2012. május 11., péntek

Gyömbér szörp


A szörp üvegekben, és a pohárban már hígítva

A szódával hígított szörp, mely elég világos színű, de intenzív ízű

Anyák napján étteremben ebédeltünk, és ott ittunk gyömbért. Már évek óta nem ittunk Canada Dry-t, amit régen nagyon szerettünk. Gondoltam, most kipróbálom házilag. Nagy sikere lett, már sok fogyott belőle. Szódával hígítjuk, világos lesz, de elég jól érezni a gyömbér ízét, viszont nem túl édes. Az interneten nézelődtem, több variációt is elolvastam, más-más arányokkal, aztán a több leírásból ezt a verziót készítettem el, ami úgy tűnik bevált nekünk.

Hozzávalók: 10 dkg friss gyömbérgumó, 80-85 dkg cukor, 2 citrom, 1 csapott teáskanál borkősav, 1,5 l víz, esetleg szalicil.

Elkészítése:
A gyömbért meghámoztam, finomra lereszeltem és elkevertem a vízben. Hozzáadtam a két citrom levét, és az egyik reszelt héját. Elkezdtem főzni, forrás után kis lángon kb. 40 percig főztem, majd leszűrtem, és a reszelékeket jól kinyomkodtam. Ezután hozzáadtam a cukrot, amikor már teljesen felolvadt egy csapott kiskanál borkősavat is hozzákevertem, hagytam hogy egy kicsit összeforrjon, majd üvegekbe töltöttem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Ha nem akarjuk azonnal elfogyasztani, akkor egy kevéske, késhegynyi szalicilt lehet az üvegek tetejére szórni. Nagyon finom, már annak, aki szereti a gyömbér ízét.

A gyömbérgumó és egy darabka már meghámozva

A szörp főzésének megkezdése

Már üvegekben, három ilyen fél literes szörp lett a fenti mennyiségből



6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, imádom a gyömbért, most is meg tudnék inni pár pohárkával!

    VálaszTörlés
  2. Biztos nagyon finom lehet, én is szeretem a gyömbért:)Szeretnék többféle szörpöt készíteni, ezt is ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  3. Lilla, Trollanyu, köszi. Próbáljátok ki, én már évek óta nem veszek bolti szörpöt, mindet magam készítem. Főleg csipkebogyó, bodza, kökény, ribizli - ezekből szoktam csinálni.

    VálaszTörlés
  4. Nálunk a férjem szereti a gyömbért, amikor étteremben ebédelünk, rendszerint gyömbért iszik. Mentem a receptet, ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  5. Kati kedves, nálunk egyik kedvenc üditő szóda, aminek nevezik a Canada Dry Ginger Ale...ez az a gyömbéres ital. Régebben whiskey-vagyis amerikai pálinkával, jég kockával szokták adni...egy koktél, de magában is nagyon kellemes.
    Házilag készitett gyömbérnek, párja nincs, és te nagyon ügyesen készitetted el.
    Szivesebben innék a házilag készittböl, az biztos!

    VálaszTörlés
  6. Én rendszeresen használom a gyömbért teába, ételekbe, süteményekbe. Nemcsak a kellemes íze, de a gyógyhatása miatt is, melyek jközül legfontosabb az immunrendszer erősítése.
    Szörpnek még nem ittam, de egy próbát megér!

    VálaszTörlés