2012. október 2., kedd

Langalló



Közelebbről a szalonnás.....

...és a kolbászos

Langallóról már régebben is hallottam, de személyesen csak Bösztörpusztán (előző bejegyzésem) "találkoztam" vele, ahol őrségi langallót sütöttek és árultak. Annyira megtetszett, hogy megpróbálkoztam itthon a sütésével. Egyszerű kenyértésztából készítettem, finomak lettek, nekünk ízlett.

Hozzávalók 2 db 18-20 átmérőjű langalló  tésztájához: 20 dkg kenyérliszt (ha nincs sima is jó), 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 1 evőkanál olaj, só, egy kiskanál cukor,
a tetejére: kevés olaj a megkenéséhez, tejföl, bele fokhagyma, aki szereti (én nem szeretem), szalonna, kolbász, lila hagyma, 1-2 szelet pritamin paprika....

Elkészítése:
A lisztben elkevertem a sót, közepén kis mélyedést csináltam, belemorzsoltam az élesztőt, ráöntöttem a langyos tejet, megszórtam a cukorral és egy kis liszttel. Mikor feljött az élesztő, bedagasztottam az olajjal és langyos vízzel. Lágy-közepesen lágy tésztát készítettem, letakartam, és meleg helyen kelesztettem. Mikor megkelt ketté vágtam a tésztát, egyenként kisodortam, megkentem kevés olajjal, és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütöttem.
Ezután az elősütött langallókat megkentem tejföllel, rátettem a kolbászkarikákat, az előzőleg kicsit már megpirított szalonnaszeleteket, rászórtam a nyers hagymát és a paprikadarabkákat is. Visszatettem a sütőbe és készre sütöttem, kb. még 15 perc kellett neki.
Az "Ízőrzők" mesztegnyői adásában is sütöttek langallót, ott láttam, hogy a kisült lepényeket mindjárt konyharuhába bugyolálták, hogy kicsit visszapuhuljanak. Igaz ott kemencébe sütötték, és csak simán, mindenféle töltelék nélkül.
Érdemes kipróbálni, olyan konyharuhával, amit nem sajnálunk ha zsíros, paprikás lesz, mert tényleg visszapuhul, és finom lágy lesz a tésztája egy-két perc múlva.

A tetejére való finomságok...

A lepénykék sütés előtt....

..és elősütés után, szépen megkelve

Már rajta van a tejföl és a többi feltét is....

...mehet vissza a sütőbe



12 megjegyzés:

  1. Imádom! Nagyon szépek, szívesen beleharapnék az egyikbe... vagy mindkettőbe. :P

    VálaszTörlés
  2. Hú, de megkívántam, csak sajnos a diétámba nem fér bele, de egyszer talán:)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek, nagyon finomak lehetnek! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon nagyon guszták és finomak!!!

    VálaszTörlés

  5. Éva írta......

    Egyetértek. Ez tényleg magyar
    pizza! Ha ilyeneket lehetne venni
    biztosan minden pizza rajongó ilyet
    venne!

    Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
  6. Amint elkezdtem olvasni a receptet, rögtön az fogalmazódott meg bennem, amit több előttem szóló is írt - ez a magyar pizza. És van olyan gusztusos és finom, mint az olasz - szerintem.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm mindenkinek, örülök, hogy sokaknak teszik..... :)

    VálaszTörlés
  8. Hát tényleg nagyon guszták és finomak. Szivesen megenném azt a finom kolbászosat. Gondolom hogy a langallo név talán a lángos névröl jön?

    VálaszTörlés
  9. Biztos finom volt, mert pazarul néz ki! Nekem ebből legalább hatot kéne sütni, a fiam kettőt biztos bevágna egymaga... Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  10. Mi is szeretjük a "magyar pizzát", szoktam is készíteni néha vacsira. Férjem meg is jegyezte, finomabb, mint a pizza. Fokhagymásan én sem szeretem, pedig amúgy sokat használok belőle.

    VálaszTörlés