2019. július 2., kedd

Mustármagos sült tarjaszelet


Tálalva

A husi közelebbről...


A saláta

Finom tarjaszeleteket sütöttem, amolyan hamis grillezéssel - elvégre itt a nyár, a grillezések időszaka.
Előző nap már bepácoltam a szeleteket, majd a sütőben kezdetben fóliával letakarva sültek, később  áttettem rácsra, így mindkét oldaluk jól átsült, belül pedig omlósak maradtak.
A magos mustártól - amit Erdélyből hoztunk most pünkösdkor -, és a saját szaftjából készített öntettel finoman pikáns ízű lett. Mellé pedig csak vegyes salátát tálaltam, ami nagyon jól esett a nagy melegben, komolyabb köret nem is hiányzott hozzá.

Hozzávalók, mennyiségek nélkül: tetszés szerint sertés tarja szeletek (most 5 szeletet vettem),
a páchoz: olaj, só, bors, 3 gerezd zúzott fokhagyma, őrölt kömény, Cayenne-bors, mustár és magos mustár, Vegeta natur grill classic fűszerkeverék, ami tartósítószer-, ízfokozó- és adalékanyag nélküli (ennek összetevői: tengeri só, szárított fokhagyma és vöröshagyma, koriander, édes pirospaprika, majoránna, fekete bors, szegfűbors, erős paprika, rozmaring, szerecsendió, kardamom, szegfűszeg, babérlevél), 
a besűrítéshez: 1-2 kanál kukoricakeményítő,
a salátához: fodros saláta, kígyóuborka, paprika, paradicsom, torockói telemea sajt (feta jellegű), citromlé, só, olívaolaj, friss bazsalikom levelek..

Elkészítése:
A hússzeleteket, mivel szép vékonyak voltak, nem is kellett kiklopfolni. Mindegyik szeletet sóztam, fűszereztem a fent leírt fűszerekkel, a mustárokkal megkentem, majd kis jénai edényben egymásra rakosgattam őket, leöntöttem olajjal, és másnapig hűtőszekrénybe tettem.
Ekkor tepsibe fektettem, bőséges vizet öntöttem alá (aminek nagy része el is főtt-sült), és fóliával lefedve sütőbe tettem.
Mikor megpuhult a hús, kivettem a szeleteket, rácsra tettem, és így sütöttem tovább. Közben pedig a megmaradt szaftját besűrítettem a kukoricakeményítővel.

A salátához a hozzávalókat összedaraboltam, sóztam, citromlével ízesítettem, majd kevés olívaolajjal meglocsoltam. Bazsalikom levelekkel frissen tálaltam.





7 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett a hús is és a köret is. Szeretjük a tarját sütve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! A tarja finom husi, én is szeretem sütni :-)

      Törlés
  2. Igencsak csábító étek! A hazai hozzávalók miatt még jobban tetszik! :-) Mi is szoktunk csak salátát enni köretként, vagy csak ilyen-olyan salátát hús nélkül- Férjem meg is szokta jegyezni, finom, finom, de egy kis hússal még finomabb lenne! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda! Finom volt, pláne a hozzávalókkal :-) Mi is szeretjük a salátákat, de a férjednek is igaza van, nem árt egy kis husi is mellé :-)

      Törlés