2011. október 4., kedd

Töltött padlizsán ementálival



Hozzávalók, amennyiből most én készítettem: 2 db padlizsán (kb. 45 dkg), 12-14 dkg darált hús, 15-18 dkg gomba, 4 db paradicsom (kb 15-20 dkg), 5 dkg ementáli sajt, 1 hagyma, só, őrölt bors, őrölt kömény, őrölt paprika, oregánó (más néven szurokfű), olaj, húsleveslé.

Elkészítése:
A padlizsánokat félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, úgy hogy csak vékony fala maradjon, lehet jobban, mint ahogy a képeken látszik, akkor könnyebben átsül. A belsejét megsózzuk.
A hagymát apróra vágjuk, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig tovább pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kis pirospaprikával, és késhegynyi őrölt köménnyel ízesítjük. Kevés vízzel felengedjük, és fedő alatt 15-20 percig pároljuk.
A padlizsán húsát feldaraboljuk, a gombát felszeleteljük, hozzáadjuk a szintén feldarabolt, hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval, és kevés olajon fedő nélkül pároljuk,  kb. 15 percig. Ha kész, összekeverjük a hússal, megtöltjük vele a fél padlizsánokat, és tűtállótálba tesszük. Kb 1,5 dl húsleveslével (vagy egy kis leveskockából készített lével) meglocsoljuk, tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és tepsiben fólia nélkül megsütjük.
Tálalhatunk mellé párolt rizst, esetleg krumplit, de köret nélkül, kenyérrel is nagyon finom.

A kivájt padlizsánok

Hátul a hús, előtte a párolt zöldségek

A megtöltött padlizsánok

Sajttal megszórva, sütésre készen



2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet, én is készültem ilyesmit készíteni a nyáron, de nem került sorra, és most már a sok szárazság miatt keserűek a padlizsánok.

    VálaszTörlés
  2. Húú, de finom recept, minden van hozzá a gombán kívül! Valami hasonlót fogok összehozni :) Köszi!

    VálaszTörlés