2014. június 23., hétfő

Muszaka


Még a tepsiben....


...és a tányéron

Gyorsan fogyott...

A muszaka egy görög eredetű étel, amit most sütöttem először, de máris kedvenc lett. Lehet hogy nem eredeti görög módon készült - pl. tejszín helyett tejföllel -, de nekünk nagyon ízlett....

Hozzávalók egy kisebb tepsibe: 50 dkg krumpli, egy közepes padlizsán kb. 30-35 dkg-os, 30 dkg darált hús, 30 dkg paradicsom, 3 kisebb-közepes hagyma kb. 10 dkg, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kevéske mediterrán fűszerkeverék, 1-2 kiskanál sűrített paradicsom, olaj,
a tejfölös keverékhez: 2 dl tejföl vagy főzőtejszín, 1 egész tojás, 5 dkg juhtúró, 10 dkg mozzarella, tálaláskor: 1-2 szál friss bazsalikom a díszítéshez.

Elkészítése:
A krumplit héjában megfőztem, majd meghámoztam, felszeleteltem.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágtam, olajon megdinszteltem, majd a hússal még kicsit pirítottam. Sóztam, borsoztam, fűszereztem. Belekevertem a sűrített paradicsomot és a friss paradicsomból 10 dkg-ot, kis darabokra vágva. Fedő alatt készre pároltam.
A padlizsánt héjastól felszeleteltem, besóztam, és 15-20 percet állni hagytam. Ekkor serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalukat elősütöttem.
A tepsit kicsit kiolajoztam, aljába fektettem a krumplit, enyhén sóztam, rásimítottam a húsos ragut. A maradék paradicsomot felkarikáztam és a padlizsánnal felváltva a hús tetejére sorakoztattam.
A tejfölben elkevertem a tojást, a juhtúrót és a lereszelt mozzarellát, majd a padlizsánsor tetején egyenletesen elkentem. Sütőbe tettem, és addig sütöttem, míg a teteje szépen meg nem pirult.
Friss bazsalikommal tálaltam, ami nagyon jól illett hozzá.

Az elősütött padlizsánszeletek

Az összes hozzávaló

Alul a krumpli, rajta a húsos ragú, a tetején a padlizsán és a paradicsom

Jöhet a tetejére tejfölös kenőcs....

....és már sütés előtt



12 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki és biztos, hogy finom is. Szeretjük mi is a rakottas ételeket, egymásra rakjuk az alapanyagokat és a sütő elvégzi a többit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! A rakottas ételek nekem is a kedvenceim, finomak, nincs velük sok munka, és ízlés szerint lehet variálni az alapanyagokat.

      Törlés
  2. Katalin ínycsiklandozó a muszaka. El is hiszem, hogy gyorsan elfogyott!:)
    .

    VálaszTörlés
  3. Egyszer régen készítettem én is, de nem juhtúróval. Azzal biztos finomabb, és a látványa is nagyon ínycsiklandó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Bár a juhtúrót nagyon nem lehetett kiérezni, mert az 5 dkg elég kevés, de összességében nagyon finom volt.

      Törlés
  4. Katalin, en imadom a Gorogos eteleket, plane a musszakat! Nagyon guszta es finom. Igazan ugyesen allittotad ossze...szinte erzem a finom illatat sutes kozben, es elkeszitve! Nalunk itt a padlizsan nagyon olcso, csak kellene gyakrabban kesziteni vele finomsagokat!

    VálaszTörlés
  5. Igazán csábító! Még soha nem ettem, de egy ideje kacérkodok vele. Bár a gyerekek nem ennék meg a padlizsán miatt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! Valószínű hogy az én lányom sem enné meg, de mi nagyon szeretjük a padlizsánt :-)

      Törlés
    2. Most már elmondhatom, hogy megették a gyerekek padlizsánnal együtt! :-) Nagyon jól néz ki a muszaka így paradicsommal-padlizsánnal rétegezve! Biztosan így is nagyon finom, legközelebb én is csempészek bele paradicsomkarikákat is.

      Törlés
    3. Köszi Gerdi! Azt hiszem ezt nyugodtan lehet variálni, mindenképpen finom lehet :-)

      Törlés