A tálon |
Az egyik lángos kettészakítva |
Tejföllel megkenve |
Az előző napi káposztás tészta készítésekor megmaradt kb. 20-25 dkg dinsztelt káposzta, amit ehhez a lángoshoz hasznosítottunk. Hogy mennyi nyers káposztából lett ennyi, azt sajnos nem tudom.
Nagyon finom lett, egyáltalán nem lettek nehezek a káposztától. A férjem sütötte őket, mint általában a lángosokat....
Nagyon finom lett, egyáltalán nem lettek nehezek a káposztától. A férjem sütötte őket, mint általában a lángosokat....
Hozzávalók: 30 dkg liszt, só, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 kiskanál cukor, 20-25 dkg dinsztelt káposzta,
a dinsztelt káposztához: lereszelt káposzta, olaj, 1-2 kiskanál cukor, só, bors.
a dinsztelt káposztához: lereszelt káposzta, olaj, 1-2 kiskanál cukor, só, bors.
Elkészítése:
A dinsztelt káposztához lereszeljük a káposztát, sózzuk, majd állni hagyjuk. Olajat hevítünk,
megszórjuk egy-két kiskanál cukorral és kicsit pirítjuk. Majd hozzáadjuk a káposztát, ízlés
szerint borsozzuk, és állandó kevergetés közben pirítjuk-pároljuk,
hogy kissé barnuljon. Szoktam kevés vizet is hozzáadni - ha szükséges -, és
fedő alatt még párolni.
A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tejben cukorral felfuttatott élesztőt és langyos vízzel összegyúrjuk. Hozzáadjuk
a dinsztelt káposztát és alaposan bedagasztjuk, majd hagyjuk kelni. Kisodorjuk,
bögrével kiszaggatjuk, ismét kicsit pihentetjük még, majd forró olajban kisütjük.
Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá.
A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt... |
...majd a dinsztelt káposztát is |
A megkelt tészta |
A kiszaggatás és pihentetés után, sütés előtt |
Nagyon guszta és finom ! Még káposztával nem készítettem lángost de most kicsit elgondolkodtam rajta hogy kipróbáljam-e mivel ott vár a konyhában reszelésre káposztám:-) Lehet hogy kicsit elcsípek belőle!
VálaszTörlésHűűű, ez nagyon klasssz!
VálaszTörlésAz ebéd már megvolt, de azért egy ilyen finom lángos még lecsúszna. :D Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésKöszönöm mindhármótoknak!
VálaszTörlésMég nem ettem káposztás lángost, de annyira jól néznek ki, muszáj lesz kipróbálni! A dinsztelt káposztát amúgy is szeretem, mikor a káposztás tésztához készül, mindig jóllakok kóstolgatás közben vele! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Gerdi, örülök hogy ismét erre jársz :-) Próbáld ki, mert tényleg finom :-)
TörlésNagyon jól néz ki a lángosod. Talán nincs is magyar ember aki ne szeretné, a férjem is köztük van. De ennek ellenére ritkán készítem, ezért ha megkívánja, akkor nálunk a piacon van egy finom lángost készítő és ott vásárol. De most eszembe juttattad, és ráveszem magam a készítésére. A dinsztelt káposztát nagyon szeretem, de lángosba még nem tettem.
VálaszTörlésKöszi Lívia! Nálunk mindig a férjem süti, nagyon szeretjük :-)
TörlésNem tudom, írtam-e, ha igen, bocs az ismétlésért. Tudjátok-e, hogy a lángos tésztáját le lehet fagyasztani ? (Egy személyes háztartásomban másképp nem is tudnék készíteni.) Bedagasztás után leszakítod róla azt a mennyiséget, amit el akarsz tenni és annyi kisebb golyót formálsz belőle, ahány lángost szeretnél sütni. Mélyhűtőben lefagyasztod. Amikor újra ezt akarsz ebédelni, reggel kiveszed a kis kőgombócokat, egy nedves kendővel letakarod és délig szobahőmérsékleten tartod. Felolvad és kissé meg is kel. Kihúzgálod, sütöd, eszed.
VálaszTörlésKöszi Mari! Ezt nem tudtuk még, de nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni :-)
TörlésMindenféle káposztás ételt kedvelünk, biztos ezt is nagyon szeretnénk! :)
VálaszTörlésFinom, próbáld ki :-)
TörlésImádom a lángost, havonta sütök egyszer, de káposztásat még nem ettem. Káposztát csigát viszont igen, és az nagyon ízlett. Ki fogom ezt próbálni.....köszönöm :))
VálaszTörlésRégen árúltak káposztás lángost, most miért nem?
VálaszTörlésGyerekkoromban a Budapest VI. kerület, Jókai u. sarkán volt egy lángosos. Életemben olyan finom káposztás lángost még nem ettem, mint amilyet ott árultak. Egyszerűen fantasztikus volt, pedig a világ legegyszerűbb receptje, gondolom...
VálaszTörlésAkkoriban mindennek volt íze, nem kellett guargumit, pálma olajat, millió E betűt beletenni, mégis isteni volt. Kár, hogy elmúlt.
Egyetértek veled....
TörlésA XVI. kerületben a Sashalmi piacnál is árulták a 70-es évek vége felé, nagyon finom volt, ki fogom próbálni. Köszi a receptet.
VálaszTörlésVégre megtaláltam, gyerekként ettem utoljára... köszönöm
VálaszTörlésKöszönöm 😊, jó étvágyat hozzá!
Törlés