2015. december 5., szombat

Kókuszhóember hógolyókkal


A hóember a hógolyókkal

Közelebbről

A Spar-ban margarin vásárlásakor kaptam egy háromdarabos süteményrecept kártyacsomagot. Az egyiken egy aranyos kókuszhóember volt, ami mindjárt nagyon megtetszett. Úgyhogy ez a hóember sajnos nem az én ötletem volt. Az összetétele és a receptje viszont saját ötletből született, mert az eredeti teljesen másképp szólt, ami nekem nem volt szimpatikus. De ránézésre, készen ez is hasonló ahhoz.

Gyerekeknek elkészíthetjük még Mikulásra is, vagy karácsonyra. Minden részét meg lehet enni, csak a fogvájókra ügyeljünk...

A zenélő dobozkámmal, ahol a hóember majd "lakni" fog...

...és már bent csücsül

Hozzávalók egy 10-11 cm magas hóemberhez és 16-18 golyóhoz: 5 dkg babapiskóta (6 db), 8 dkg kókuszreszelék, 5 dkg fehér csoki, 2 dkg vaj vagy margarin, ízlés szerint porcukor, 1 vaníliás cukor, kb fél dl tejszín (de ebből szükség szerint kell hozzá adagolni), ízlés szerint pár csepp színtelen mandulaaroma,
a golyók belsejébe: kb. 10 dkg marcipán,
a szóráshoz, behempergetéshez: 4 dkg kókuszreszelék,
az összeszereléshez: fogvájók, kis darab csokoládé vagy kakaó, egy darabka sárgarépa, a söprűnek kis rozmaring ágacska. 

Elkészítése:
A babapiskótát húsklopfolóval összetörtem, hozzákevertem a kókuszreszeléket, a cukrokat, a negyed dl tejszínnel felolvasztott csokit, a szintén felolvasztott margarint, és a mandulaaromát. Összegyúrtam, annyi tejszínt adtam még hozzá, hogy jól gyúrható legyen.
Először a hóember "testrészeit" készítettem el, majd a golyókat. Közepükbe egy kisebb-nagyobb marcipángolyót tettem, majd kókuszreszelékbe forgattam.
Fogvájó segítségével összeállítottam a hóembert. A maradék marcipánba olvasztott csokit és egy kis kakaót gyúrtam, ebből készült a kalap, a szemek és a gombok. Sárgarépából faragtam ki az orrát. Ezeket is kis darab fogvájóval rögzítettem, így biztosan a helyükön maradnak.
Söprűnek pedig egy kis rozmaring ágat kapott.

A hóembert és a golyókat tálalásig vagy ajándékozásig tartsuk hűtőszekrényben.

A babapiskóta és kókusz keverékbe beleöntjük az olvasztott csokit

A hátsó tányér közepén a hóember testének a három
 darabja, mellettük a készülő golyók.
Elől szintén a készülő golyók, egyik félkész golyó
közepén a marcipándarabkával.



12 megjegyzés:

  1. Annyira jó hangulatot árasztó hogolyós hóemberke! Nagyon tetszik! Ünnepi tálalás dísze lehetne az asztal közepén, mint finom vacsorát lezáró desszert :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska, megfontolandó, amit írsz :-)

      Törlés
  2. Annyira helyes! :) Nagyon tetszik! A képek nagyon hangulatosak! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jópofa ötlet! Finom hóember! :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ötletes és finom desszert, ugyanis én nagyon szeretem a kókuszos sütiket. Karácsonyra én is készítek valamilyen kókuszos sütit, még az is lehet, hogy ez lesz az - az öcsém unokái örülnének.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! A gyerekeknek biztos tetszene :-) Csinálhatod más összetételekkel is, ahogy jobban szeretnétek. A formája a fontos, meg a kókusz, no meg hogy fehérek legyenek a hozzávalók :-) Az eredeti receptben soknak találtam a margarint vagy vajat, és tejporral kellett volna csinálni, amit én még soha nem használtam.

      Törlés
  5. Ez is szuper ötlet! :) A recept és a kivitelezés is. :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon aranyos lett!
    Puszi:ÁGI

    VálaszTörlés