2016. június 21., kedd

Cukkinis-zöldséges fasírt




Egy könnyű nyári zöldséges fasírt, mely friss salátával és mozzarellával finom vacsora volt.....

Hozzávalók, 18 db kisebb fasírthoz: 1 kisebb cukkini kb. 20 dkg, 1 közepes sárgarépa, 2 kisebb újkrumpli, 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 4 evőkanál szójagranulátum, 1-2 kiskanál ételízesítő, só, bors, 4-5 evőkanál kukoricaliszt (vagy zabkorpa, mivel most kukoricalisztem nem volt itthon),
a panírozáshoz: zsemlemorzsa,
a kisütéshez: olaj.

Elkészítése:
A zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeltem - a cukkinit héjastul, a többit megtisztítva. A szójagranulátumot az ételízesítővel meleg vízbe beáztattam. A fokhagymát összezúztam, a petrezselymet apróra vágtam. Mindezekhez hozzáadtam a tojást, a zabkorpát, sóztam, borsoztam, és jól összekevertem. 
Fasírtokat formáztam belőle, majd zsemlemorzsába forgattam, és bő olajban kisütöttem.
Friss salátával és mozzarella sajttal tálaltam.

A lereszelt alapanyagok

A fasírtok formázása



9 megjegyzés:

  1. Ó, ez egy igazán könnyed és finom nyárias fogás. Nagyon étvágygerjesztően is van tálalva. Talonba raktam, valamelyik nap elkészítem magamnak, Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Nea! Jó étvágyat hozz, ha elkészíted :-)

    VálaszTörlés
  3. Az ilyen ételt mi is szeretjük, finom lehetett, és a tálalás is nagyon guszta. Na és felfedeztem a barna mintás tányért, meg a drappos színűt. Nekem is van ilyen készletem, már nagyon régen vettem 30 éve biztos, hogy van. Van bögrém, ovális tálaló tálam, tányérok és olyan zömök kis füles tálka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Nekünk is már több mint 30 éve van meg ez a készlet, de szeretjük :-)

      Törlés
  4. Hasonlót már én is csináltam nyáron, - ami épp itthon volt alapanyagokból, - és nagyon jó lett. Nem is tudom, miért gondol az ember csak húsra, ha azt mondja, fasírt...Amúgy nálam a zab elég gyakori, pehely, vagy dara, vagy liszt formában - a búzát ezzel helyettesítem sok esetben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finomak ezek a hús nélküli fasírtok! Az a jó bennük, hogy ízlés szerint lehet variálni a zöldségeket, így mindig más-más lesz a végeredmény :-)

      Törlés
  5. Guszta nagyon és van is itthon cukkinim! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szójagranulátum mivel váltható ki?

      Törlés
    2. Köszönöm Zsuzsa! Én sem használok sok szóját, szinte csak ezekbe a zöldséges fasírtokba, mert ilyen volt az eredeti alaprecept, egy régi cukkinis recepteskönybe, aztán mindig így csinálom.
      Szerintem nélküle is ugyanolyan jó lesz az állaga, esetleg próbáld meg kicsit több kukoricaliszttel és zabkorpával, vagy finomított zabpehellyel. Ezek nem árthatnak neki :-)

      Törlés