2015. június 6., szombat

Eperdzsem


Az üvegekben....

...és vajas kiflin

Tegnap főztem ezt a kisebb adag dzsemet, idén először. Nem kellett sokáig főzni, szép sűrű lett. Egy kevés már nem fért üvegbe, amit reggelire jóízűen elfogyasztottunk.
Tavaly készítettem egy levendulás változatot is, amibe a levendula virágaiból tettem, az is nagyon finom lett. Érdemes azt is kipróbálni, ha még lesz eper, amikor a levendula virágzik majd....

Hozzávalók: 1 kg eperhez 15 dkg cukor, kevés citromlé, tetejére szalicil.

Elkészítése:
Az epret megmostam, megtisztítottam a szárától, és a szemek nagyságától függően 2-4 felé vágtam. Elkezdtem főzni - állandó keverés mellett -, majd mikor már kezdte a levét elfőni, hozzáadtam a cukrot és ízlés szerint egy kis citromlét, amitől pikánsabb íze lett. 
Amikor kész lett üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Főzés közben



16 megjegyzés:

  1. Én is tervezem, hogy főzök eperlekvárt. Nagyon szeretem. Szépek a fotóid. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Lehet hogy még egyszer főzök a jövő héten ha még nem futok ki az időből :-)

      Törlés
  2. Jaj, de kívánatos az eperdzsemed! Én is rendeltem 20 kiló epret lekvárnak, meg lének, aztán tegnap szólt a kerttulajdonos, hogy nem lesz, mert sok elrohadt az esős időjárás miatt. Sajnálom, mert számítottam rá, tőle szoktuk venni évek óta, elfogadható áron. Majd azért körülnézek a piacon, de ott jóval drágábban láttam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Marcsi! Idén sajnos elégé fent maradt az ára, sokfelé panaszkodnak, hogy a sok esőtől elrohadnak az eprek. Én sajnos csak egy kis adagot készítettem, talán a jövő héten még egyszer fogok, ha találok jó áron.

      Törlés
  3. Jó sokat főztél. Szép nagy szemű. Nagyon jók a képek. A mi eprünk nagyon kicsi, szinte csak lekvárnak való, de még csak egy desszertre valót készítettem.

    http://korsocska.blogspot.hu/2015/06/turokrem-eperdzsemmel.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Ani! Az eprek nem olyan nagyok, csak az üvegek kicsik :-)
      Megnéztem a desszertedet, nagyon finom lehetett, főleg hogy saját termés :-)

      Törlés
  4. Milyen kívánatosak a fotóid alanyai :) Én már három szamóca befőzési turnuson vagyok túl, de még mindig érik folyamatosan. Az eső utániakból sok kiment, de azóta szépek teremnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! Jó is a saját termés! A hét elején kaptunk Apukámtól egy kis hazait, az finomabb is volt mint amit a piacon árusítanak, és gyorsan el is fogyott :-) Dzsemnek már vennem kellett...

      Törlés
  5. Hát igen, sajnos nekünk is a piacon kell vásárolni, pedig ami a saját kertben terem mennyivel jobb, legyen az a szamóca, málna, egres, ribizli, bokor eper stb. Tudom, mert amíg volt kertünk megtapasztalhattam. Nagyon jól néz ki a dzsemed. Én is azt szoktam csinálni, hogy ami kevés kimarad, azt megesszük vajas kiflin vagy kenyéren.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Igen, a saját termésnek nincs párja :-)

      Törlés
  6. Érdekes, hogy citromlevet teszel hozzá.
    Nagyon szeretjük az eperdzsemet. Az idén rebarbarást főztem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom lehet rebarbarával is, olyat meg én nem ettem még :-)
      A citromlét nem teszek bele sokat. Kicsit pikánsabb lesz, és talán a színét is még jobban kihozza.

      Törlés
  7. Nagyon guszta és Te már meg is kóstoltad:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva! Muszáj volt enni belőle, annyira kínálta magát :-)

      Törlés
  8. Évek óta nem, de idén én is főztem. Kicsit többet, 8 kg-ból.:-) Jó ötlet a citromlé, legközelebb bevetem.

    VálaszTörlés