2020. október 25., vasárnap

"Dán" vajas keksz, magyar módra





Szeretjük a dán kekszet, amit csinos fémdobozba csomagolva lehet kapni. Nagyon finomak, és már a dobozért is érdemes megvenni 😊. De mivel már van több ilyen dobozom, gondoltam most megpróbálkozok vele házilag. Finomak lettek, persze nem egészek olyanok, mint a dán, de gyorsan elropogtattuk ezt a keveset, amit próbaképpen megsütöttem. Évától jött az ötlet, hogy fahéjjal ízesítsem, ő is hasonló finomságot sütött. 
Akár ajándékba is adhatjuk karácsonyra, vagy más ünnepnapra, egy szép fémdobozban fehér papírkosárkákba rakva szép és finom ajándék válhat belőle....

Hozzávalók a tésztájához: 20 dkg liszt, 16 dkg szoba hőmérsékletű vaj, 8 dkg cukor, 1 csapott kiskanál sütőpor, 1 tojás sárgája, 2 kiskanál vanília aroma, 2-3 kiskanál citromlé,
a tetejére: citromlé, kristálycukor, valamint barna cukor és fahéj, aminek aránya 2:1.

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, kisodortam, és tetszőleges formákkal kiszúrtam. Tetejüket megkentem citromlével, és megszórtam kristálycukorral, illetve a fahéjas barna cukorral. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és kb. 8-10 perc alatt kisütöttem. Két gáztepsivel lett belőle.
 
A tepsiben, sütés előtt



10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták, mutatósak és finomak lehetnek!

    VálaszTörlés
  2. Milyen ügyesen megoldottad!

    VálaszTörlés
  3. Elég macerás lehet, pláne ha az ember többet akar belőle sütni.De biztosan megéri mert látványosan szépek és biztosan finomak is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Margó, finom volt és gyorsan elfogytak. A sütésük is gyorsan ment, nekem nem tűnt macerásnak 😀.

      Törlés
  4. De szép kekszeket sütöttél! Nagyon szeretem a vajas kekszeket, így tenni fogok egy próbát vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Melinda, próbáld ki. Nem egészen olyanok mint a gyári dán kekszek, de nem fognak megmaradni 😀.

      Törlés