasztottam. A krémes túrót kikevertem a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, hozzáadtam a mazsolát és a citrom reszelt háját, majd óvatosan hozzákevertem a fehérje keményre felvert habját is.
Mikor megkelt a tészta kisodortam, tepsibe tettem, rákentem a túrós masszát, és előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütöttem. (De ez az idő sütőtől függően változhat.)





12 megjegyzés:

  1. Nagyon kívánatos szeletkék, szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva, szívesen megkínálnálak, de már rég elfogyott 😀. Finom volt, bár a tésztához képest vékony a tölteléke, de nagyon jól lehet érezni rajta a krémes citromos túrót 😄.

    VálaszTörlés
  3. A nagymamám is készített hasonlót, amit szerettünk mi unokák is. Én még kelt tésztából nem készítettem, ideje lenne kipróbálni. Bár én sem ismerem a nagymamám receptjét. Finom lehetett az általad készített túrós lepény és jól is néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Ha szeretitek a kelt tésztákat próbáld ki. Én frissen, csak aznap szeretem a legjobban, de ha marad másnapra, akkor is jó még. A nagymamám valószínű nem verte fel külön a habot, de így finomabb, krémesebb lett 😀.

      Törlés
  4. Már megint nagyon finomat sütöttél!🙂

    VálaszTörlés
  5. Ismét csodás dolgot készítettél! :) Szeretem a túrós sütiket, biztos ízlene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, nekünk nagyon ízlett 😀.

      Törlés
  6. Se csodás lett ez a lepény. Gyerekkoromban ettem utoljára, nekem is a Nagymamám készítette finom házi túróval és mindig volt kevéske fahéj a tetején.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Fahéjjal is nagyon finom lehetett, úgy még nem ettem...

      Törlés
  7. Én is sokáig kerestem anyu receptjét, míg végül Limaránál megtaláltam. Az enyém ilyen lett. Nagyon csinos a tied. http://korsocska.blogspot.com/2016/09/turos-lepeny.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Ani! Megnéztem a tiédet, nagyon guszta, jól néz ki! Meg akartam nézni Limaránál, ahonnan a receptet vetted, de az ő honlapján amit belinkeltél, ez a süti már nem található....

      Törlés