2016. június 8., szerda

Lekvár bogyós gyümölcsökből



A mélyhűtőben volt még tavalyról többféle bogyós gyümölcsöm, amit illett elhasználni, hisz már itt a friss. Vettem hozzá meggyet, így finom pikáns, szép mélybordó színű lekvár lett belőle.
Egy szelet kenyérre vagy kalácsra kenve kitűnő reggeli lesz....


Hozzávalók: 1 kg vegyes gyümölcshöz (meggy, piros- fehér- és feketeribizli, málna, áfonya, szeder stb..) kb. 30-35 dkg cukor (attól függően, hogy a savanykásabb gyümölcsökből több vagy kevesebb van benne), esetleg dzsemfix, tetejére szalicil.

Elkészítése:
A gyümölcsöket puhára főztem, majd átpasszíroztam. Hozzáadtam a cukrot, apránként, közben kóstoltam, hogy kell-e még bele. Forrás után nem főztem már sokáig, majd 1-2 kiskanál dzsemfixet adtam hozzá, mert kicsit hígnak tűnt. Még forrón kis üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

 A gyümölcsök főzés előtt



7 megjegyzés:

  1. Mennyi finom íz keveredhet a vegyes lekvárban! A színe is csodálatos! Én max kétféle gyümölcsöt kevertem eddig egybe- pl. málna-ribizli, ezt nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! Finom lett, már el is kezdtük enni :-)

      Törlés
  2. Színre, ízre is csodálatos! :)

    VálaszTörlés
  3. Imádjuk a házi lekvárokat, főzök is minden évben többfélét. Ez az ízkavalkád nagyon jó lehetett és jó ötlet is a maradékok felhasználására.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Én is évente többfélét szoktam befőzni, de csak mindenből egy keveset :-)

      Törlés
  4. Ez nagyon jó ötlet! Nekem is össze szokott jönni mindenféle maradék gyümölcs fagyasztó takarításkor. Eddig ivólének turmixoltam, ami nem kellett süteménybe, de biztos finom vegyeslekvár lett volna belőle. :)

    VálaszTörlés