Az üvegekben.... |
...és vajas kiflin |
Tegnap főztem ezt a kisebb adag dzsemet, idén először. Nem kellett sokáig főzni, szép sűrű lett. Egy kevés már nem fért üvegbe, amit reggelire jóízűen elfogyasztottunk.
Tavaly készítettem egy levendulás változatot is, amibe a levendula virágaiból tettem, az is nagyon finom lett. Érdemes azt is kipróbálni, ha még lesz eper, amikor a levendula virágzik majd....
Tavaly készítettem egy levendulás változatot is, amibe a levendula virágaiból tettem, az is nagyon finom lett. Érdemes azt is kipróbálni, ha még lesz eper, amikor a levendula virágzik majd....
Hozzávalók: 1 kg eperhez 15 dkg cukor, kevés citromlé, tetejére szalicil.
Elkészítése:
Az epret megmostam, megtisztítottam a szárától, és a szemek nagyságától függően 2-4 felé vágtam. Elkezdtem főzni - állandó keverés mellett -, majd mikor már kezdte a levét elfőni, hozzáadtam a cukrot és ízlés szerint egy kis citromlét, amitől pikánsabb íze lett.
Amikor kész lett üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Főzés közben |
Én is tervezem, hogy főzök eperlekvárt. Nagyon szeretem. Szépek a fotóid. :)
VálaszTörlésKöszi szépen! Lehet hogy még egyszer főzök a jövő héten ha még nem futok ki az időből :-)
TörlésJaj, de kívánatos az eperdzsemed! Én is rendeltem 20 kiló epret lekvárnak, meg lének, aztán tegnap szólt a kerttulajdonos, hogy nem lesz, mert sok elrohadt az esős időjárás miatt. Sajnálom, mert számítottam rá, tőle szoktuk venni évek óta, elfogadható áron. Majd azért körülnézek a piacon, de ott jóval drágábban láttam...
VálaszTörlésKöszi Marcsi! Idén sajnos elégé fent maradt az ára, sokfelé panaszkodnak, hogy a sok esőtől elrohadnak az eprek. Én sajnos csak egy kis adagot készítettem, talán a jövő héten még egyszer fogok, ha találok jó áron.
TörlésJó sokat főztél. Szép nagy szemű. Nagyon jók a képek. A mi eprünk nagyon kicsi, szinte csak lekvárnak való, de még csak egy desszertre valót készítettem.
VálaszTörléshttp://korsocska.blogspot.hu/2015/06/turokrem-eperdzsemmel.html
Köszi Ani! Az eprek nem olyan nagyok, csak az üvegek kicsik :-)
TörlésMegnéztem a desszertedet, nagyon finom lehetett, főleg hogy saját termés :-)
Milyen kívánatosak a fotóid alanyai :) Én már három szamóca befőzési turnuson vagyok túl, de még mindig érik folyamatosan. Az eső utániakból sok kiment, de azóta szépek teremnek.
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska! Jó is a saját termés! A hét elején kaptunk Apukámtól egy kis hazait, az finomabb is volt mint amit a piacon árusítanak, és gyorsan el is fogyott :-) Dzsemnek már vennem kellett...
TörlésHát igen, sajnos nekünk is a piacon kell vásárolni, pedig ami a saját kertben terem mennyivel jobb, legyen az a szamóca, málna, egres, ribizli, bokor eper stb. Tudom, mert amíg volt kertünk megtapasztalhattam. Nagyon jól néz ki a dzsemed. Én is azt szoktam csinálni, hogy ami kevés kimarad, azt megesszük vajas kiflin vagy kenyéren.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Igen, a saját termésnek nincs párja :-)
TörlésÉrdekes, hogy citromlevet teszel hozzá.
VálaszTörlésNagyon szeretjük az eperdzsemet. Az idén rebarbarást főztem. :)
Finom lehet rebarbarával is, olyat meg én nem ettem még :-)
TörlésA citromlét nem teszek bele sokat. Kicsit pikánsabb lesz, és talán a színét is még jobban kihozza.
Nagyon guszta és Te már meg is kóstoltad:-))
VálaszTörlésKöszi Éva! Muszáj volt enni belőle, annyira kínálta magát :-)
TörlésÉvek óta nem, de idén én is főztem. Kicsit többet, 8 kg-ból.:-) Jó ötlet a citromlé, legközelebb bevetem.
VálaszTörlésDe jó nektek, hogy ilyen sokat főztél :-)
Törlés