2015. április 29., szerda

Káposztás lángos


A tálon

Az egyik lángos kettészakítva

Tejföllel megkenve

Az előző napi káposztás tészta készítésekor megmaradt kb. 20-25 dkg dinsztelt káposzta, amit ehhez a lángoshoz hasznosítottunk. Hogy mennyi nyers káposztából lett ennyi, azt sajnos nem tudom.
Nagyon finom lett, egyáltalán nem lettek nehezek a káposztától. A férjem sütötte őket, mint általában a lángosokat....

Hozzávalók: 30 dkg liszt, só, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 kiskanál cukor, 20-25 dkg dinsztelt káposzta,
a dinsztelt káposztához: lereszelt káposzta, olaj, 1-2 kiskanál cukor, só, bors.

Elkészítése:
A dinsztelt káposztához lereszeljük a káposztát, sózzuk, majd állni hagyjuk. Olajat hevítünk, megszórjuk egy-két kiskanál cukorral és kicsit pirítjuk. Majd hozzáadjuk a káposztát, ízlés szerint borsozzuk, és állandó kevergetés közben pirítjuk-pároljuk, hogy kissé barnuljon. Szoktam kevés vizet is hozzáadni - ha szükséges -, és fedő alatt még párolni.

A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tejben cukorral felfuttatott élesztőt és langyos vízzel összegyúrjuk. Hozzáadjuk a dinsztelt káposztát és alaposan bedagasztjuk, majd hagyjuk kelni. Kisodorjuk, bögrével kiszaggatjuk, ismét kicsit pihentetjük még, majd forró olajban kisütjük.
Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá.

A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt...

...majd a dinsztelt káposztát is

A megkelt tészta

A kiszaggatás és pihentetés után, sütés előtt



17 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom ! Még káposztával nem készítettem lángost de most kicsit elgondolkodtam rajta hogy kipróbáljam-e mivel ott vár a konyhában reszelésre káposztám:-) Lehet hogy kicsit elcsípek belőle!

    VálaszTörlés
  2. Az ebéd már megvolt, de azért egy ilyen finom lángos még lecsúszna. :D Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  3. Még nem ettem káposztás lángost, de annyira jól néznek ki, muszáj lesz kipróbálni! A dinsztelt káposztát amúgy is szeretem, mikor a káposztás tésztához készül, mindig jóllakok kóstolgatás közben vele! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi, örülök hogy ismét erre jársz :-) Próbáld ki, mert tényleg finom :-)

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki a lángosod. Talán nincs is magyar ember aki ne szeretné, a férjem is köztük van. De ennek ellenére ritkán készítem, ezért ha megkívánja, akkor nálunk a piacon van egy finom lángost készítő és ott vásárol. De most eszembe juttattad, és ráveszem magam a készítésére. A dinsztelt káposztát nagyon szeretem, de lángosba még nem tettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lívia! Nálunk mindig a férjem süti, nagyon szeretjük :-)

      Törlés
  5. Nem tudom, írtam-e, ha igen, bocs az ismétlésért. Tudjátok-e, hogy a lángos tésztáját le lehet fagyasztani ? (Egy személyes háztartásomban másképp nem is tudnék készíteni.) Bedagasztás után leszakítod róla azt a mennyiséget, amit el akarsz tenni és annyi kisebb golyót formálsz belőle, ahány lángost szeretnél sütni. Mélyhűtőben lefagyasztod. Amikor újra ezt akarsz ebédelni, reggel kiveszed a kis kőgombócokat, egy nedves kendővel letakarod és délig szobahőmérsékleten tartod. Felolvad és kissé meg is kel. Kihúzgálod, sütöd, eszed.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Mari! Ezt nem tudtuk még, de nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni :-)

      Törlés
  6. Mindenféle káposztás ételt kedvelünk, biztos ezt is nagyon szeretnénk! :)

    VálaszTörlés
  7. Imádom a lángost, havonta sütök egyszer, de káposztásat még nem ettem. Káposztát csigát viszont igen, és az nagyon ízlett. Ki fogom ezt próbálni.....köszönöm :))

    VálaszTörlés
  8. Régen árúltak káposztás lángost, most miért nem?

    VálaszTörlés
  9. Gyerekkoromban a Budapest VI. kerület, Jókai u. sarkán volt egy lángosos. Életemben olyan finom káposztás lángost még nem ettem, mint amilyet ott árultak. Egyszerűen fantasztikus volt, pedig a világ legegyszerűbb receptje, gondolom...
    Akkoriban mindennek volt íze, nem kellett guargumit, pálma olajat, millió E betűt beletenni, mégis isteni volt. Kár, hogy elmúlt.

    VálaszTörlés
  10. A XVI. kerületben a Sashalmi piacnál is árulták a 70-es évek vége felé, nagyon finom volt, ki fogom próbálni. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés