2016. április 1., péntek

Kukoricamálé sütemény - ribizlivel



Marisznál láttam meg ezt a finomságot, s mivel még ilyet nem ettünk, most elkészítettem az ő receptje alapján. Nagyon finom lett! Köszi szépen Marcsi, még egyszer!
A nála látható eredeti recept egy 35x25-ös tepsibe elegendő. Én csak egy fél adagot készítettem, és egy kis fagyasztott ribizlivel dúsítottam még. Az alábbiakban eszerint írtam le a receptet:


Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű formához: 2,5 dl kukoricaliszt, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 2 tojás, 1 vaníliás cukor, fél sütőpor, nálam még kb. egy maroknyi ribizli.

Elkészítése:
A fele cukorral felforraljuk a tejet, majd ráöntjük a kukoricalisztre. Összekeverjük és kicsit állni hagyjuk. Ekkor belekeverjük a margarint, és addig keverjük, míg elolvadt. Mikor már kezdett hűlni a massza, hozzáadjuk a tejfölt, a sütőport és egyenként a tojássárgájákat. A tojásfehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük, és óvatosan, hogy ne törjön össze, hozzákeverjük az előző keverékhez. Kivajazott-lisztezett tepsibe vagy formába öntjük, a tészta tetejére szórjuk a ribizlit, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Félidőben a tetejét sütőpapírral letakarjuk.

Mivel nem tudtam, hogy sütés közben mennyire fog megdagadni a tészta, ezért nem töltöttem tele a formát. Még maradt egy kevés tésztám, ezt egy-két kis kuglófformába töltöttem.
Így nekem kis laposka málém lett, de nagyon finom, könnyű sütemény, ami nagyon gyorsan fogyott el.






8 megjegyzés:

  1. Jól néz ki, a ribizlivel igazán finom lehetett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vanilin! Igen, a ribizli finom pikáns ízt adott neki :-)

      Törlés
  2. Kati, örülök, hogy elégedett voltál a máléval! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Marcsi, igen, nagyon elégedettek voltunk :-)

      Törlés
  3. Ha a fél adaghoz 2 és fél liter tej kell,akkor az egész adaghoz 5 liter?!Hogy tud ez átsülni?Nem olcsó éppenséggel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen az észrevételt! Csak 2,5 dl tej kell hozzá, már javítottam is. Sajnos elírtam, remélem még senki nem próbálkozott vele. Úgy néz ki, senki sem vette észre, eddig....

      Törlés