Ezt a receptet már régebben kinéztem magamnak, de csak most került rá sor. A "Nagy süteménykönyv" című könyvben találtam rá, és némi módosítással készítettem el. Például tettem bele sütőport is, az nem árthat, ha ennyi töltelék van benne. Aztán az eredeti receptben a tésztához 1 dl fehér bort kellett volna adni, én tejfölre cseréltem, féltem hogy a bor nagyon "eláztatná" a tésztát. De így is nagyon finom lett.....
Hozzávalók, a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás sárgája, 10 dkg cukor, egy kis doboz tejföl, 2 púpozott mokkáskanál sütőpor, kb fél tasak,
az almatöltelékhez: 80-90 dkg alma, 2 evőkanál méz, citromlé, ízlés szerint őrölt fahéj és szegfűszeg,
a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl tej, fél citrom reszelt héja,
a diótöltelékhez: 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl tej, fél citrom reszelt héja,
a lekenéshez: tojás.
az almatöltelékhez: 80-90 dkg alma, 2 evőkanál méz, citromlé, ízlés szerint őrölt fahéj és szegfűszeg,
a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl tej, fél citrom reszelt héja,
a diótöltelékhez: 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl tej, fél citrom reszelt héja,
a lekenéshez: tojás.
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sütőport, a cukrot, a tojássárgájákat és annyit a tejfölből (majdnem az egész doboz kell hozzá), hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Amíg elkészítjük a tölteléket, a tésztát hűtőbe tesszük.
A mákos és a diós töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, és rövid ideig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Az almát lereszeljük, hozzákeverjük a mézet, a fűszereket, és meglocsoljuk egy kis citromlével. A tésztát négy részre osztjuk, külön-külön kisodorjuk.
A tepsi aljára terítjük az első tésztalapot, erre kerül a diós töltelék, ismét tészta következik, majd a mákos töltelék, erre kerül a harmadik tészta, aztán az almás töltelék (ha nagyon sok levet eresztene, kicsit kinyomkodhatjuk), végül befedjük az utolsó lappal. Villával megszúrkodjuk, lekenjük tojással, és előmelegített sütőben kb. 170 fokon 60-65 perc alatt készre sütjük.
Csak akkor szeleteljük fel, ha teljesen kihűlt. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, akkor mutatósabb....
A mákos és a diós töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, és rövid ideig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Az almát lereszeljük, hozzákeverjük a mézet, a fűszereket, és meglocsoljuk egy kis citromlével. A tésztát négy részre osztjuk, külön-külön kisodorjuk.
A tepsi aljára terítjük az első tésztalapot, erre kerül a diós töltelék, ismét tészta következik, majd a mákos töltelék, erre kerül a harmadik tészta, aztán az almás töltelék (ha nagyon sok levet eresztene, kicsit kinyomkodhatjuk), végül befedjük az utolsó lappal. Villával megszúrkodjuk, lekenjük tojással, és előmelegített sütőben kb. 170 fokon 60-65 perc alatt készre sütjük.
Csak akkor szeleteljük fel, ha teljesen kihűlt. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, akkor mutatósabb....
Nagyon mutatós és igen finom lehet ez a sütemény!Sok finomság van benne!
VálaszTörlésBiztos nagyon finom, egy szeletkétől jól lehet lakni!!Édesszájúaknak eldorádó!
VálaszTörlés
VálaszTörlésÉva megjegyzése.......
Mennyei finomság! Kicsit emlékeztet
a karácsonyi beiglihez, csak a dió-mák együtt van.
Egy cukrászdának is becsületére
válna!
Én is már nagyon rég kinéztem magamnak, de még most sem készítettem el. Nagyon guszta, egy szeletkét meg is tudnék most enni. :)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek! Valóban eléggé laktató süti, de nagyon finom....
VálaszTörlésAzt gondoltam, hogy csak én lógok ki a sorból, én sem készítettem még el , de ezen a fotón eszméletlenül jól néz ki, jön hogy beleharapjak...
VálaszTörlésMegsütöm, megsütööööm!!!!!
Nyugodtan elkészítheted, biztosan ízleni fog. Én is csak most sütöttem először.....
VálaszTörlésÉn sem készítettem még, pedig régóta "ismerem" ezt a sütit! :) Nálad annyira guszta, kedvet is kaptam hozzá! :)
VálaszTörlésMegvan nekem is ez a recept, de még nem készítettem el.
VálaszTörlésElőször is diót kellene törni, mákot darálni....
no, majd egyszer.
De a tiédet megkóstolnám, ez már készen van, és nagyon gusztusos!
Hankka köszönöm, süsd meg egyszer, biztosan hamar elfogyna :)
VálaszTörlésMarisz köszi neked is. Sajnos már elfogyott, nem tudlak megkínálni veele :)
Régóta szemezek ezzel a sütivel én is, mivel imádom a diót, az almát és a mákot is... De eddig még nem kerítettem rá sort, hogy elkészítsem - egyszer biztos megsütöm. :)
VálaszTörlés