2014. július 2., szerda

Vörösboros meggyleves


Tálaláskor ha egy kevéske tejszínt öntünk hozzá, még krémesebb és mutatósabb lesz...

A tejszín elkeverve a tányérban

A szörp, a rétesek és a fagyi után egy újabb meggyes étel, egy finom hideg leves.  Meggyleves is van már a blogomon, de ez most kicsit másképp készült, finom édes vörösbor hozzáadásával. 

Hozzávalók: 30 dkg meggy, 8 dkg cukor, 6 dl víz, 2 dl édes vörösbor, 2,5-3 dl tej (melynek egy része lehet tejszín is), 2 csapott evőkanál liszt, 8-10 szem szegfűszeg, 1-2 darabka fahéj, kevéske citromlé, egy csipet só,
a díszítéshez: mentalevél, kevés tejszín és tejszínhab.

Elkészítése:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és a vízzel, a cukorral, a csipet sóval, a szegfűszeg és a fahéj felével elforraljuk. Utána még kb. 3-5 percig főzzük, attól függően, hogy mennyire puhák a meggyek. A bort a többi fűszerrel felforraljuk.
A lisztet elkeverjük a tejjel és a tejszínnel, majd behabarjuk vele a levest, hozzáadjuk a citromlevet, majd még egyszer alaposan felforraljuk. Hozzáöntjük a bort és ha már langyosra hűlt, hűtőszekrénybe tesszük. Jéghidegen jó igazán. 
Tálaláskor önthetünk a tányérba egy kis tejszínt még, akkor mutatósabb lesz, esetleg díszíthetjük 1-2 mentalevélkével, vagy  tejszínhabrózsával. De ezek nélkül is nagyon finom.

Egy-két tejszínhabrózsával még finomabb

A leves a külön tejszín és tejszínhab nélkül



10 megjegyzés:

  1. Meggyből sosem elég:-) Tényleg, minden formában toplistás nálunk. Levesként is. Nagyon finom lehet vörösborral is, egyszer kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, próbáld ki, mert tényleg nagyon finom :-)

      Törlés
  2. A férjem nem nagyon díjazza a gyümölcsleveseket, de szerintem ezt a meggylevest még ő is szeretné. ;) Nekem bármikor jöhetne. :)

    VálaszTörlés
  3. Imádom! Tulajdonképpen minden gyümölcslevest, de a meggyből készültet a legjobban!

    VálaszTörlés
  4. Csodaszep a meggy levesed, es meg voros borral...mennyei finom! Tejszin habbal, vagy nelkule, mindket modon imadom!

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon nagyon fincsi lehet!!!

    VálaszTörlés