2017. május 3., szerda

Mákos zserbó



Vanilinnál láttam meg nemrég a mákos zserbóját, és mindjárt kedvet kaptam hozzá. Tőle jött az ötlet, mert gondoltam hogy nagyon finom lehet.
Én a saját sütőporos tésztareceptem szerint készítettem, a tetejére kakaós mázzal. Már hosszú évek óta így sütöm a zserbót, de eddig mindig csak diós-sárgabarackos töltelékkel. De ez a mákos most jó választás volt...


Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 20 dkg margarin, fél tasak sütőpor, 1 tojás sárgája, kb. 2-3 evőkanálnyi tejföl,
a töltelékhez: egy fél literes üvegnyi meggy- vagy szilvalekvár, (esetleg egy kicsit több), kb. 16-20 dkg darált mák (vagy amennyit a lekvár megkíván), ízlés szerint cukor,
a tetejére: 12 dkg porcukor, 2 púpozott kiskanál jó minőségű keserű kakaópor, 1 tojás fehérje, diónyi vaj vagy margarin.

Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 
Három részre osztjuk, egyenként kisodorjuk őket. Az első lapot tepsibe tesszük (normál méretű, zománcozottba), megkenjük a lekvár felével (nálam most meggy- és szilvalekvár keverékével készült, nagyon finom, pikáns íze lett), erre szórjuk az ízlés szerint megcukrozott darált mák felét, ismét egy tésztalap kerül rá, majd a maradék lekvár és mák. Rátesszük a harmadik lapot, villával megszúrkodjuk, és előmelegített sütőben mérsékelt lángon megsütjük. 
Ha már háromnegyedig megsült, kezdhetjük készíteni a kakaós mázat. A tojásfehérjében simára keverjük a porcukrot és a kakaóport. Egy diónyi lágy vajat vagy margarint adunk hozzá, és a készre sült zserbó tetejére kenjük. Ezután már nem tesszük vissza a sütőbe.
Csak akkor szeleteljük fel, ha a máz már megszilárdult rajta.




12 megjegyzés:

  1. Édesanyám sokszor készítette és szerettük, de nem tett a mázba nyers tojásfehérjét, mert azt mi nem ettük volna meg. Én még nem készítettem ezt a sütit, nem tudom, hogy milyen az eredeti. Egyébként soha nem készítek semmi olyan édességet amibe nyersen kell megenni a tojást, legyen az sárgája vagy a fehérje.
    De ami a lényeg az a te sütid, ami nagyon jól néz ki - kihagyva a nyers tojást meg is kóstolnám, mert a többi hozzávaló mind nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! A nyers fehérje ízét nem lehet érezni, mert pár óra alatt teljesen megszilárdul a máz, és olyan ízű lesz, mint egy csokimáz. Mindig ilyet szoktam tenni a zserbó tetejére, mert finom és szebben lehet szeletelni mintha csokiból készülne.
      Egyébként a mézeskalácsokon a cukormáz díszítés is nyers fehérjéből készül, és az is hamar megszilárdul. Úgyhogy egyszer megpróbálhatod, biztos ízlene :-)
      Az eredeti diós-sárgabarackos zserbót sűrűn szoktam sütni, nagyon szeretjük, itt megnézheted, hogy én hogy csinálom :-)
      http://katalin-konyha.blogspot.hu/2011/10/zserbo.html

      Törlés
    2. Igen, valóban a mézeskalács cukormázas írókázása és mázolása is nyers fehérjéből készül, de én a saját mézeseimet sem eszem meg ebben a változatban csak natúran. Nem fogom kipróbálni, mert utálom a nyers tojást.

      Törlés
  2. Én is sütöttem már, bár sokáig halogattam, annyira szeretem a diós zserbót :) Tetszett, finom volt. Ezt a csokimázat ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska, próbáld ki. Finom, legalábbis nekünk ízlik :-)

      Törlés
  3. Ebből én is ennék néhány darabot vagy többet is ! :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem a mákot és a diót is, de még nem próbáltam zserbót. A tied nagyon csábító.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Akkor itt az ideje, hogy egyszer megsüsd, biztos ízlik majd a családodnak is :-)

      Törlés
  5. Örömmel látom, hogy elkészítetted a mákos zserbót. :) Igazán jól néz ki a sütőporos változatod, biztos vagyok benne, hogy isteni. További jó sütögetést kívánok! :)

    VálaszTörlés