2019. szeptember 16., hétfő

Sütőben sült szilvalekvár



Olyan sűrű, hogy még a kiskanálon is rajta marad

A lekvár kalácson, ami nagyon finom reggelire

Még mindig szilva, és újra lekvár, de ez most nem főzve, hanem sütve. Sokáig tart míg elkészül, de semmi gond nincs vele. Sötét, mélybordó lesz, és nagyon sűrű, olyan ami valószínű még a buktától sem folyik ki sütés alatt. Régen egyszer a szüleim készítettek ilyet, hogy milyen volt már nem is emlékszem rá, csak arra, hogy finom volt. Mostanában megint hallottam róla, így megpróbálkoztam vele.
Nem mértem meg, de nagyjából 1 kg lehetett, ami az alábbi képen látható, és az a kis üveggel lett belőle, plusz ami a kis tálkában van. Nem sok, de nagyon finom. 
Szinte cukor sem kell bele, és állítólag tartósítószer sem, én azért tettem a tetejére egy csipet szalicil. Ezt mindenki maga döntheti el.
Ha nem sajnáljátok hozzá a sok energiát, ami 3 óra sütés alatt elfogy, próbáljátok ki.... 😋

Hozzávalók mennyiségek nélkül: szilva, ízlés szerint őrölt fahéj és szegfűszeg, kevés citromlé és barna cukor, és aki nem fél a tartósítószertől egy késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A szilvát kimagoztam, negyedekbe vágtam, majd zománcozott tepsibe tettem. Megszórtam őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, meglocsoltam kb. negyed citrom levével, és meghintettem egy kis maroknyi barna cukorral. Kezdetben fóliával lefedve kezdtem sütni, kb. 1 óráig, mert eléggé fröcsköl. Ezután levettem róla a fóliát, hogy elsüljön a leve. Egyébként végig kis lángon, teljesen takarékon sült, kb. 2,5-3 óráig.

Sütés előtt....

...és sütés után



8 megjegyzés:

  1. Anyukám készített sütőben szilvalekvárt, de én még nem. Az általa készített is nagyon finom volt. A tiéd is nagyon jól néz ki és nagyon finom lehetett. Én féltem a sütőmet, hogy amikor elkezd fröcsögni, akkor ráég.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Az elején fröcsögött, de akkor még rajta volt a fólia, úgyhogy semmi kárt nem tett a sütőben. Próbáld ki nyugodtan, biztos ízlene :-)

      Törlés
  2. Nagyon guszta imádom a szilvalekvárt látni hogy jó sűrű lett. Egyszer már én is csináltam így sütőben sütve.

    VálaszTörlés
  3. Szept.4-én, a másik szilvalekváros postodnál írtam erről, t.i. hogy én csak így teszem el. Egy kevés ecettel öblítem ki a tepsit, semennyi cukrot nem teszek bele, és szintén lealufóliázom az elején, majd anélkül sütöm. Soha még tartósítót nem tettem rá, igaz semmilyen lekvárra én nem teszek.Az üveget megbontva is nagyon sokáig eláll (a hűtőben). Nincs jobb lekvár ennél - szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Mari! Igen, írtál róla, egyrészt ezért is jutott eszembe ez a módja a "lekvárfőzésnek" :-) Nem lett sok belőle, de nagyon finom lett!

      Törlés
  4. Szilvalekvárt már én is csak "sütni" és nem főzni szoktam. Igaz így elég sok időt vesz igénybe, de alig van munka vele és a végeredmény igazán csodálatos. Beszterceiből szoktam készíteni, mert az annyira édes, hogy cukrot sem kell adni hozzá. Szinte ide érzem a finom fűszeres illatát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, akkor Te is tudod már, hogy milyen finom a sült lekvár :-)

      Törlés