2014. március 4., kedd

Bonbonok házilag - csokis-marcipános, almás-mandulás, joghurtos és cseresznyés-cherry-s


Az összes fajta bonbon egy tálon...

....és közelebbi részletek róluk



A kettévágott bonbonok - az első sorban az almás-mandulásak vannak, mögötte középen a csokis-marcipános, az mögött a cseresznyés-cherry-s, két oldalt pedig a joghurtosak

A bonbonok burkolatához tetszés szerint használtam fehér-, tej- és étcsokit, melyet gőz felett olvasztottam meg, és ecset, illetve kiskanál segítségével kentem a kis formák falára. Két szilikonos formám van (a kis bonbonos forma és a szív alakú, mindkettőbe almás-mandulás tölteléket tettem), a többit régebben vásárolt bonbonok megőrzött műanyag tálcájába töltöttem. Ezek is teljesen megfelelnek a célnak.
A megtöltött formákat alaposan lehűtöttem - kis időre mélyhűtőbe tettem - csak ezután pattintottam ki belőle a bonbonokat.
A hozzávalókat mennyiség nélkül írtam, az az igazság, hogy nem mértem semmit, s volt ami rögtönzött módon készült. Nem is igazán receptnek szántam, inkább csak ötletnek, hisz a fantáziánkra hagyatkozva sokféle ízt csempézhetünk a töltelékbe. Én is azt használtam fel hozzá ami épp az eszembe jutott, illetve amit a spájzban és a hűtőszekrényben találtam...
Jó kísérletezést kívánok mindenkinek!


A csokis-marcipános bonbonok hozzávalói és készítésük menete

Hozzávalók: a burkolatához fehércsoki, a töltelékhez készen vásárolt csokis-marcipán rúd, 1-2 kanál tejszín.

Elkészítése:
Az összedarabolt marcipánrudat a tejszínnel kicsit felmelegítettem, hogy krémes állagú legyen, majd a csokival kikent formába töltöttem, és tetejüket csokival zártam le.

A bal oldaliak csak megtöltve, a jobb oldaliak pedig már lezárva


Az almás-mandulás bonbonok hozzávalói és készítésük menete

Hozzávalók: a burkolatához tejcsoki, a töltelékhez alma, cukor, mandula, fahéj, 1-2 kanál tejszín.

Elkészítése: 
Az almát kevés vízben megpároltam, leszűrtem, villával összenyomkodtam, ízlés szerint adtam hozzá cukrot és fahéjat. A tejszínnel sűrűre főztem, majd a csokival kikent formába töltöttem. 
A mandulát sütőben kicsit megpirítottam, apró darabokra vágtam és az almás töltelékre szórtam. Tetejüket csokival zártam le.
A szív formába is ugyanezt a tölteléket tettem.

A bal oldaliak csak megtöltve, a jobb oldaliak pedig már lezárva


A joghurtos bonbonok hozzávalói és készítésük menete

Hozzávalók: a burkolatához tejcsoki, a töltelékhez natúr joghurt, cukor, vaníliás cukor, zselatinpor, valamilyen pikáns ízű lekvár (kökény, áfonya, ribizli...).

Elkészítése: 
Egy kis doboz joghurtot két kiskanál zselatinnal felfőztem, ízlés szerint adtam hozzá cukrot és vaníliás cukrot, majd a feléhez kevés kökénylekvárt kevertem hozzá. A csokival kikent formákba töltöttem, hagytam hogy kicsit megdermedjen, és után csokival lezártam.

Egy részükben csak a töltelék van még, a másik részük már
a csokival lezárva


A cseresznyés-cherry-s bonbonok hozzávalói és készítésük menete

Hozzávalók: a burkolatához tejcsoki és/vagy étcsoki, a töltelékhez cseresznye befőtt, valamilyen cherry, zselatinpor, esetleg cukor.

Elkészítése: 
A csokival kikent formákba 1-1 szem kimagozott cseresznyét tettem, majd a cherry-t - kicsit felhígítva vízzel, és kicsit megcukrozva - a zselatinnal felfőztem (1 dl folyadékhoz 2 kiskanállal), kicsit hagytam hűlni, majd ráöntöttem a cseresznyére. A csokival csak akkor zártam le, amikor már megszilárdult a zselé.

A hátsó sorokban még csak a cseresznye van benne,
 az első sorokban már a cherry-s zselé is



11 megjegyzés:

  1. Hű, micsoda választék, és azok a félbevágott példányok.... :-P Ilyen sorrendben kérném őket, ha lehet! :-D Csuda kreatívan megoldottad a formázást méregdrága formák nélkül!

    VálaszTörlés
  2. Szívesen megkóstolnám mindet egytől-egyig. Nagyon szépek, milyen ügyes vagy! A bonbon készítéshez nekem soha nem lenne türelmem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabriella! Én szeretek ilyenekkel pepecselni :-)

      Törlés
  3. Micsoda türelmed van ! Én nem szívesen vacakolok ilyen apróságokkal - egyébként úgyis lelkifurdalásom lenne, ha megenném - hát inkább csak nézem és picit irigykedem....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Mari! Jó volt készíteni őket, de megenni talán még jobb volt :-)

      Törlés
  4. Mennyi finom bonbon, és milyen szépek! Ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  5. Katalin, nagyon ügyes vagy! Egyik szebb, mint a másik, azt sem tudnám, melyiket kóstoljam!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó kis felhozatal, én sem igen tudnék hirtelen választani! :)

    VálaszTörlés
  7. Gerdi, Hankka, így kicsit megkésve is köszönöm :-)

    VálaszTörlés