2022. október 10., hétfő

Kapros krumplis-túrós batyu


Tálalva....


Kettévágva


Nagyon szép kaprot kaptam a piacon, így adott volt, hogy valami kapros-túrós fog készülni belőle.... Régen el sem tudtam képzelni az édes-kapros kombinációt, de mára nagyon megszerettem. 😀
Az Ízőrzők műsorban láttam már többször a túrótöltelék főtt krumplival való szaporítását, amit régen gondolom szegényebb vidékeken találtak ki, vagy ahol sok volt a családban a gyerek. De nem rossz megoldás, párszor már én is alkalmaztam. Sütés után a krumpli íze egyáltalán nem érződik rajta, és ez a mai ínséges időkben is megfontolandó.....

Hozzávalók, a tésztához: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 2 púpozott evőkanál cukor, 12 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 
a töltelékhez: 25 dkg krémes túró, 2 db kisebb krumpli, 1 tojás, kb. 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 1 csokor kapor, 
tetejére: 1 tojás, 
tálalásnál: porcukor.

Elkészítése:
A langyos tejben 1 kiskanál cukorral felfuttattam az élesztőt, majd az összes tészta hozzávalóval bedagasztottam. Ha korrigálni kell a tészta állagát, ezt liszttel vagy még tejjel tehetjük meg. Meleg helyen hagytam kelni.Közben a töltelékhez a krumplit főztem meg, hogy majd legyen ideje hűlni. Ehhez a krumplikat héjastul puhára főztem, majd áttörtem és hagytam hűlni.
A túrót átkevertem, hozzáadtam a kihűlt, áttört krumplit, ízlés szerinti cukrot és a finomra vágott kaprot. (A cukrot töltelékekbe nem szoktam mérni, először találomra kevesebbet adok hozzá, aztán ha kell még teszek hozzá, többször kóstolom....)
Mikor duplájára kelt a tésztám négyzet alakúra kisodortam, és felvágtam 4x4, azaz 16 darabra, kb. 10x10 cm-es négyzetre.
Elosztottam rajtuk a tölteléket, és a négy csücskét középen összefogtam. Tepsibe sorakoztattam, még 15 percig hagytam pihenni. Ekkor megkentem tojással, begyújtottam a sütőt, és amikor felmelegedett betettem a tepsit. Kb. 25 perc alatt megsültek, de ez az idő sütőtől függhet.

Tálalásnál porcukorral megszórtam, és így kínáltam.

Kisülve

És az egyik közelebbről



10 megjegyzés:

  1. Csodálatosan szép és kívánatos ez a túrós batyu. Mi is szeretjük, különösen a férjem.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű látvány, nagyon guszta batyuk, csak úgy kínálják magukat. Nagyon finom lehetett.... én is nagyon szeretem a kapor-túró párost. Először azt hittem hogy a tésztába került a krumpli, (a kelt tészta finom és könnyű lesz a főtt krumplitól) de remek ötlet a töltelékbe, főleg a mai túró árak mellett. (Éppen tegnap vettem túrót potom 1400 Ft volt fél kiló.... ez szerintem azért már túlzás.:( )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Éva, finom volt a töltelék és a tésztája is. Tettem én is már főt kruplit kelt tésztába, jót tesz neki, könnyű is lesz, és tovább marad puha.
      Ez az 1400 Ft-os ár valóban nagyon sok, szinte már rablás...

      Törlés
  3. Hú Kati, ez csuda finom lehet! Nem szeretem az édes túrós dolgokat , de most összefutott a nyál a számban..🥰

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Verus, finom volt mi szeretjük az édeset és a sósat is 😊!

      Törlés
  4. De régen nem csináltam ! Igaz egy személyre nem igazán érdemes nekiállni...De ezek nagyon gusztusosak, még csak nézni is jó....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, egy személyre valóban nem könnyű, de mi kettőnkre is általában kis adagokat készítek.

      Törlés
  5. Gyerekkoromban de imádtam a kapros túrós lepényt igazi házi túróból. Most, így rágondolva érzem a számban az ízét. Nagyon csinos kis batyuk lettek, csak úgy kínálják magukat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, így krumplisan is finom volt, nem érződik rajta a főtt krumpli íze. Gyorsan fogytak, és ami másnapra maradt, az akkor is még nagyon jó volt 😊.

      Törlés