2022. november 17., csütörtök

Ropogós csirkemellek, aludttejes és kefires bundában


Az aludttejes csirkemell fűszeres krumplival, savanyúsággal...



...és a kefires csirkemell édesburgonyával, káposzta- és paradicsomsalátával...


A paradicsomsaláta

Ezt a ropogós csirkemellet a közelmúltban már másodszor sütöttem meg, és régebben, két éve is már egyszer, akkor kaukázusi kefires bundában. Már két hónapja is van, hogy Neánál láttam meg, ő íróval készítette. Én is akartam írót venni, de a mi kis adagunkhoz az sok lett volna, ezért pár hete sima kefirrel csináltam, utána pedig saját készítésű aludttejjel.

Még 2020. tavaszán a Retró Rádióban lettem rá figyelmes, ahol Mautner Zsófi ezt a receptet adta közre.
Az eredeti receptet itt találhatjátok, amit pedig akkor én csináltam itt látható.  Csak egy keveset készítettem akkor is, és most is, ami kettőnknek egy ebédre elegendő. Próbáljátok ki, akár íróval, ilyen vagy olyan kefirrel, vagy aludttejjel, nem fogtok csalódni benne, nagyon finom és gyorsan elkészül, úgyhogy lehet kísérletezni, hogy melyik válik be jobban 😀.....

Hozzávalók nálam most: 20-25 dkg csirkemell, só, bors, 
a lisztes keverékhez: 6-8 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, fehér bors, só,
a páchoz: 1 dl aludttej vagy kefir, 1 kiskanál mustár (vagy ízlés szerint lehet több is), 1 kiskanál füstölt paprika, só,
a sütéshez: olaj vagy más zsiradék.

Elkészítése:
A csirkemellet kisebb szeletekre vágtam, majd sóztam, borsoztam.
Két tálat készítettem elő. Az egyikbe szórtam a lisztet, sóztam, megszórtam fehér borssal, és hozzákevertem a sütőport. A másik tálba az aludttejet illetve a kefirt öntöttem, belekevertem a mustárt, a paprikát, ezt is enyhén sóztam.
A csirkemelleket beleforgattam a lisztbe, majd áttettem az aludttejes/kefires pácba, abba is beleforgattam, hogy mindenhol érje. Ezután visszatettem a megmaradt lisztbe, ebben is megforgattam még egyszer.

Közben felforrósítottam az olajat, és mindkét oldalukat pár percig sütöttem, amíg aranyszínűre, ropogósra sültek.
 
A köretek fűszeres sült krumpli, illetve édesburgonya volt, savanyúsággal és salátákkal. Mindkét változat nagyon finom volt.

A hússzeletek lisztbe forgatva, mellette a tányérban az aludttejes,
illetve a kefires pác

A husik kisütése

A fűszeres krumpli sütése



16 megjegyzés:

  1. Én ezzel a variációval még nem találkoztam, nem is ettem,de nagoin gusztusos. Mindenképp ki fogom próbálni - nem lehet ez rossz !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, én is csak a rádióban hallottam róla először. Finom, próbáld ki te is 😀.

      Törlés
  2. Ezzel a variációval még én sem találkoztam, de nagyon guszta lett. Szép színei vannak, és nagyon guszta az édesburgonyával, a fűszeres krumplival és a paradicsomsalátával

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt, mindkét alkalommal. Szeretem a színes ételeket, meghozza az embernek az étvágyát, ha addig nem lett volna 😀.

      Törlés
  3. Nagyon guszta és finom lehet, lényeges hogy még tojásra sincs szükség. Csirkemell csíkokat rántottam egyszer hasonló módszerrel bár azt pácba nem kellett mártani csak sütőpor volt a lisztbe:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, ebben az ínséges időkben valóban nagy előny, hogy nem kell hozzá tojás 😀..

      Törlés
  4. Csodásak a képek megint. Nekem újszerű a sütőpor a lisztben. Én nem szoktam használni. Azért kell bele, mert nincs benne tojás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Ani, nem tudom, így szólt a recept. De talán azért kell bele a sütőpor, mert az egy kicsit lazítja, dagasztja a panírt 😀..

      Törlés
  5. Ez nagyon finom lehet Kati! Hasonlót sütöttem már, de a végén a liszt helyett, morzsába forgattam. Istenii volt az is!🥰🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Verus, morzsával lehet hogy még ropogósabb lett, de így utólag még kukoricalisztbe forgatva is el tudom képzelni 😀.

      Törlés
  6. Nagyon finom lehetett mindkét változat.... köszi az ötletet, kifogom próbálni. Verus ötlete is tetszik, morzsába forgatva jó ropogósra sülhetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, próbáld ki, morzsával biztos még ropogósabb, nem beszélve ha pankó morzsát használsz 😀.

      Törlés
  7. Nagyon jól néz ki a bundás husi, a köretekkel együtt! Sütőben sütöttem már hasonlót, előző nap fűszeres joghurtban pácolva, majd zsemlemorzsába forgatva- de így is nagyon tetszik, muszáj lesz kipróbálnom. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, próbáld, biztos ízlik majd. Sütőben sütni is jó ötlet! 😀

      Törlés
    2. Milyen jó, hogy már kétszer is elkészítetted, akkor biztosan ízlett. Bizony rá lehet kapni,mert ízletes és kiadós is. A szép színes salátákkal tálalva rögtön kedvet kap hozzá az ember. Legközelebb, ha készítem egy jó kis fokhagymás, joghurtos mártogatóst is kínálok majd mellé.

      Törlés
    3. Köszi szépen Nea, nagyon finom volt. Joghurtos mártogatóssal is biztos finom lesz majd, ha legközelebb készíted.
      Szeretem a színes ételeket, főleg salátákban a különböző ízeket, színeket 😊.

      Törlés