2015. augusztus 25., kedd

Cukordinnye dzsem



Cukordinnyéből még nem főztem dzsemet, csak a sárga húsú, bordázott héjú kantalup dinnyéből, amit csak süteményekbe, pudingfélékbe szoktam felhasználni. Az amolyan átmenet a dzsem és a befőtt között.

Ezt puhábbra, simábbra főztem, hogy jól lehessen kenni. Ízre teljesen más - nem annyira jellegzetes dinnye ízű -, de sok citrommal egy új, érdekes ízt kaptam.

Hozzávalók a fent látható kis mennyiséghez: 1,2 kg cukordinnye (már megtisztítás és feldarabolás után mérve), kb. 25 dkg cukor ( attól függően, hogy menyire édes a dinnye többet vagy kevesebbet is adhatunk hozzá), 2 tasak vaníliás cukor, néhány darabka fahéj, 2 citrom leve, ízlés szerint ha még szükséges 1-2 késhegynyi citromsav, ha a dzsem híg maradna 2-3 kiskanál dzsemfix,
tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A feldarabolt dinnye alá nagyon kevés vizet öntöttem, és a fahéjjal elkezdtem főzni. Amikor már puhának tűnt, hozzáadtam a cukrokat, a citromlét és a citromsavat. Amikor a cukor elolvadt beleszórtam a dzsemfixet, és erős lángon még 5 percig főztem. Melegen üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.




4 megjegyzés:

  1. Finom lehet. Én jobban szeretem a cukordinnyét a sárgadinnyénél, mert ha jó fajta az édesebb a sárgánál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Frissen enni én is a cukordinnyét szeretem jobban, de így befőttnek vagy dzsemnek a sárgából jobb, zamatosabb lesz :-) Ezt a kis adagot azért érdemes volt befőznöm, de inkább citromdzsemre hasonlít az íze, mindenesetre érdekes :-)

      Törlés
  2. Én maradok a nyers/friss dinnyénél. Nagyon szeretem mindegyik fajtát, a görögből is befaltam ezen a nyáron is jó néhány kilót, na meg a másik a zöld. A sárgával néha hadilábon állok, nem tudom miért, de abból ritkán fogok ki igazán jó ízűt, édeset.... Ezektől sosincs lekiismeret-furdalásom. :-) Amúgy én még nem is hallottam dinnye-lekvárról...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kantalup dinnyéből már régóta főzök be, még a nagymamámtól van a recept. Az nagyon finom!

      Törlés