2019. szeptember 27., péntek

Sült paradicsomos csatni


Kínálhatjuk frissen, azonnal....


Sokféle csatnit főztem már - szerepelnek is a blogomon -, mióta nálunk is honos lett ez a finom, "fűszeres is - sós is - édeskés is - savanykás is - erős is" szósz. Ennek a sült paradicsomos változatnak a receptjét Aninál láttam meg a napokban, és gyorsan el is készítettem, mert nagyon megtetszett.
Kicsit változtattam rajta, a szokásos indiai csatni fűszerkeverékemmel ízesítettem, több zöldpaprikát tettem bele, cukrot viszont nem. Nézzétek meg Aniét is, és az enyémet is, és ha szeretitek a pikáns szószokat, készítsétek el valamelyiket, vagy ízlésetek szerint egy harmadik változatot.... 😋

...vagy eltehetjük üvegekben, télire...


Hozzávalók nálam: 60 dkg lukullusz paradicsom, 40 dkg alma, 15 dkg hagyma (ebből fele lila-, a másik fele vöröshagyma), 1-1 közepes nagyságú piros és zöld kaliforniai paprika, esetleg ízlés szerint erős paprika is, 2 gerezd fokhagyma, friss gyömbér vagy egy csapott mokkáskanálnyi őrölt, 1 mokkáskanálnyi mozsárban kicsit összetört Panch Puran indiai fűszerkeverék (Az elnevezése szó szerint Öt-fűszert jelent, az enyém tartalmaz: édes köményt, római köményt, mustármagot, görögszénát, és fekete hagymamagot. Ha nincs, akkor édes köményből, római köményből és  mustármagból készíthetünk keveréket, nagyon finom, pikáns "indiaias" ízt ad.), só, őrölt bors, 10-15 ml 10 %-os ecet (borecet kellett volna bele, de nekem nem volt otthon, így egy kevés sima ecetet tettem bele), folyékony édesítőszer vagy cukor, ízlés szerint,
tetejére: késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A paradicsomot megmostam, kettévágtam, és egy tepsiben megsütöttem, majd mikor elkészült és kicsit lehűlt, lehúztam róla a héját és a fél darabokat még ketté vágtam. 
Az almát meghámoztam, és kisebb-nagyobb kockákra vágtam, mert szeretjük ha kicsit darabos marad. 
Két nagyobb hagymát - egy lilát és egy vöröshagymát - feldaraboltam, a paprikákat is kis kockákra vágtam, a fokhagymát apróra, majd a sóval és a fűszerekkel az ecet kivételével mindent egy nagyobb lábasba tettem.
Kislángon, állandó keverés közben kb, 40-45 percig főztem. Nekem még kis vizet is kellett tennem hozzá, hogy ne süljön le.
Mikor elkészült beleöntöttem az ecetet, és csak kevés folyékony édesítőszert adtam hozzá, mivel az alma elég édes volt. Mindig kóstolgassuk meg, hogy melyikből mennyi kell bele, soha ne az egészet öntsük bele egyszerre.
Mikor elkészült kis üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt szórtam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Sokáig eláll - persze ha addig nem esszük meg -, nekem maradt meg már két éves csatnim is, és teljesen olyan volt, mintha friss lenne.

De fogyasztjuk azonnal is, kiváló sült és töltött húsokhoz húsokhoz.

A nyers paradicsomok a tepsiben

Sütés után

A lábosban a meghámozott sült paradicsomok, körülötte a többi hozzávaló

Főzésre készen, megszórva a fűszerekkel

Főzés közben, a szép színes csatni



10 megjegyzés:

  1. Ez a csatni nagyon finom lehet. A te összeállításod nekem jobban tetszik mint ahonnan vetted az ötletet, az ízek kombinációja jobb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Lívia, nyugodtan tudom ajánlani kipróbálásra 😊

      Törlés
  2. Gyors és ügyes voltál hogy már el is készítetted. Kiszemeltem én is Aninál de még várat a próba:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen kedves Éva, várom majd, hogy milyen lesz nálad 😊

      Törlés
  3. Én még sosem készítettem csatnit, ideje lesz elkezdenem. A kis színes üvegcséidtől kedvet kaptam hozzá és az indiai ízvilágot is nagyon kedvelem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Nea, ha még nem készítetted, akkor bizony itt az ideje hogy elkezd 😋 mert biztos hogy ízleni fog a családodnak is...

      Törlés
  4. Nagyon örülök, hogy elkészítetted. Nagyon szépen tálaltad is, mint mindig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani, én köszönöm még egyszer ezt a remek receptet! Nektek is jó étvágyat hozzá!

      Törlés
  5. Én nem készítettem még csatnit, de nagyon tetszik a tiéd. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Vanilin! Én már többfélét készítettem, fügést, szilvást, őszibarackost, csilist, és ebből az almás paradicsomosból is még egy-két félét. Tehetsz bele bármilyen gyümölcsöt, lehet variálni az ízeket, fűszereket, és akkor mindegyik más lesz egy kicsit, de mind finom 😋

      Törlés