2015. április 14., kedd

Sonkával és tojással töltött dagadó


Tálalva...


Húsvétkor ez volt az egyik ebédünk. Könnyű tölteléke van, a "Receptek a Nagyitól" című receptes kis füzetsorozat húsvéti számában találtam. A fűszerezésén egész kicsit változtatva, saját ízlésünknek megfelelően készítettem el.
Érdemes az év más szakában is megsütni, mert nagyon finom...

Még az egyben lévő dagadó....

...és közelebbi képek a felszelelt husiról....


Hozzávalók: kb. 80 dkg dagadó, 15 dkg füstölt sonka, 2 főtt tojás, maroknyi pritamin paprika, másfél zsömle, 1 nyers tojás, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, só, majoránna, őrölt bors, töltelékekhez való fűszerkeverék,
a hús külsejére: sertéshúsokhoz való fűszerkeverék, vagy szárított fűszerek, pl. bazsalikom, kakukkfű stb....
a sütéshez: 2-3 kanál zsír.

Elkészítése:
A dagadót felszúrjuk, kívül-belül besózzuk. A zsömlét beáztatjuk majd jól kinyomkodjuk, a főtt tojásokat és a sonkát és a paprikát kis kockákra vágjuk. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, a nyers tojást, a majoránnát, az őrölt borsot és a töltelék fűszerkeveréket.
A felszúrt dagadót megtöltjük a töltelékkel, és hústűvel összetűzzük a nyílást. Tűzálló tálba helyezzük, kívülről is befűszerezzük, hozzáadjuk a zsírt, kb. másfél dl vizet öntünk alá, és lefedve sütőben készre sütjük.
Köretnek párolt rizst készíthetünk mellé, amibe kukoricát vagy borsót, sárgarépát tehetünk.

A hozzávalók

A megkevert töltelék

A dagadó megtöltése

A megtöltött dagadó, sütés előtt



7 megjegyzés:

  1. De jók is ezek az ünnepek , milyen finomakat lehet enni:) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a dagadót, sokféle töltelék készülhet bele, és készítem is. Nagyon gusztán néz ki ez az ünnepi ételed, és biztos, hogy nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  3. De nagyon szeretem a töltött dagadót... Ki fogom próbálni a Te verziódat is, köszönöm. :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép, és finom is lehetett.

    VálaszTörlés