2018. február 17., szombat

Limoncello - az olasz citromlikőr




Egy finom, igazi nőies likőr, mely citrus héjak és fűszerek ízesítésével készül. Csak egy kisebb mennyiséget készítettem, és nem is tiszta szeszből, hanem vodkából, de az eredeti recepthez képest próbáltam a fűszerek arányait betartani. Finom ízletes lett, hagyja magát inni  😋...


Hozzávalók, az eredeti recept szerint: 5 dl tiszta szesz, 6-7 citrom, 1 narancs és 1 zöld citrom (nekem ez nem volt) héja nagyon vékonyan meghámozva (hogy ne legyen keserű), darabka gyömbér, 8-10 szem kardamom megtörve, 4-5 szegfűszeg, pici darab fahéj, nálam egy kicsi csillagánizs is,
a cukros sziruphoz: 4 dl víz, 30-40 dkg cukor.

Elkészítése:
A vékonyra meghámozott citrushéjakat felöntöttem a vodkával, beleszórtam a fűszereket, rátekertem az üveg tetejét, és sötét helyen állni hagytam 3 hétig. Az eredeti recept szerint 1 hónapig kellett volna, de nekem elég jól kezdett sötétedni a szesz, így csökkentettem az áztatás idejét.
Mivel a vodka kevésbé erős mint a tiszta szesz, ezért kevésbé hígítottam, amennyi a szesz volt, annak a fele mennyiségével számoltam a cukros szirup főzésénél.
Mikor kihűlt a szirup, hozzáöntöttem a citromos alkoholhoz, így hagytam egy napig, majd szitán átszűrtem, és hűtőszekrénybe tettem.

Minél jobban lehűtjük és minél tovább áll, annál finomabb lesz.

A citrushéjak áztatása



4 megjegyzés:

  1. Még nem ittam ilyet, de az hallottam róla, hogy finom. A Tiéd is biztosan az. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, finom lett! Próbáld ki, biztos ízlene neked is :-)

      Törlés
  2. Finom lehet a jó kis fűszerezéssel! Most éppen kávé likőrt próbáltam ki, de tudom hogy nem szereted pedig szívesen cseréltem volna veled most :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Milyen gondosan számon tartod, hogy mit nem szeretek :-) úgyhogy cserélni tényleg nem szeretnék :-) :-) pedig biztos finomra készítetted a likőrödet :-). De az enyémből szívesen megkínálnálak :-)

      Törlés