2015. december 3., csütörtök

Sajtos keksz



Gabriellánál láttam meg az ilyen sajtos kekszeket. Nagyon finomnak látszottak - s azok is lettek -, ezért én is elkészítettem. Kicsit változtattam az összetevők arányain, mert nekem így tűnt jobbnak a tészta állaga. Az eredeti recept és Gabriella kekszei itt tekinthetőek meg.
Köszi Gabriella hogy megismertetted velünk ezt a finom ropogtatni valót!



A sok édesség után jól esik egy kis sós is...

Hozzávalók nálam: 15 dkg liszt, 12 dkg szoba hőmérsékletű margarin, 10 dkg reszelt trappista, 1 tojás, 2 kávéskanál só (vagy ízlés szerint), 1 kiskanál őrölt paprika, fél mokkáskanál szódabikarbóna,
a tetejére: 1 tojásfehérje, 2 dkg reszelt füstölt sajt, szezámmag, lenmag és köménymag.

Elkészítése:
A lisztet a sóval, a szódabikarbónával és az őrölt paprikával összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és a vajat. Összegyúrjuk, kb. 4 mm vastagra kisodorjuk, és kiszúró formákkal kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal, megszórjuk a magvakkal, és előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük (vagy ameddig megfelelő nem lesz).




11 megjegyzés:

  1. Finomak tudnak lenni ezek a sós kekszek! Guszta!

    VálaszTörlés
  2. Szivet melengető fotók! Katalin, én is vágyom a látvány után egy kis sósra :)

    VálaszTörlés
  3. Éva, Vicuska, Edith, köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Nekem az édesség helyett is jól esik a sós! :-) Nagyon szeretem, főleg, ha ilyen jó sajtos. Jó ötlet a különböző formákra szaggatás, ne csak a megszokott stangli legyen. Szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nekem is nagyon megtetszettek, és persze nagyon finomak is lettek. A formájuk miatt pedig igazi karácsonyi hangulatúak :-)

      Törlés
  5. Nagyon guszták a sós kekszeid. Biztos finomaik is.
    A tálalás is nagyon mutatós.
    Gratulálok.

    VálaszTörlés
  6. De szépek lettek! Örülök,hogy megtetszett és megsütötted. :)

    VálaszTörlés