Itt van az ősz, aminek egyik finom, jellegzetes gyümölcse a szilva, amiből sok mindent készíthetünk. Ilyen például a szilvás gombóc, amit általában mindenki szeret. Mi is, és mivel idén még nem volt az asztalunkon, most gyorsan elkészítettem.... 😋
Hozzávalók kb. 30 gombóchoz: 80 dkg krumpli, 20 dkg liszt (ebből kevés, 3-5 dkg lehet kukorica liszt is lehet), 3-4 dkg margarin, 1 egész tojás, csipet só, zsemlemorzsa, szilva, cukor, fahéj, vaj vagy olaj a zsemlemorzsa pirításához
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőztem, melegen meghámoztam, krumplinyomón átnyomtam, és hagytam kihűlni. Utána jól összegyúrtam a liszttel, a margarinnal, csipet sóval és a tojással.
A tésztát belisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, majd egy kiszaggattam. A közepükre tettem a kimagozott szilvaszemeket, és fahéjas cukorral megszórtam.
Gombócokat formáztam belőlük. (Ha a tészta ragadna, a gombócokat egy kevés liszttel meghintjük.) Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tettem, és amikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, akkor még 2-3 percig főztem. Szűrőkanállal kivettem, lecsepegtettem, majd vajon megpirított cukros-fahéjas zsemlemorzsába forgattam. Porcukorral meghintve melegen tálaltam.
A tésztát belisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, majd egy kiszaggattam. A közepükre tettem a kimagozott szilvaszemeket, és fahéjas cukorral megszórtam.
Gombócokat formáztam belőlük. (Ha a tészta ragadna, a gombócokat egy kevés liszttel meghintjük.) Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tettem, és amikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, akkor még 2-3 percig főztem. Szűrőkanállal kivettem, lecsepegtettem, majd vajon megpirított cukros-fahéjas zsemlemorzsába forgattam. Porcukorral meghintve melegen tálaltam.
A kinyújtott, kiszaggatott tészta a szilvákkal, és kettő gombóc |
Imádjuk a szilvásgombócot. Éppen a napokban gondoltam rá, hogy én is készítek. Látva a tiédet nagyon megkívántam, és hamarosan készítek is. Nagyon guszta lett a gombócod.
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Lívia, akkor neked is jó főzést, és jó étvágyat hozzá :-)
TörlésNagyon ínycsiklandozóak a gombócok, csak úgy kínálják magukat! Nagyon guszta! :) Nálunk is nagy kedvenc.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Láttam, nálad is készültek finomságok :-)
TörlésNagyon guszta, az elmúlt héten csináltam én is.
VálaszTörlésKöszi Éva, biztos nagyon finom volt nálatok is :-)
TörlésNa tessék, mindenkinek ötletet adtál - nekem is. Idejét nem tudom, mikor készítettem szilvás gombócot (legalább 2 éve) - pedig le lehet fagyasztani. Talán újra rászánom magam, olyan gusztusosak a fotóid :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Mari, mindig örülök ha másoknak is tudok ötletet adni :-)
TörlésNagyon kis csinosak lettek, szeretjük mi is, szilva hiányában szilvalekvárral is szoktam készíteni.
VálaszTörlésKöszi szépen kedves Nea, biztos lekvárral is nagyon finom. Én majd lefagyasztani szeretnék szilvát, egy-két főzetre valót, ami ínségesebb időkben jól jön majd :-)
TörlésÓ, de szépek lettek! A háttér is gyönyörű!
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Ani!
Törlés