2020. október 27., kedd

Töltött káposzta gerslivel


Tálalva - tejföllel

Hátul két káposztalevélbe csomagolt, elöl a szálas káposztában - még tejföl nélkül

 
A lábosban

Kettévágva

Életemben először főztem gerslit, és először ettem is. Kellemes csalódás volt, eddig mindig valamiért ódzkodtam tőle 😊. Finom lett vele a töltelék, lágyabb, könnyebb mint rizzsel.

Hozzávalók: 6 db nagyobb savanyított káposztalevél + 30 dkg szálas savanyú káposzta, 
a töltelékhez: 28 dkg darált hús (ennyi volt a mélyhűtőben), fele-fele arányban sertés és pulyka, 7 dkg (4 evőkanál) gersli, vagy más néven árpagyöngy, 4 evőkanál víz (hogy legyen a gerslinek honnan vizet felvenni a főzése során),  1 tojás, 1 kisebb-közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, piros paprika (egy része lehet füstölt fűszerpaprika), szárított morzsolt csombor, 3 dkg füstölt szalonna, 5 dkg füstölt tarja, 
a többi hozzávaló a megtöltött káposzták főzéséhez: egy darab füstölt kolbász, egy-két darab szalonnabőrke, 2 babérlevél, ízlés szerint kis erős paprika, vagy csili, kb. 2 dl házi paradicsomlé,
a rántáshoz: ízlés szerint 2-3 csapott kanál liszt, olaj és piros paprika, 
tálalásnál: tejföl.

Elkészítése:
Először beáztattam meleg vízbe a gerslit. Közben összevágtam apróra a füstölt tarját és szalonnát, a hagymát és a fokhagymát. A hagymát és a szalonnát kevés olajon, illetve a szalonna kisült zsírján megsütögettem, majd mindent összekevertem az összes töltelék hozzávalóval.
A szálas káposzta felét a lábos aljára terítettem, rá a szalonna bőrkét, ami finom füstölt ízt ad. Erre kerültek a levelekbe, illetve a maradék szálas káposztába becsomagolt töltelékek.
Ehhez a leveleket kettévágtam a középső ere mentén, és ezt ki is vágtam, ahol túl vastag volt. Mindegyikbe tettem 1-1evőkanál tölteléket, a káposzta egyik hosszanti oldalát ráhajtottam a töltelékre, majd feltekertem, a másik végén a káposztát betömködtem. De ez a képet nézve sokkal egyszerűbb. Mikor mind benne voltak a lábosban felöntöttem a paradicsomlével és annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. Hozzáadtam még a babérleveleket, a kolbászt és a csilit, majd mérsékelt lángon, kb. másfél óra alatt készre főztem. Néha megrázogattam az edényt, és az elfőtt vizet pótoltam. A végén paprikás rántással kicsit besűrítettem.
Tálalásnál tejfölt és friss kenyeret kínáltam mellé.

A töltelék összeállítása - hátul bal oldalt a gersli látszik

A töltelék elosztása a káposztaleveleken...

....és a becsomagolása

Az összes a lábosban

Elkezdődik a főzés



14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta nálunk is tervbe van szeretjük! Töltelékbe rizst szoktam de gerslit mindig szórok az apró káposzta közé finom tud lenni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, az apró káposzta között is biztos nagyon finom, tartalmas étel lesz belőle, főleg így az ősz és a tél közeledtével 😀.

      Törlés
  2. De jól néz ki! Rég főztem töltött káposztát, meg is kívántattad velem. :-)
    Legutóbb töltött paprikába került gersli rizs helyett. De köretnek is használjuk néha, rizshez hasonlóan elkészítve. Szeretjük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Melinda! Töltött paprikában is biztos ugyanilyen finom, gondoltam is már, hogy egyszer abban is kipróbálom 😀.

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki már nyers állapotában is. Én sem próbáltam még soha, egyszer talán elkészítem, bízom az ízlésedben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, nagyon kedves vagy! 😀 Nyugodtan próbáld ki, mert finom, nekünk jobban ízllett így a töltelék, mint rizzsel.

      Törlés
  4. Nyamii! Isteni finom lehet! A káposztát minden formában imádom, nyamiii!❤❤

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Verus, a káposztát én is nagyon szeretem 😀

      Törlés
  5. Alig hiszem, hogy eddig nem főztél árpagyöngyöt. Annyiféle alapanyagot használsz! Nagyon jól debütált!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani, ez tényleg kimaradt eddig 😀

      Törlés
  6. Ránézek a képre és éhes leszek! 😀 Nagyon guszta a töltött káposztád!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Vanilin, jó étvágyat hozzá 😀

      Törlés
  7. Nagyon guszta és szép a tálalásod is. Nekem is van gerslim itthon, de én veled ellentétben más véleményen vagyok, mert csak egyszer próbáltam ki és nekem elég is volt, mert nem szeretjük, rágós, minden baja volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, nagyon sajnálom hogy nektek nem vált be a gersli. Nekünk ízlett, finom puhára is főtt, igaz kb. 20 percre beáztattam meleg vízbe az elején, már akkor elkezdtek dagadni, aztán a káposztával jó másfél órát főtt....

      Törlés