2015. február 19., csütörtök

Májjal töltött csirkemell, tejfölös tepsis krumplival - torkos csütörtökre




Ha már torkos csütörtök van, hát torkoskodjunk .... .

Egy kis érdekesség a "torkos csütörtökről", mely egyre nagyobb "divatba" jön napjainkban:
A torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni. 
A fenti kis idézetet itt találtam, de ezen az oldalon egyebeket is olvashatunk a népszokásról.... 

Hozzávalók: ahány szelet csirkemell, annyi csík bacon szalonna és annyi csirkemáj, szárnyasokhoz való fűszerkeverék, bors, zsír,
a körethez: krumpli, tejföl, olaj vagy zsír, só, zöldségekhez való fűszerkeverék.

Elkészítése:
Egyszerű elkészíteni, és munka sincs sok vele.
A csirkemell szeleteket enyhén kiklopfoltam, befűszereztem, mindegyik szeletre ráfektetem egy szelet szalonnát, és az előzőleg 1 percre forrásban lévő vízben mártott csirkemájat.
Feltekertem, és fogvájóval rögzítettem. Kívülről is befűszereztem, és zsírban hirtelen elősütöttem egy serpenyőben. Kis vízzel felengedtem. Fedő alatt puhára pároltam, majd fedő nélkül zsírjára sütöttem.

A krumplit héjában megfőztem, majd hasábokra vágtam és olajjal kikent tűzálló tálba tettem. Sóztam és fűszereztem. A tejföllel megkentem és sütőben szép aranysárgára sütöttem. A húst - jó éles késsel -  kissé rézsútosan felszeleteltem, és friss zöldsalátával tálaltam.

A hússzeletek a szalonnával

Rajta a máj is, majd feltekerjük, és fogvájóval rögzítjük

Zsírban elősütjük

A krumpli tetejét megkenjük tejföllel, majd sütőben megsütjük



13 megjegyzés:

  1. Jesszus ! Már csak a képek nézésétől is megemelkedett a koleszterinszintem :-)
    Na de jól van, várom a böjti időszak böjti receptjeit...
    Nagyon gusztusos egyébként ez az étel... és ha kihagynám a szalonnát ? A csirkemell meg a máj tán nem írható a bűnösök listájára - és így kettesben is jól meglennének egymással...Jó, na tudom, a húsokat is el kellene hagyni... Én szeretem a sült krumplit is...Mivel fűszerezted ? Én nagyon szeretem köménnyel megszórva....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! A bacon szalonna olyan kis vékonyka, hogy alig lehet érezni :-)
      A fűszerkeveréket úgy kaptam, külföldi, de annyit el tudtam olvasni rajta, hogy vegetáriánus ételekhez való, ezért zöldségféléket szoktam beszórni vele. Oregánót. majoránnát és még két-három ismeretlen fűszert tartalmaz

      Törlés
  2. Hűha! Ez igen királyi étel! :) Nagyon guszta! Én még ilyet nem ettem, kíváncsi lennék az ízére, biztos finom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igen, finom volt :-) Igaz szép májat is kaptam, és jól átsült a husi belsejében, úgyhogy nagyon jól sikerült :-)

      Törlés
  3. Hu, de jo lenne most, bar mar beallt a bojtido :)

    VálaszTörlés
  4. Katalin, nagyon jól néz ki ez az étel! Mi nem tartjuk a böjtöt, így elkészíthetem a töltött csirkecomb után ezt is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! Annyira mi sem tartjuk, hogy ne együnk húst, így jöhet... :-)

      Törlés
  5. Ezekből a finom falatokból én bizony most is jól betorkoskodnék. A tejfölös krumplit legközelebb kipróbálom, mert így még sosem készítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Próbáld ki, biztosan ízleni fog :-)

      Törlés
  6. Nagyon guszta az ételed, Katalin. Én is ki fogom próbálni!:)

    VálaszTörlés